fonradar

Vekaletnameye istinaden

Üyelik
13 Şub 2008
Mesajlar
20
Konum
çorlu
Merhabalar
Arkadaşlar benim uzun zamandır kafamı karıştıran bir konu var.Çalıştığım şirkette bana verilen vekaletnameye istinaden şirketin her türlü işlemlerine imza atıyorum.Buna çekler de dahil.
5941 sayılı Yasanın 5 (3) madde ve fıkrasında yer alan Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Gerçek kişinin temsilcisi veya vekili olarak çek düzenlenmesi hâlinde, bu çekten dolayı hukukî ve cezaî sorumluluk çek hesabı sahibine aittir,diyor. Ama şirket avukatımızla görüşmemde şirket çeklerinin ödenmemesi yada karşılıksız çıkması durumunda vekaleten imza attığınız için sizi de etkiler,diyor.Bu ne kadar doğrudur.
 
Ynt: Vekaletnameye istinaden

Avukatınızın söylediği doğrudur. Ancak eksiktir. Vekaleten imzaladığınız belgeler vekalet verenin sorumluluğundadır. Ancak vekil ile vekalet veren arasında da usulsuz işlem ve yetki konusunda sorumluluk vardır. Yani vekalet veren size rücü edebilir.
 
Ynt: Vekaletnameye istinaden

sn.yagmurs çekte imzası olan kişi attığı imzadan birinci derecede sorumludur. Şirketin ortaklarını en iyi siz tanıyorsunuzdur. Eğer art niyetli kişilerse, vekaleti size sorumluluktan kaçmak için vermişlerse dikkat ediniz, başınız ağrımasın. Mal alışlarınızın gerçek olduğundan emin olun. Mutlaka kesilen faturalarıda siz imzalıyorsunuzdur. Bu da sizi sorumlu yapar.... Yani şirketin yapısını ve ortaklarını iyi tahlil ediniz.
 
Ynt: Vekaletnameye istinaden

Yeni çek kanununa göre çek bedelinden dolayı vekile bulaşmıyorlar ama çek karşılıksız çıkınca 3167 sayılı Yasanın 16/1. maddesi uyarınca hem hesap sahibi gerçek kişiler hem de vekilleri çek bedeli kadar adli para cezası ile cezalandırılmakta ve ayrıca yine hem hesap sahibi gerçek kişi hem de vekili hakkında 3167 sayılı Yasanın 16/3 maddesine göre 1-5 yıl arasında çek hesabı açtırmalarının yasaklanmasına karar verilmektedir.
Bu durumda şirkette işler yolunda gitsin diye biz muhasebecilere vekalet veriliyor talimatlar yada çekleri imzala deniliyor.İşler iyi iken sorun yok ama yarın işler kötü gidince ne yapacağız.Her ne kadar kesilen çeki şirketin mal aldığı yerlere kesmiş olsakda kesilen çek karşılıksız çıkınca sorun maalesef başımızı ağrıtıyor.
 
Üst