Üretim mi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gurkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
G

gurkan

Ziyaretçi
Mal alım satımı yapan bir firma. Zeytin alım satımı işide yapmaya başladı. Zeytin için önce boş tenekeleri alıyor. Daha sonra aldığı tonlarca zedytini kendi tenekelere koyarak teneke olarak satıyor.
Bu durumda bu firmanın yaptığı bu iş üretime girermi? Alınan tenekeleri ve zeytinleri 153 mal hesabına atabilirmiyiz. Yoksa daha farklı olarak nasıl işlem yapabiliriz.

Sayın gurkan
Yaptığınız işlem üretim değildir.Şayet aldığınız zeytinleri zeytinyağına çevirseydiniz üretimden bahsedebilirdiniz.

Sn. Gürkan,

Zeytini üreticiden alıyor olmalısınız. Yani ağacından toplanmış, henüz acı suyu alınmamış, ham zeytinden yani henüz sofraya konulamayacak zeytinden bahsediyorum. Bu zeytinin acı suyunun alınması, salamuraya yatırılması, tenekenin içine tuz, su vb. kimyasalları koyuyor olmalısınız. Eğer durum böyle ise zeytinin evsafını değiştiriyorsunuz kanısındayım. Zeytinin tek mamulü yağ değilidir. Zeytinin yağını çıkarabilir kosnik diye tarif edilen asitli atığından zeytin yağı sabunu üretebilirsiniz. Tuzlama yaparak sele zeytini veya salamura sofralık zeytin üretebilirsiniz. Zeytin üzerindeki işlemlerinizi gözden geçirerek bir karara varmak mümkün. Ama sofraya konulmaya hazır zeytini sadece ambalajlıyorsanız ticari mal olarak değerlendirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

Demirkale