Vergi Danışmanlığı

butterfly effect

Tanınmış Üye
Aklıma takılan bir soru. Vergi danışmanlığı nedir?

SMMM mevzuatında "müşavirlik yapmak" lafzı geçiyor ama "Vergi danışmanlığı" nı düzenleyen herhangi bir hukuki dayanak göremedim.

Mesela, internet üzerinden yapılan vergi danışmanlıkları var (sitenin ismi direkt budur), ya da mali müşavirlere sorulan sorular var, imzalanan danışmanlık sözleşmeleri var (ama kapsamı net değil)...vs.

Bir mükellef size soru sordu ve cevabınızdan dolayı yanlış vergi ödeyip, zararı sizden talep etti? Ya da internetteki sitelerden alınan icazet bizi ve siteyi ne kadar bağlar.

Kafamdaki bu soruyu sizlerle paylaşayım istedim.

Ynt: Vergi Danışmanlığı

Müşavir aynı zamanda danışman anlamına da geldiğinden müşavire ilişkin mevzuat danışman için de kullanılabilir diye düşünüyorum. İnternet üzerinden verilen hizmet üzerine yersiz vergi ödemesi ile karşılaşan mükellefin ise danışmanlık hizmetini aldığı kurum/kuruluş/kişi ye rücu hakkı saklıdır. Aynı zamanda hizmeti veren kişi de danışmanlık hizmeti sonucu ile bağlıdır. Tabi bu noktada varsa arada düzenlenen hizmet akdinin içeriği önem arzetmekte. Konuyu yargı çözer. Konu diğer forumdaşların yorumları ile daha sağlıklı zemine oturacaktır.

Ynt: Vergi Danışmanlığı

Tabi üstad yargı çözer. Ama hangi hukuk? Borçlar Hukuku ? Vergi? MEslek?

Gördüğüm kadarıyla bu konuda spesifik düzenlenmiş maddeler yoktur.

Mesela danışmanlık sözlesmesi yaptınız. ( hatta Odanın bu iş için özel bir sözleşme formatı da yok). Her türlü danışmanlığı yapıyorsunuz. Şirketin muhasebecisi beyanname vermedi. Ciddi ceza aldınız? Firma sahibi de sizin üstünüze geliyor. Sen benim mali müşavirim değil misin niye bakmadın diye? Üstad deyin bakalım ben sie müşavirlik yapıyorum beyanname verme işi yapmıyorum diye.

Bu aralar bu konuya takıldım. HAdi hayırlısı?