Vergi Severek ve İsteyerek Verilirse Kutsaldır ;

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin_ER
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Engin_ER

Katkı Sunan Üye
zorbalıkla alınan verginin kutsal olacağına inanmıyorum, ve hatta yaklaşık 2-3 yıldır esnafları teker teker ayaklarına çağırıp maliyede sorgulayarak tutanak tutarak beyanlarının dışında vergi vermeye zorlayan imzalamazsanız inceleme yaparız ,, ne yapar yapar size bir yerlerden bir ceza yazarız diyerek baskı uygulayarak alınan vergi kutsal değildir , ve zorbalıktır

bende bir esnaf olarak bana ve diğer esnaflara yapılan bu zorbalığı kınıyorum
bence bu insanları açık açık tehdit ederek almaktır. başka bişey değil

ya sizler maliye olarak insanların beyanlarına güvenmiyormusunuz, siz bu insanlara güvenmiyorsanız bu ülkenin insanları sizlere nasıl güvenecek,,
esnafı cahil bişey bilmez yerine koyuyorsunuz,, bizleri kümesteki kaz yerine koymaktan ne zaman vaz geçeceksiniz,

şimdi muhasebeciler olarak biz neler görüyoruz diyeceksiniz
evet bende biliyorum az çok sizlerin neler gördüğünüzü amaaa işin birde diğer yüzü var ,,
gariban mahalle esnafı akşama kadar 5-10 ytl para kazanacak hadi 20 ytl kazansın, ve bununda hepsi kar olsun haftanın 26 günü çalışsın,,520 ytl eder.
bu esnaf kirasınımı versin bağkurunumu ödesin muhasebeciye her ay aylık ücretmi ödesin,, söyleyin bu parayla ne ödesin;
evine nasıl ekmek götürsün okula giden çocuğuna bir çift yeni pabucu nasıl alsın, kaleme deftere silgiye parayı nasıl bulsun,,

ama bazıları varki yükü ceviz para oluk gibi akıyor aylık 2-3 hatta 5 bin ytl ye para demiyorlar ; eh böyleleride devamlı gözleri yukarda olduğundan aşağıdaki garibanları basıp basıp karınca gibi eziyorlar

şöyle etrafınıza biraz bakın lütfen mahalle köşelerindeki bakkal ,ayakkabı tamircisi, ve buna benzer küçük esnaflara bir bakın lütfen ve gidin dükkanlarında oturun akşama kadar kaç lira kazanıyorlar,, ve bunların bazıları basit usulde iken bazıları gelir vergisine tabiler,, neymiş efendim ya iş yeri rayiç bedeli yüksekmiş yada kira bedeli yüksekmiş, yada herhangi bir mal alım satımı yapıyormuş,

diğer taraftan bazı meslek dalları varki örneğin kuyumcular , avukatlar ve bilhassada özel muayenehanesi olan doktorlar, muayene ücreti 80-100 ytl günde 10 hasta geliyor ve gariban hasta zaten ezile büzüle geliyor fiş fatura istemek ne haddine , ama mahalle bakkalına geldimi afedersiniz dayılığı tutuyor bir ekmeğe fiş istiyor, ee tabi isteyecek hakkıdır dr.un avukatın kuyumcunun karşısında ezilen adam neden ordada fiş istemiyorsun,,

arkadaşlar uzun uzun yazarak başınızı ağrıttım , vergi yasalarında sizler benden daha iyi biliyorsunuzki çok adaletsizlik var ve bunların düzeltilmesi gerekli diye düşünüyorum ve bunada ancak sizler birleşerek el atarsanız düzelir

Ynt: Vergi Severek ve İsteyerek Verilirse Kutsaldır ;

