Vergi Mükellefiyeti

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abdsis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

Merkezi Ankarada olan bir Yayın firması Yani Dergi Kitap Gazete satışı yapan bir şirket Başka ilde bir irtibat bürosu açacak. Bu irtibat bürosu için Vergi Dairesine başvurması gerekirmi. Mükellefiyeti Nasıl yapılacak sadece Kiradan doalayı Muhtasarmı yoksa başka mükelleefiyet tesis edilirmi. İrtibat bürosunda satış yapılmayacak. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi almak istiyorum.

İyi çalışmalar.
 
sanırım şirket olduğu için normal şube açmış gibi prosedürleri izlemeniz gerkmektedir, vergi dairesi yönünden kiradan dolayı muhtasar mükellefiyeti açtırmanız gerekecek, aynı zamanda işçi göstermek zorunda kalacak, ssk dan işyeri numarası alacaksanız ve işçi girişi yapacaksanız.
 
Sayın abdsis
İrtibat bürolarının tic.sic.tescile ve şube olarak tesciline gerek yoktur.
Şube vasfına sahip değildir siz ticari faaliyette bulunmayacaksınız.
İrtibat bürosu açtığınız merkeze bağlı olan vergi dairesine muhtasar yönünden mükellef olacaksınız.
 
öncelikle bilmediğim konuda yorum yazdığım için özür dilerim. sayın dinçer kum, doğrusu sizin dediğiniz gibidir sanırım çünkü çok net yazmışsınız. yalnız soruyu yazan arkadaşımızın daha sonra sorunla karşılaşmaması için, bu irtibat bürosunda işçi çalışmayacakmı sonuçta çalışmak zorunda vergi dairesi işçi istiyecektir. bu durumdada ssk ya işyeri bildirgesi vermesi gerekecektir diye düşünüyorum. bu konularıda açıklarsanız hem arkadaşım işlerini ona göre yapar, hemde biz öğrenmiş oluruz.
 
Sayın denetmen2000
İrtibat bürosu sürekli açık olacak ve burayı idare edecek bir personel görevlendirilecek ise dediğiniz gibi işçi girişi olacaktır ve gerekli işlemler yapılacaktır.
Ancak firma irtibat bürosunu belli zamanlarda şirket müdürünün veya ortaklardan herhangi birinin o şehirdeki resmi işlemlerini yapmak üzere bir yer kiralayabilir .Öyle bir yerde personel istihdam edilmeyeceği için işçi girişi de olmayacaktır.
Örn:Ankara merkezinde bürokratik işlemlerini halletmek için bir daire kiralanması.

Firmanın ne faaliyet için irtibat bürosu açtığı önem kazanmaktadır.
 
Sayın Dinçer Kum,

Soruyu soran arkadaşımızın bahsettiği; merkezi Türkiyede bulunan şirketin başka bir ilde irtibat bürosu açılması ve yapılacak prosedürler. Sizin belirtiğiniz tic.sic. tescil olmuyor, şube vasfına sahip değildir ifadesi yabancı kurumlar tarafından Türkiyede açılacak irtibat büroları için geçerlidir.
Ticaret Kanunu, Tüzük ve ticaret sicili uygulamalarına göre; Ticari İşletmeler, fabrikalar ve ticari işletmelerin şubelerinin ticaret siciline tescili zorunludur. Bunun dışındaki yapılanmaların tescili sözkonusu değildir. Dolayısıyla irtibat bürolarını şube şeklinde yapılandırmamız ve tescil ettirmemiz gerekmektedir. Ayrıca aşağıdaki açıklamalarında yararlı olacağı kanaatindeyim.

Sayın abdsis,

Şubeyi, ilgili yerin Ticaret Siciline tescil ettirmeniz gereklidir. Eğer merkezin bağlı bulunduğu sicile kayıt yapılmışsa, şubenin bağlı olduğu sicile de tescil olunmalıdır.

Şube, açılış tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Vergi Dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Sözü edilen süre sermaye ve şahıs şirketlerinde Ticaret Siciline tescil tarihinden itibaren başlar.

Şube için ayrıca KDV beyannemesi, KV Beyannamesi ve GV beyannamesi verilmez. Sözü edilen beyannamelerde, merkezin ve merkeze bağlı şubelerin faaliyetlerinin toplamı esas alınarak tek beyannamede beyan edilir.

Şube tarafından ödenen kira ve işçi ücretlerinden yapılan tevkifatların ödemesi ile ilgili Muhtasar Beyanname ise ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu Vergi dairesine beyan edilir ve ödenir (şube tarafından; eğer eleman çalıştırılacaksa)

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ve bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi mümkündür.

İş ve Sosyal Sigortalar Kanunu açısından merkez ve merkeze bağlı şubeler ayrı ayrı işyeri sayıldığından her yeni açılacak şube için şubenin bulunduğu yerin bağlı olduğu SSK ve Çalışma ve Bölge Müdürlüğüne ayrıca müracaat edilir. Her işyerinin işlemleri birbirinden bağımsız olarak yürütülür
 
Sayın stajermehmet
Şube firmanın ticari faaliyetine ek olarak kullanmak üzere açtığı ve ticari faaliyette kullanmak üzere açtığı yani mal alım satımı yaptığı yerdir.
İrtibat bürosu ticari faaliyette kullanılmayan bir yerdir.
Arkadaşımızın belirttiği "İrtibat bürosunda satış yapılmayacak." ibaresini göz ardı ettiniz.

stajyerMehmet demiş ki

Ticaret Kanunu, Tüzük ve ticaret sicili uygulamalarına göre; Ticari İşletmeler, fabrikalar ve ticari işletmelerin şubelerinin ticaret siciline tescili zorunludur. Bunun dışındaki yapılanmaların tescili sözkonusu değildir.


sorunun cevabını kendiniz vermişsiniz zaten tersini yazmanıza gerenk yoktur.

Dolayısıyla arkadaşım irtibat büronuzda ticari faaliyet olmamakla beraber tescil ettirmenize gerek yoktur.
 
Üst