fonradar

Vergi Muafiyeti Olan Vakıf İktisadi İşletmesi

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,029
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar,
Vergi muafiyeti tanınmış bir vakfın iktisadi işletmesi var. Bu iktisadi işletme fatura keserken ve hizmet alımlarından dolayı fatura alırken kdv den muaflık sözkonusu mu? Yani bu vakfın vergi muafiyetinin olması, iktisadi işletmesinin kdv, geçici vergi ve kurumlar vergisi karşısındaki durumunu etkiler mi?
 
Ynt: Vergi Muafiyeti Olan Vakıf İktisadi İşletmesi

Bir fikri olan yok mu arkadaşlar?
 
Ynt: Vergi Muafiyeti Olan Vakıf İktisadi İşletmesi

vergiden muaf olsa dahi iktisadi işletmeye ait yükümlülükler yerine getirilir
 
Ynt: Vergi Muafiyeti Olan Vakıf İktisadi İşletmesi

KDV Kanunu'nun 17. maddesinin 1. fıkrasına göre(Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar) Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların:

a) İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,

b) Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri,

KDV'den istisna sayılmıştır. Aynı maddenin 2. fıkrasının a bendine göre ise vergiden muaf vakıfların hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve sakat bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkünevleri ve yetimhaneleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri ile bunlardan sağlık hizmeti sunanların teşhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler KDV'den istisna kılınmıştır.

KDV açısından bu konuyu şöyle yorumlamak gerekir; vergiden muaf vakıfların her iktisadi işletmesinin her hizmeti istisna kapsamında değildir. Vergiden muaf vakıfların iktisadi işletmelerin sadece yukarıda belirtilen türlerden olan hizmetleri vergiden istisna kılınmıştır. Ayrıca Madde 17'de sayılan istisnalar kısmi istisnalar olup, bu kurumların verecekleri hizmetlerde KDV hesaplanmaz. Aldıkları hizmetler ise, diğer istisnalar kapsamına girmiyorlar ise, KDV'li olur ancak o KDV indirilemez. İşin mahiyetine göre gidere veya maliyete atılır. Kurumlar vergisi, dolayısıyla geçici vergi açısından ise, vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisadi işletmelerinin herhangi bir ayrıcalığı bulunmamakla birlikte tam mükellef konumundadırlar.

Daha detaylı açıklamak gerekirse; vergiden muaf bir vakfa bağlı öğrenci yurdu faaliyetinde bulunan iktisadi işletmesinin keseceği yurt veya konaklama hizmeti ( konaklama hizmetinin esası itibariyle yurt hizmeti kapsamında olması şartıyla) faturasında KDV hesaplanmaz. Yine aynı iktisadi işletmenin almış olduğu 50 adet yatak faturası KDV'li kesilir ve KDV iktisadi işletme tarafından gidere veya maliyete atılır yada aktife kayıt edilmek suretiyle amortisman yoluyla giderleştirilir. Ancak, aynı iktisadi işletmenin diyelim ki personeline para kullandırdığı gerekçesiyle düzenleyeceği komisyon veya faiz vb. faturası bir finansman hizmeti olduğu için ve finansman hizmetleri KDV Madde. 17/2/a'da sayılmadığı için, bu hizmet için düzenlenecek faturada KDV hesaplanması ve beyan edilmesi gerekecektir. Söz konusu işlemlerin her halükarda kurumlar vergisi açısından gelir yazılması gerekir.
 
Ynt: Vergi Muafiyeti Olan Vakıf İktisadi İşletmesi

A.A. aydınlattığınız için teşekkürler.
 
Üst