fonradar

Unvan Değişikliğinin Tapuya Tescilinde Ödenecek Harç 50 TL ye Düştü

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Ekrem Sarısu Posta Gazetesi

Soru: Anonim Şirketiz. Şirketimizi Unvanını(adı) değiştirmeyi düşünüyoruz. Tapularda şirket adının değiştirilmesi için emlak değeri üstünden binde 15 Tapu Harcı ödeyeceğimiz bilgisi duraksamaya düşmemize yol açtı. Bu bilgi doğru mu? Şirketin gayrimenkullerin de şirket adını değiştirirken binde 15 Tapu Harcı mı ödenecek?
Hayri CİNÖZ

Cevap: Öncelikle edindiğiniz bilginin yanlış olduğunu belirtelim. Çünkü; şirket unvan değişikliklerinin tapuya tescilinde hiçbir zaman binde 15 oranında Tapu Harcı ödenmedi. 28 Şubat 2009 tarihine kadar şirket unvan değişikliklerinin tapu tescilinde ?onbinde 5? oranında Tapu Harcı ödendi. Ancak; 28 Şubat 2009 tarihinden itibaren Harçlar Kanununda 5838 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonucunda, Unvanını değiştiren ve yeni unvanını sahip oldukları gayrimenkullerin tapu kütüğüne işleten, başka bir ifadeyle tapularına yeni adını yazdırma işleminde, her bir işlem için 50 TL maktu Tapu Harcı alınacak. Şirket unvanını tapuya tescil ettirirken her gayrimenkul için 50 TL ödeyeceksiniz.

Çalınan mal gider yazılamaz

Soru: Şirketten çalınan malları, emniyetten alınacak olan hırsızlık olayına ilişkin belgeye dayanarak gider yazmak istiyoruz. Ancak, maliye yazılamayacağını söylüyor. Gerçekten alınan mallarımızı gider yazabilir miyiz? Yazamazsak kanuni dayanağı nedir?
Ali KILIÇ

Cevap: Çalınan malları ne gelir vergisi, ne de kurumlar vergisi mükellefleri gider yazamıyor. Kanun çalınan malları sermayede azalma olarak niteliyor. Sermayede azalmalarda ticari kazançtan indirilemiyor. Şirketinizden çalınan malları gider yazarak ticari kazancınızdan indiremezsiniz. Kanuni dayanağı 5510 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin 2 nci maddesi hükmüdür.

Yıllar yaygın inşaatta müteahhide ödenen hakediş vergi stopajına tabi

Soru: Şirketimize ait binanın tadilat işini bu ay ihale yoluyla bir müteahhide verdik. İş Nisan 2010 ayında teslim edilecek. İnşaat bu tarihte bitirmezse müteahhide ceza şartı koyduk. Yani iş bir yıldan önce teslim edilecek. Müteahhide hak ediş ödemelerinde gelir vergisi stopajı yapacak mıyız? Yoksa bir yıldan az sürdüğü için yapmayacak mıyız?
Veysel BAYTAR

Cevap: Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde müteahhide ödenen hak edişlerden, yüzde 3 oranında Gelir Vergisi stopajı yapılması gerekiyor. İnşaat işiniz bir yıl dolmadan tamamlanacak. Ancak 2009 da başlayacak ve 2010 da bitecek. Yani, yıllara yaygın bir inşaat. İnşaatınız yıllara yaygın inşaat ve onarım işi olduğundan, müteahhide ödeyeceğiniz hak edişlerden yüzde 3 oranında gelir vergisi keserek, müteahhit adına vergi dairesine yatırmanız gerekiyor. Şayet işiniz 2009 yılı içinde tamamlanmış olsaydı, vergi stopajı yapmayacaktınız.

Başlangıçtan sonraki askerliğin borçlanılması sadece prim gününü artırır

Soru: 4 Aralık 1962 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1982 dir. 1990 dan 2005 e kadar Bağ-Kurluyum. Sigortam askerden önce başladı. Askerlik borçlanabilir miyim? Askerlik borçlanması erken emekli olmama faydası olur mu?
İsimsiz

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizden sonra askerlik yaptığınızdan, borçlanma sadece prim ödeme gün sayınızı askerlik süreniz kadar artırır. Emekli olma şartlarınızı değiştirmez. 2005 den sonra SSK ya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz varsa(veya prim öderseniz) emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 5075 gün prim ödemeniz varsa, askerliği borçlanmanıza gerek yok. İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 5075 gün prim ödemeniz yoksa, askerliğinizi borçlanarak prim ödeme gün sayınızı artırabilirsiniz.

25 yılı doldurduğunuzda emekli olabileceksiniz

Soru: 1956 doğumluyum. Ekim 1987 ayında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Primlerim tavandan ödeniyor. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca; yüksek tahsilimi Almanya? da yaptım. Bunları da saydırabilir miyim? Veya nasıl bir fayda sağlar. Bu bana ileriye dönük olarak daha fazla bir emekli maaşı olarak yansır mı?
Talip FEYZİOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağınız Ekim 2012 ayında emekli olabilirsiniz. Almanya?daki öğrencilik yıllarında veya sonrasında çalışma süreleriniz varsa, bu süreleri borçlanabilirsiniz. Bunun dışında öğrencilik döneminizin emekli olmanıza faydası olmaz. Askerliğinize ilişkin bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yedek subay olarak yapmışsanız, askerlik süreniz sigortanızla birleşir ve askerlik süreniz kadar erken emekli olabilirsiniz.

Anneniz vergi indirim hakkı alarak emekli olabilir

Soru: Annem 1963 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 2 Temmuz 1981 olup 3549 prim ödemsi var. Böbrek hastası 2 defa ameliyat oldu. Bu yüzden dolayı çalıştığı zaman ayakları şişiyor ve rahatsızlanıyor. Annemin vergi indirim hakkı alarak emekli olacağı duyumunu aldım. Vergi indirimini nasıl alabiliriz? Annem emekli olabilir mi?
Muzaffer KIRŞALLIOBA

Cevap: En az yüzde 40 işgücü kaybı olanlar vergi indirim hakkı alabiliyor. Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine başvurarak vergi indirim hakkı talep edin. Sevk edecekleri hastanenin sağlık kurulundan en az yüzde 40 oranında rapor alabilirseniz, vergi indirim hakkı alırsınız. Anneniz vergi indirimi aldıktan sonra 51 gün daha prim ödeyerek 3549 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir

Gerek vergi indirimi gerekse erken emeklilik için yüzde 40 rapor gerek

Soru: Yüzde 40 oranında devlet hastanesinden alınmış özürlü raporum var. Çalıştığım şirkette özürlü kadrosunda yer almakla birlikte, nüfus kaydımda da özürlü olduğum belirtiliyor. 3-4 yıl önce vergi indirimi için başvurduğumda gelen cevap yüzde 38 oldu ve vergi indimi hakkı verilmedi. Bu durumda ne yapabilirim? Erken emeklilik için ne yapmam gerekiyor.
Barış AKÇELTİK

Cevap: Özürlü hakkıyla erken emekli olmak için en az yüzde 40 rapor almanız gerek. Vergi indirimi içinde aynı oranda rapor gerekiyor. Şayet yüzde 40 oranında özürlü olduğunuz iddiasındaysanız, yüzde 38 rapor verildiğinde itiraz edip, itirazda da netice değişmezse olayı mahkemeye kadar taşıyabilirdiniz. Ancak aradan 4 yıl geçmiş. Şimdi yapacağınız yeni bir başvuru yapmak.
 

Benzer konular

Üst