fonradar

Vergi Ceza İhbarnamesi (Kusur Cezası)

El Pln

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2005
Mesajlar
131
Selam arkadaşlar,

Elimde bir Vergi/Ceza İhbarnamesi var.
12/1998 dönemine ait STP ve Fon Payına, Fark olarak Tarh edilen bir tutar var.Ve buna ait 3076 KSCZ , 0,50 oranında ceza var.Cezanın nedeni; VUK Mük.349 gereğince Kusur Cezası, Ekleri-Dayanağı kısmında: 11 Tak.Kar.20/08/2005 diyor.

Zaman Aşımına uğramış olmuyor mu bu ceza (Bu arada Kusur Cezası yürürlükte değil.)
İtiraz hakkım var mı?
Ne yapmamı önerirsiniz?


(1998 Stp mükellefiyetliği açtırılmadan ödeme yapılmış. 2000 de stp mük.açtırılmış, 2005 de kapatılmış.)
 
merhabalar;

stopaj mükellefiyetinin açtırılmaması tahriyat yapılmasına engel değildir. 1998 dönemi 2003 yılı sonunda zamanaşımına uğradı ancak taktir komisyonunda geçen süre zamanaşımını keser komisyon kararını incelerseniz dosyanın taktir komisyonuna sevk fişinin tarih ve numarasını görürsünüz. taktir komisyonuna 31.12.2003 tarihinden önce sevk edilmiş ise zamanaşımı sözkonusu değildir. kusur,ağır kusur ve kaçakçılık cezaları 4369 sayılı kanun ile 01.01.1999 tarihinden itibaren kaldırılmış olup vergi usül kanununun geçici 21.maddesi uyarınca ilgili döneminde geçerli olan cezaların uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. tahriyatı dava konusu yapma hakkınız var ancak değerlendirmesi size aittir. dava konusu yapılan her tahriyat kalkmaz. uzlaşma talebinde veya indirim talebinde de bulunabilirsiniz.
 
Sayın El Pln,

Sayın Uysal genel olarak cevaplamış.Ben zamanaşımı konusunu biraz açmak istiyorum.

Vergi Mevzuatımızda (VUK.da düzenlenmiş Düzeltme ve ceza kesme zamanaşımlarını saymazsak) önemli iki tür zamanaşımı var. Biri "Tahakkuk Zamanaşımı" VUK.nun 113-114.maddelerinde düzenlenmiştir.Diğeri "Tahsil Zamanaşımı" oda 6183 sayılı yasada düzenlenmiştir.Tahsil zamanaşımının yine ilgili yasada sayılan nedenlerle "Durması" ve "Kesilmesi" sözkonusu iken konumuz olan "Tahakkuk Zaman Aşımı" nın sadece "Durması" söz konusudur.

"Durma" Zaman aşımını durduran nedenin ortadan kalkmasıyla kalan sürenin işlemesi,

"Kesme" ise zaman aşımının kesildiği tarih itibariyle silbaştan yeniden işlemesi yani tekrar bir 5 yıl uzaması sonucunu doğurur.

Soruya dönecek olursak, Vergi/Ceza İhbarnamesinin ekinde bu ihbarnamenin dayanakları mutlaka olmalıdır.Yoksa ihbarname geçersizdir.Bu kısmı gerekirse daha sonra ayrıntılı olarak ele alalım.

Takdir komisyonuna sevk Tahakkuk Zamanaşımını "Durdurur".Duran Zaman aşımı süresi Takdir Komisyonu Kararının Vergi dairesine tevdiini takip eden günden itibaren işlemeye devam eder.(VUK:Md.114)

Takdir komisyonu kararının (ihbarnameye ekli değilse bahsettiğim gerekçeyle vergi dairesinden temin ediniz-vereceklerdir, süreniz azalmışsa ya da sürenin uzamasını istiyorsanız tebligatın usulüne uygun olarak yenilenmesini aynı gerekçeyle ve dilekçeyle isteyiniz bu isteğiniz karşılanırken zorluk çıkartılabilir) Sayın Uysal'ın bahsettiği gibi Takdir Komisyonuna sevk tarihi bölümüne bakınız.Birde İhbarnamenin tanzim tarihi ile mükellefe tebliğ tarihi arasında geçen süreyi hesaplayınız.

Eğer takdir komisyonuna sevk edildiği tarihte kalan zamanaşımı süresi ihbarnamenin tanzimi ile tebliği arasında geçen süreden az ise vergi ve cezanın kesin olarak zamanaşımına uğradığını söyleyebiliriz.

Eğer bir iki gün gibi kısa bir süre fazla ise; zamanaşımına uğrama ihitmalini yine düşünebiliriz.Ancak Takdir komisyonu kararının vergi dairesine tevdii tarihini öğrenip (bunu nasıl yaparsınız bilemiyorum ama özel bir tedbir alınmadıysa özel olarak takdir komisyonu bulunan yani takdir komisyonu vergi dairesinin içinde olmayan büyük illerimizde mutlaka bir süre geçer) arada bu fazlalığı telafi edecek bir süre geçip geçmediğini bilmeniz lazımdır.
 

Benzer konular

Üst