Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

nguroy

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
12,415
Konum
istanbul
Ulusal bayram ve genel tatil günleri 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da düzenlenmiş bulunmaktadır.

İş Kanunu hükümlerine tabi çalışan işçilere ulusal bayram ve genel tatil olarak yukarıda belirtilen toplam 14.5 günde çalışmayarak, tatil yapan işçilere, belirtilen günlere ait ücretleri çalışmadan ödenmektedir.

Çalıştığı günlere göre işçinin bir güne düşen ücreti, bir günlük ulusal bayram ve genel tatil ücreti olarak isimlendirilmektedir.

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçinin çalıştırılabileceğine ilişkin bir hüküm bulunması durumunda, işverenin bu günlerde işçinin çalışmasını istemesi halinde işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmaktan feragat edememekte, çalışmak zorunda bulunmaktadır.

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm bulunmayan hallerde işçi ulusal bayram ve genel tatil gününde ancak rızasıyla çalıştırılabilmekte, rızası olmadan çalıştırılması mümkün bulunmamaktadır.

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde çalışacağına ilişkin hüküm bulunmayan durumlarda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçinin çalışmak istememesi veya çalışmaması işverene haklı fesih hakkı vermemektedir.

Dolayısıyla ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçinin iş sözleşmesini ancak kıdem ve gerektiğinde ihbar tazminatını ödemek suretiyle işverenin sona erdirebilmesi mümkündür.

İşçinin ulusal bayram ve genel tatilde yaptığı çalışmanın ücreti işçinin almakta olduğu son ücret üzerinden değil, çalışmanın yapıldığı tarihteki çıplak brüt ücreti üzerinden ödenmektedir.

Ulusal ve genel tatil günlerinde çalışma karşılığı olmaksızın her bir gün için alınacak bir günlük ücret ile birlikte her bir gün için toplam iki günlük ücret alınmaktadır.
 
Ynt: Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

SN.Nguroya teşekkür ediyoruz.
Yapmış oldukları bilgilendirme bize F.Mesai konusunu hatırlattı.
Müsaade ederler ise doğrudan konuyla ilgili değil ama Fazla Mesai konusuna istinaden işcilerin sözleşmesinde yazılı olsada ayrıca her yıl işcilerden fazla çalışma onayı alınmalıdır.F.mesai ücreti ödemesi ise normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli artırılması suretiyle ödenmelidir.Şayet toplu ve bireysel iş sözleşmelerinde farklı hüküm var ise bu takdirde (%50 den aşağı olmamak üzere)beilrtilen miktar üzerinden ödenmelidir.
Burada Kanun hükmü ile işyeri uygulaması çatışıyor gibi algılanmasın.İşyeri uygulamaları Kanun hükümlerine aykırı değil ise geçerli ve bağlayıcıdır.Aykırı ise geçersiz dolayısıyle bağlayıcı değildir.saygılarımla...
 
Ynt: Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

Ayrıca,yapılacak fazla çalışmanın zorunlu olması ile fazla çalışma onayı veren işcinin özürsüz olarak fazla çalışma yapmaktan kaçınması işverene "geçerli nedenle" fesih hakkı verir.(haklı nedenle diyende var ama sanırım bu hal ağır gelir)
Bir başka yönden, "işciden fazla mesai için önceden onay alınmamış olsa da,daha önce fazla çalışma yapan ve ücreti tam olarak ödenen işcinin fazla mesaiye kalmak istememesi fesih için geçerli neden kabül edilmelidir."Yarg.9 H.2007/11936E.
 
Ynt: Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

nguroy ' Alıntı:
...
Ulusal ve genel tatil günlerinde çalışma karşılığı olmaksızın her bir gün için alınacak bir günlük ücret ile birlikte her bir gün için toplam iki günlük ücret alınmaktadır.
Bu şekilde ifade ediliyor olması , yanlış anlamalara sebep oluyor genelde.
Uygulamada çalışılan bir genel tatil gününde, o günkü çalışmanın karşılığı olarak 2 günlük ücret alınan maaşa ilave edilmesi gerekli şeklinde anlıyor insanların çoğu .
Oysa normalde iş günü olan bir gün genel tatil günü olduğunda o gün çalışma yapılmaz ama ücreti sanki çalışılmış gibi kesintiye uğramaz, çalışıldığında ise, o gün için sadece 1 günlük ücret daha ödenir.
Yani, 1 gün ücretsiz izin alınıp işe gelinmediğinde ücretten ne kadar kesinti yapılacaksa, 1 gün fazla çalışıldığında alınacak ücret te o kadar fazla olabilir.
Hatırlatmak istedim, izninizle :)
 
Ynt: Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

Çok da iyi bir yere vurgu yaptın. :)
Maaş alan zaten çalışmadığı günün ücretini de almaktadır.
 
Ynt: Ulusal Bayram ve Genel tatil günleri hk.

Müsaade ederseniz Yasa da belirtilen böyledir.
İşci çalışmış ise, bireysel veya toplu iş sözleşmelerinde yasa da belirtilen hükmün üzerinde(altında olamaz) ödemede öngörülmüş ise, bu takdirde
sözleşmedeki duruma(belirtilmiş olan ücrete) göre ödeme yapılmalıdır.
 
Üst