Vergi Cennetlerinden Gider Faturaları

Üyelik
13 Ağu 2005
Mesajlar
2
Selamlar,

Muhasebeden pek anlamam, o yuzden acemice sorumu maruz gorun. Ama cok merak ettigim bir konu. Ve bu konuda bir arkadasimin sorusu oldu, kendisi yabanci dil bilmiyor ve benden sirket kurmasina yardimci olmami istedi. Aslinda isin o kismi kolay. Fakat sorum su:

Herkesin bildigi gibi Vergi turkiye'de bir kabus. Kucuk bir kisim tam vergisini oderken, buyuk bir kisim naylon fatura kullaniyor. Yabanci ortakli ve buyuk kurumsal sirketler ise vergi cennetlerinde sirket kuruyorlar. Offshore sirket kurma denen bu isi Almanya ve İngiltere gibi vergi orani cok yuksek ulkelerde de uygulayan sirketler var.

1- Naylon fatura yakalandigi zaman, cezasi cok buyuk, ve yaptirimi var. Peki Vergi Cenneti ulkelerden kesilen gider faturalarinin kontrolu nasil yapiliyor?

2- Kanunumuzda su ulkelerden fatura kabul edilemez diye bir madde var mi? Varsa da Trukiye deki bir cok yabanci yatirimci kurduklari sirketlerde nasil karlari cok dusuk gosteriyor, ve cok az vergi odeyerek kurtuluyorlar?

3- Ornegin JErsey Island da bir sirket kurulsa, ve bu sirketten yapilsa bazi isler, boylece vergi daha az odense, tamamen de yasal. Maliye acisindan sorun cikar mi?

4- Ya da dogru olmayan ama dogrulu arastirilamayacak gider faturalari kesilse? Maliye suphelendim deyip ceza kesebilr mi?

Herkese ilgisi icin simdiden tesekkurler! Cok guzel bir forum.
 
Merhabalar

Önce çok haklı olduğunuzu belirtmeliyim. Bu konuda bir kör döğüşüdür gidiyor. Aşağıya kopyaladığım tebliğden de anlaşılacağı üzere bu bilinçli olarak yapılıyor. Beylerin işi çok yoğunmuş. Osmanlı maarif bakanının "şu okullar da olmasa işleri ne iyi yürütürdüm" demesi gibi. Bu adamlar başka ne iş yaparlar bir bilebilsek.

Dünyada vergi suçlarının Ceza kanunu yerine Vergi Usul kanununda düzenlendiği belki de tek ülke Türkiye'dir. Bu da olaya nasıl bakıldığının göstergesidir. Tebliğde de görüleceği üzere ipler giderek gevşetiliyor.

Yalnız sahte veya karşılıksız fatura almak için bilmem ne adalarına gitmeye gerek yok. Bu iş Türkiye'de de rahatlıkla yapılıyor. Muhasebeci olmadığınız için bilemezsiniz, KDV beyannamesinin yatırılacağı günden bir gün önce muhasebecisine gelip içeriye bile girmeden, kapıyı aralayıp "abi bana bu ay ne kadar fatura lazımdı?" diye soran bakkal Ahmet efendi den haberiniz yoktur tabi. Bu işte sadece devletin değil hepimizin dahli var.
........................................................................
Bu pazar sohbetini bir fıkra ile bitirelim.

Adamın biri oğluyla beraber köylünün koyunlarını çalıp kavurma yapar yermiş. Köylünün de bundan hiç haberi olmamış. Günün birinde adam ölmüş. Köyün kahvesinde komşuları adamın oğluna "başın sağolsun, allah rahmet eylesin" diyorlarmış. O da yalnız kalınca kendi kendine "beraber çok kavurmalar yedik, ne bileyim ki rahmetli olasın" dermiş...
.......................................................................

Tek çıkar yol halkın bilinçlenip olaya el koymasından geçiyor. ama ne bileyim ki rahmetli olasın...........
...............................................................
Maliye Bakanlığından:
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
(Seri No:253)
Resmi Gazete No 22885
Resmi Gazete Tarihi:22/11/1997

Kapsam Vergi Usul Kanunu uyarınca vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi zorunlu belgeler ile tutulmakta olan defterlere ilişkin olarak uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

B - YURT DIŞINDA FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERE YAPTIRILAN İŞ VE HİZMETLER
KARŞILIĞINDA ALINAN BELGELERLE İLGİLİ İŞLEMLER :

Vergi Usul Kanunun kayıt nizamına ilişkin 215 inci maddesinde, bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının mecburi olacağı belirtilmiş 227 nci maddesinde de "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
Bu hükümlere göre, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan, iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşardan aldıkları muteber belgeleri, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içindeki noterlerde Türkçe'ye tercüme ve tasdik ettirdikten sonra defterlerine gider olarak kaydedebilmekte idiler.
Ancak Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, bu işlemlerin yurt dışı temsilciliklerimizdeki iş yığılmalarına neden olduğu, mükellefler bakımından da ağır külfetler getirdiği anlaşıldığından, anılan Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, bu Genel Tebliğ ile yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında alınan belgelerin, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içinde noterlerde Türkçe'ye tercüme ve tasdik edilme zorunluluğu kaldırılmıştır.
Buna göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelerin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir.
Ancak inceleme sırasında inceleme elamanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.
 
cok ilginc. burdan anlasildigi uzere, ben istedigim faturayi gosteririm. ta ki incelemede rica ederlerse de cevirtirim.

fakat bu konuda bu faturanin legal olup olmadigini ispatlamalarina imkan yok, cunku bu ulkeler ayni zamanda incelemeye izin vermiyor, ve uluslararasi anlasmalara dahil degil. citibank bahreyn de merkezi, turkiye gidip bahreyn den inceleme talep edemiyor.

eger anladiklarim dogruysa niye herkes naylon fatura kullanarak cok buyuk riske giriyor da, tamamen legal ve risksiz offshore sirketciligi tercih etmiyor? guzel devletim herseyi kolaylastirmis. acaba sirket kurmanin masraflarindan dolayi mi kaciliyor?
 
Üst