Ynt: Vergi Cezası- Vergi Ziyai- Gecikme Zammı- Gecikme Faizi Nedir ?
VERGİ ZİYAI
Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.
Vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.(1)
Mesela 1000 TL ziyaa ugratılan vergi 1000 TL de vergi ziyai cezası kesilir.
Gecikme Zammı
Amme alacaklarının vadesinde ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanır. Beyannamenzide tahhukkuk eden verginin yasal süresinde ödenmediğini düşünün ödendiği zaman kadar uygulanır.
III.1. Gecikme Faizi
Vergi Usul Kanununun 112/3 üncü maddesine göre, ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda; dava konusu yapılmaksızın kesinleşen vergilere, kendi vergi kanunlarında belirtilen ve tarhiyatın ilgili bulunduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden itibaren, son yapılan tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar; dava konusu yapılan vergilerin ödeme yapılmamış kısmına, kendi vergi kanunlarında belirtilen ve tarhiyatın ilgili bulunduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden itibaren, yargı organı kararının tebliğ tarihine kadar geçen süreler için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi de aynı süre içinde ödenir. Gecikme faizinin hesaplanmasında ay kesirleri nazara alınmaz.
Gecikme Zammı ile Gecikme Faizi Arasındaki Fark ve Benzerlikler
- Gecikme zammının uygulanabilmesi için alacağın muaccel hale gelmiş olması yani, kamu idaresi tarafından alacağın talep edilebilir hale gelmiş olması gerekmektedir. Gecikme faizi hesaplanması için alacağın muaccel hale gelmiş olması zorunluluğu yoktur. Ancak, takside bağlı kamu alacaklılarının taksitleri vadesinde ödenmez ise, alacağın tamamı muaccel hale gelmekle beraber gecikme zammına tabi tutulmaz.
- Gecikme faizi; tahakkuk ve vadeye göre geriye doğru hesaplanır. Gecikme zammı, beyanda bulunan mükellef ya da vergi sorumluları için; gecikme faizi ise beyanda bulunmayan vergi kayıp ve kaçağıma sebep olan mükellefler veya vergi sorumlularına yapılan uygulama olduğundan yaptırımlar da farklı uygulanmaktadır.
Örnek
beyannamenin yasal sürede verilmediğini dusunursek aradaki geciken bu süre kadar gecikme faizinin hesaplanması gerekecektir. Görüleceği üzere gecikme faizi tahakkuk aşamasına kadar olan süreç için geçerlidir.
Yine 26/03/2010 ödenmesi gereken beyanname 30/04/2010 ödendi varsayalım tarihleri arasında geçen süre için gecikme zammı tahakkuk ettirilir. Bu örneğimizde de görüleceği üzere gecikme zammı vergilendirmenin tahsil aşamasına ilişkindir.