fonradar

Vakıf kuruluşu hk.?

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
811
Konum
kocaeli
Bu konuya hakim üstdalardan yardım bekliyorum..Sağlıklı yaşam tesisi(Organik beslenme,spor,kaplıca,alternatif tıp vs. faalietlerini içeren) kurmak isteyen biri bunu vakıf adı altında gerçekleştirmek istiyor.Bu durumda kurumlar vergisinden muaf olacak.Bu durumda vakıf kişi ve kuruluşlardan toplayacağı bağışlarla ayakta duracak.Tesise gelen ve imkanlardan faydalanan kişiler de makbuz karşılığı bağışda bulunabilir mi?Bunun ticari bir kazanç olarak değerlendirilme ihtimali nedir?Vakıf en az 50 kişi istihdam etmek istiyor.Bu durum ticari bi faaliyet olarak mı değerlendirilir? Vakıflar kaç kişi ile kuruluyor ve kuruluş aşamasında hangi evraklar ve ne gibi işlemler yapmak gerekiyor? Özellikle vakıflara hakim üstadlardan acil yardım bekliyorum ..çok teşekkürler
 
Ynt: önemli....vakıflar

Öncelikle vakıflar genel müdürlüğünün sitesinde vakıfların kuruluş ve çalışmaları ile ilgili mevzuatı okumanızı öneririm. Kaç kişi ile kuruluyor, vakıf ticari işletmesi ve vakıf arasında ki farklar ayrıca vergi muafiyeti konuları burada detaylı şekilde açıklanmış.
 
Ynt: önemli....vakıflar

Siteyi inceledim ayrıntılı olarak ancak mevzuata hakim vakıf kuruluşu yapmış ve vakıf mükellefi olan üstadlardan yardım almak istedim.
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

merihs12 ' Alıntı:
Sağlıklı yaşam tesisi(Organik beslenme,spor,kaplıca,alternatif tıp vs. faalietlerini içeren) kurmak isteyen biri bunu vakıf adı altında gerçekleştirmek istiyor.Bu durumda kurumlar vergisinden muaf olacak.

Bu durumda değil 1 sene geçtikten sonra belirli şartları taşıdığında muaf olacak.

Vakıf senedinde eğer bahsettiğiniz konular yazmakta ise bu iştigal konularını vakıflar yapabilir.
Vakfa vakfedilen her şey bağış sayılır.
Kurulacak tesisten yaralanma ve vakf etme ve bağış verme ayrı ayrı ele alınmalı kanısındayım.
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

yanlış anladıysam düzeltin lütfen,bu durumda ilk sene her halikarda kurumlar vergisi mükellefi mi olcak?1 sene sonra muafiyetten yararlanabilmesi için hangi şartları taşımak gerekiyor?
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

Vakıflar 1 kişi ile de kurulabilir birçok kişi ile de. Kurucu sayısı kuracakların inisiyatifine kalmış birşey. Vakıflar mal topluluğudur, insan topluluğu değil (dernekler gibi) Vergi muafiyeti alabilmesi için vakıflar genel müdürlüğünün sitesinde bulunan şartları yerine getirmiş olmalıdır. Ancak bu durumda şirketler bu vakfa yaptıkları bağışları gider gösterebilirler.
Vakıflar hiçbir durumda kurumlar vergisi mükellefi olmazlar. Stopaja konu işlemleri varsa (kira gideri, serbest meslek hizmeti alımı, işçi çalıştırma) o zaman muhtasar mükellefiyeti tesis edilir. kdv geçici vergi vakıflarda sözkonusu değildir.
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

Sayın sibel ve sayın mes-ar, ilginize çok teşekkür ederim ,sanırım bu konularda tecrübelerinize ihtiyaç olacak.
Benüm tereddüt yaşadığım nokta şu; diyelim ki vakıfı kurduk.Bu vakıf hiç bir iktisadi faaliyete girmeden ve vergi yükü altına girmeden sadece bağışlarla (tesisden hizmet alanlardan ve ya dışardan elde edilecek bağışlardan )faaliyetine devam edemez mi? Sağlıklı yaşam tesisinden faydalanan insanlardan alınan bağışlar ticari kazanç olarak değerlndirilir mi ?sonuçta tesis oraya gelen insanlardan alınan paralarla ayakta duracak.
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

Vakıf yapılacak bağışlarla faaliyetine elbette devam edebilir, bağış da ticari kazanç değildir ve vakfı hiçbir yükümlülüğe sokmaz. Ama şu da var ki; bağış karşılıksız yardımdır, yani şahıs bir hizmetin karşılığında bağış yapıyorsa bu; bağış olmaktan çıkar.
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

Bu durumda hizmet alanlardan değil dışardan bağış toplanması gerekir diye düşünüyorum.Ya da hizmet alanlara fatura kesilecek ve bir iktisadi işletme oluşmuş olacak ve buna mukabil bir kurumlar vergisi mükellefiyeti doğmuş olcak
 
Ynt: Önemli....Vakıflar

Yanlış anlıyorsam bağışlayın: bu tesis faaliyetine devam edecek ve hizmet verdiği kişilere fatura değil de bağış makbuzu kesilerek (vergi vermeden) faaliyetine devam etmek istiyorsa bu yanlış. Bu faaliyet, ticari işletme faaliyetidir ve vakıf bu faaliyeti yapmak için iktisadi işletme kurmalıdır. Ve elbette vergisini ödemelidir.
 

Benzer konular

Üst