Sayın Dinçer Kum,
Soruyu soran arkadaşımızın bahsettiği; merkezi Türkiyede bulunan şirketin başka bir ilde irtibat bürosu açılması ve yapılacak prosedürler. Sizin belirtiğiniz tic.sic. tescil olmuyor, şube vasfına sahip değildir ifadesi yabancı kurumlar tarafından Türkiyede açılacak irtibat büroları için geçerlidir.
Ticaret Kanunu, Tüzük ve ticaret sicili uygulamalarına göre; Ticari İşletmeler, fabrikalar ve ticari işletmelerin şubelerinin ticaret siciline tescili zorunludur. Bunun dışındaki yapılanmaların tescili sözkonusu değildir. Dolayısıyla irtibat bürolarını şube şeklinde yapılandırmamız ve tescil ettirmemiz gerekmektedir. Ayrıca aşağıdaki açıklamalarında yararlı olacağı kanaatindeyim.
Sayın abdsis,
Şubeyi, ilgili yerin Ticaret Siciline tescil ettirmeniz gereklidir. Eğer merkezin bağlı bulunduğu sicile kayıt yapılmışsa, şubenin bağlı olduğu sicile de tescil olunmalıdır.
Şube, açılış tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Vergi Dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Sözü edilen süre sermaye ve şahıs şirketlerinde Ticaret Siciline tescil tarihinden itibaren başlar.
Şube için ayrıca KDV beyannemesi, KV Beyannamesi ve GV beyannamesi verilmez. Sözü edilen beyannamelerde, merkezin ve merkeze bağlı şubelerin faaliyetlerinin toplamı esas alınarak tek beyannamede beyan edilir.
Şube tarafından ödenen kira ve işçi ücretlerinden yapılan tevkifatların ödemesi ile ilgili Muhtasar Beyanname ise ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu Vergi dairesine beyan edilir ve ödenir (şube tarafından; eğer eleman çalıştırılacaksa)
Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ve bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi mümkündür.
İş ve Sosyal Sigortalar Kanunu açısından merkez ve merkeze bağlı şubeler ayrı ayrı işyeri sayıldığından her yeni açılacak şube için şubenin bulunduğu yerin bağlı olduğu SSK ve Çalışma ve Bölge Müdürlüğüne ayrıca müracaat edilir. Her işyerinin işlemleri birbirinden bağımsız olarak yürütülür