fonradar

Ücretsiz İzinde Hafta Tatili Hk.

Üyelik
6 Haz 2014
Mesajlar
57
Konum
denizli
merhabalar ücretsiz izin kullanan bir personelimiz var çarşambadan başlayıp diğer çarşambaya ücretsiz izin dilekçesi verdi.sormak istediğim maaş hesaplamasında pazarı kesecek miyim?ödeyecek miyim?eksik günüde nasıl bildiricez? pazar iznin içinde kaldığı için kesilecek diye düşünüyorum ama emin olamadım.yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
 
İşçi talep edip işveren kabul ettiği ücretsiz izin süreleri çalışılmış gün sayılacağından pazar ücreti ödenir.
 
bence de ödenememesi gerekiyor. Aslında haftalık 45 saati tamamlamayana hafta tatili ücreti ödenmez.
 
İş kanunu 46.maddesini inceleyecek olursanız, şüpheye yer bırakmayacak kadar net bir şekilde açıklanmıştır konu.
İşveren tarafından 1 haftaya kadar verilmiş izinler hafta tatiline hak kazanma konusunda çalışılmış gibi kabul edilir denmekte madde metninde.
 
Ücretsiz izin süresi içinde kalan Hafta tatili ödenmez. İznin bitiminden sonraki gelen ilk hafta tatili 45 saatlik çalışmayı
tamamlamamış olsa dahi ödenir.
 
ücretsiz izin süresinin içinde kaldığı için bende ödenmeyeceğini düşünüyorum.ama bunla ilgili bir yazı bulamadım?
 
İş kanunu 46. mad. okumanızı tavsiye ederim. Toplam izin süresi 1 haftadır ve hafta tatili ücreti ödenir.
 
Sanırım sorudaki ücretsiz izin ile ücretli izin konuları karışmış. Ücretli izinde hafta sonu çalışılmış kabul edilir, ücretsiz izinde ise iki tarih arasına gelen hafta sonları çalışılmamış kabul edilir.
 
46. maddedeki '' işveren tarafından 7 güne kadar verilen izinlerin hafta tatiline hak kazanma konusunda çalışmış gibi kabul edileceği '' konusunda bir sıkıntı yok sanırım, hafta tatili ücretine hak kazanma konusunda.
Sn.zindan hafta tatiline hak kazanmak için, iş günlerinde çalışmışmış olması yeterli değilmidir, 46 .maddeyle de izinli günler hafta tatili ücreti için çalışılmış gibi kabul edilir dediğine göre, izin süresinin denk geldiği haftaların hafta tatiline hak kazanılmaz mı?
Neden 2 tarih arasındaki çalışılmamış gibi kabul ediliyor , aynı sürede izinli olunan hafta için çalışılmış gibi kabul ediliyor?
 
Yukarda 46. maddede söylenilene itiraz etmem. İzin derken de hangi izinden bahsettiğinizi de yazarsanız daha iyi anlarız birbirimizi diye düşünüyorum. Benim kastettiğim ÜCRETSİZ İZİN'lerdir. Yoksa bir işçi pazartesiden cumaya kadar çalışmış, tabiki c.tesi ve pazarda ücret almaya hak kazanır.
İşçi geldi diyelim ki cuma günü ÜCRETSİZ İZİN istedi, pazartesi gününden itibaren 15 gün dedi, benim kastettiğim bu 15 gün içindeki hafta sonlarında, hafta içi olduğu gibi ücrete hak kazanamaz.

Soruyu şimdi daha dikkatli okuyunca orada da iki tarih arasında kalan çalışma günü toplamda 5 günü buluyorsa bence hafta sonu da ücrete hak kazanmaması gerekir. (İşyerinde çalışma günlerini haftanın 5 günü olduğunu varsaydım) 5 günden az ise o zaman hafta sonunun da ücretinin verilmesi gerekir.
 
aslında haftalık 45 saati tamamlamadığı için hafta tatiline hak kazanılmaz.Ancak ücretsiz izinler bu duruma uygun mudur? Yoksa hafta içinde devamsızlık yapan kişiler için mi söylenmiş onu bilemiyorum.
 
Konumuz bağlamında;
-önemsediğim nokta,46 cı madde/ "b" de ".....verilmesi gereken" "c" de ".....verilen hastalık ve dinlenme" izinleri der iken,ücretli/ücretsiz (izin)ayrımı yapılmamıştır.
-diğer nokta,işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresi aslında tamamlanamıyor olduğu için h.tatili ücretinin,normal de kesilmesi gerekir düşüncesi de ,"c"bendi/hükmü karşısında,beni savunmasız bırakıyor.(bilgi noksanlığım olabilir!)
-sözkonusu izinlerin ücretli/ücretsiz olmasının,h.tatili ücretini hak edip/etmeme noktasında,bu ayrımı geçerli kılan sebeb(ler)ne(ler)olabilir?
 
Olayımıza ilişkin olarak,bu hafta(01-07 haftası) çarşamba gününden, diğer hafta(08-14 haftası) çarşamba gününe kadar izin(hadi diyelim ücretsiz izin)olayında,ilk haftanın h.tatili ücretinin ödenmesi,ikinci haftaya ilişkin h.tatili ücretin ise ödenmemesi gerektiği düşüncesindeyim.
(ben ücretli/ücretsiz ayrımı yapmıyorum(işci lehine)

Not.buradaki iki iletim;her işyerine özgü, olası farklı iş sözleşmeleri ve uygulamaları dışında,anılan madde hükmü çerçevesinde yapmış olduğum yorumlardır.
 
Üst