fonradar

Vergi Kaybı Ve Kaçakçılığı Nasıl Önlenebilir ?

Üyelik
16 Ara 2015
Mesajlar
4
Konum
manisa
Vergi kaybı ve kaçakçılığı nasıl önlenebilir acaba ?
Vergi hukuku dersinden hocam ödev verdi o kadar araştırmama rağmen kayda değer birşey bulamadım.
benim için bir cümleniz bile önemli.
yardımcı olursanız sevinirim iyi günler :eek: :rolleyes:
 
Bu çok akademik ve kapsamlı bir soru. Bir çok önlem söylenebilir.
1-Vergi yükü adil ve mantıklı olmalıdır.
2-Dikine artan oranlı olmalıdır. Yani çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır.
3-ülkemiz için mutlaka çapraz kontrol olmalıdır. Yani insanlar mutlaka aldıkları ürünün belgesi talep etmelidir. Tabi buda çıkar çatışması sağlanırsa olur.
4-En büyük kaçak inşaat alanındadır. Maliyet, belge, harcama orantısızdır. Karlar ölçüsüz dür ortalama tuturulamaz.
5-Hizmet sektörü de vergi kaçağının en fazla olduğu yerlerdir.
 
Bence en önemli olay para hareketlerinin takip edilmesi ve bunun sonucunda nedensiz zenginleşmenin tespit edilmesidir. Bununla elde ettiği kazançları beyan etmeyenlerin, harcamalarından yola çıkılarak gelirleri tespit edilebilir. Bunun yanı sıra özellikle çiftçilerimiz kırtasiye ile uğraşmasın diye vergi muafiyetleri çok yüksek tutulmuştur. Örneğin 1499 adet Narenciye ağacına sahip bir çiftçimiz, deftere tabi olmayıp, satışlarının %2 si (borsaya tescil edilmezse %4) stopajla işi bitmektedir. Bu ise harcamaları için belge alınmamasına sebep olmakta ve ikinci bir vergi kaybı yaratmaktadır. Kayıp kaçağın diğer sebeplerinin tamamını yazma imkanımız olsa her halde bir ciltlik roman olurdu.
 
Bende bir ekleme yapayım
-En çok kaçaklardan bazıları da
-Kuyumcular(hiç fiş kestiğini Görmedim..)
-Avukatlar (makbuz vermezler), (Çocuklarına özel okul teşviği ile başvurup yıllık 300.00 tl gelirim var diye beyanlarını biliyorum)
-Özel doktorlar..

Fransadaki gibi bütün ödemeler Banka kanalı ile olsa ve yine oradaki gibi tüm ödemelerde çek kulanılsa sorunun büyük kısmı çözülmüş olur..
Nakit para ile su,elektrik,gaz hiç bir şeyi yatıramıyormuşsunuz..Yani fatura ödemek için kuyruğa girmiyorsunuz.(Bir yakınım geldi ondan aldım bu bilgiyi)
 
Bunlarda bazı bilgi eksiklikleri olduğunu görüyorum. Bu da doğal toplumda böyle bir algı var malesef ama doğru değil.
1-Kuyumcular ; Kısmen doğru , özellikle hurda alım satımında belge düzeni yoktur.
2-Avukatlar; Bu pek doğru değil. Eskiden öyle idi doğru. Ancak şimdi bir avukata vekalet verdiğiniz an siteme işleniyor ve girip çıktığı sonuçlanan her dava için barolar tarafından belirlenmiş asgari ücret tarifeleri var. Bunun altında ücret alsa bile en az bu kadar beyan etmek zorunda. Tabi bu arada ceza davalarında açıktan para talep edilmesi de sıklıkla oluyor. Doğru.
3-Özel doktorlar. Evet bunda doğruluk payı çok. Özellikle ameliyatda alınan "bıçak parası " Muayenehane de alınan ücretler genelde vergisizdir.

Türkiye de de artık şirketlerin yaptığı ödemeler büyük ölçüde banka kanalı ile yapılmaktadır. Burda da fatura ödemek için kimse artık kuyruğa girmiyor. Her atm her banka şubsei, her postane ve özel tahsilat büroları herşeyi tahsil ediyor.
 
Şirket ödemeleri haricindeki ödemeleri kastetmiştim.Vatandaşın ödemesi.Bir vatandaş gidip nakit para ile ft. yatıramıyor muş..
 
Biz de de artık fatura ödemeleri otomatik ödeme haline gelmeye başladı. Örnein ben uzun yıllardır. (10 yıl olmuştur) Hiç bir faturamı elden ödemiyorum. Tamamaı için bankadan otomatik ödeme talimatım var.
Zamanla alt yapı oturdukça buda yaygınlaşacak. Elbette güney doğuda terör mağduru vatandaşı bankaya talimat verip ödeme yapmaya zorlamak komik olur.
 
Vergi kayıp ve kaçağı nasıl önlenir;

1- etkin vergi denetimi yapılmalıdır, bunun için de ispat yükünün idarede değil mükellefte olması gerekir,
2- mükelleflerin vergiye uyumu sağlanmalıdır (eğitimle olur),
3- insanların vergi bilinci geliştirilmelidir (eğitimle olur),
4- İnsanların toplanan vergilerin doğru yerlere harcandığını inanmalarının sağlanması ve bunun için de yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık gerekir,
...............................
 
Üst