Engin bey,yazdıklarınızı okudum,bir esnaf olarak şikayetlerinizi dile getirmişsiniz.hakkınız yok değil.nispeten haklısınız.ama birde pencerenin öbür tarafından bakalım olaya.
şu memlekette
*hangi mükellef yada % kaç oranında mükellef vergisini severek ve isteyerek ödüyor.devlet
zorla almak zorunda kalıyor.
*mükelleflerden matrah artırımına gidin denmesinin nedeni, maliye bakanlığının bir taktiğidir.
eğer şahıs sorunlu bir mükellef ise,''aman beni incelemeye almasınlar'' diyerek mecburen
gönüllü gibi gözükerek matrah artırımı yapıp,ek vergi ödüyor.
*eğer mükellef sorunsuz ise,işlenen faturalarında problem yok ise,beyannameleri yasalar
doğrultusunda verilmiş ise, hiçbir kaçağı göçeği yok ise,gitmesin kardeşim matrah artırımına.
inceleme çıkarsınlar.incelesinler.didik didik etsinler ne bulacaklar.?olmayan birşeyede ceza
kesemezler.
Ama işte bu noktada muhasebeci devreye giriyor.sen muhasebecine asgari ücret tarifesinin altında ücret ödüyorsan,üç kuruş aşağı olsun nasıl olsa yapılan işler hep aynı diyorsan,yada kaçak muhasebecilerle ucuza çalışıyorsan ,yada 7-8 ay parasını ödemiyorsan o muhasebeci seninle ne kadar ilgilenir?
muhasebeci,mükellef ile devlet arasında köprü vazifesini görür. Ama mükellef önce, muhasebecisine güvenecek.onu dinleyecek.verdiği talimatlara uyacak.benim yazımı okuyan vergi mükelleflerine önemli bir konuyu vurgulayarak söylemek istiyorum.
muhasebeciyle pazarlığa oturmayın.kaçak ,ruhsatsız muhasebecilerle ucuza çalışmayın.bu sizin zararınıza olur.ha fazlada vermeyin.kimse kaybetmesin.bizim tarifemiz var.o tarifedeki tutarın altında ücret talep etmeyin.işte o zaman işleriniz aksamaz.zamanında yürür.temiz yürür.temiz yürütülen bir iştede,ilerleyen dönemlerde sorun çıkmaz.mükellefde muhasebecide işini hakkıyla yapar..

diyorsunuz ki;
bu esnaf kirasınımı versin bağkurunumu ödesin muhasebeciye her ay aylık ücretmi ödesin,, söyleyin bu parayla ne ödesin;
evine nasıl ekmek götürsün okula giden çocuğuna bir çift yeni pabucu nasıl alsın, kaleme deftere silgiye parayı nasıl bulsun

inanın aynı şeyler bizim içinde geçerli.bizde kira ödüyoruz,bizde bağkur ödüyoruz,bizde vergi ödeyip,kalırsa para evimize ekmek parası götürüyoruz.
ama size göre bir farkımız var.sizin sattığınız mal belli.fiyatı belli.eğer atıyorum 5 kiloluk bir tozşekerin fiyatı 10.00 ytl ise ,bunun pazarlığı yok sizde.müşteri size diyebilirmi ki : bunun fiyatı 10.00 ytl ama sen bana 8.00 ytl ye ver..siz verirmisiniz/o bu teklifi yapabilir mi?
fakat bizde öylemi ? mükellefin örneğin normal ücreti 150.00 ytl ise,adam diyorki:ya sıkışığım bu sene bana 100.00 ytl den bak.şimdi seçeneklere bakalım.
1- muhasebeci tamam diyecek.ama ortaya çıkarsa odayla başı derde girecek.adamın düzenli ödeme yapacağıda muallak.
2-muhasebeci olmaz diyecek,odayla başı derde girmeyecek.ama müşteride gidecek.
gördünüz mü siz şekeri ucuza satarsanız,kimse size hesap sormaz.sadece zarar edersiniz.
ama biz ucuza defter bakarsak hem zarar edecez.hemde hesap sorulacak.
işin özü herkes işini hakkıyla yapmalıdır.o zaman kazanan mükellef olur.

Kazanan mükellef vergi öder,kazanmayan mükellef ödemez.

burada şekerden örnek vermişsiniz; bu başka bir şeyde olabilir önemli değil;
şimdi piyasaya genelde bakacak olursak aynı malı daha ucuza satan daha çok sürüm yapıyor ve daha çok müşteriye sahip oluyor,
örnek verecek olursak büyük marketler kamyonla mal alıp bir kaç malda ucuzluk adı altında ve kuruş mertebesinde oynamalarla halkı kendisine çekiyorlar öte yandan mahalle bakkalı bir çuval şekeri 3 ayda zor satıp tüketiyor,
ama büyük market özel muhasebeci tutarak daha az vergi öderken olan mahalle bakkalına oluyor,
şimdi gelelim sizin durumunuza ;
odalar bir fiyat belirliyor ve sizlerde bu fiyata uymak zorundasınız ve büyük bir çoğunluğunuz da uyuyorsunuz, ama her meslekte olduğu gibi sizlerinde kaçak iş yapanlarınız yok değil bunlar kimler diyecek olursanıuz sizlere söylememe gerek varmı bilmiyorum çoğunluğu vergi dairelerinde çalışan memurlar ek iş olsun diye yapıyorlar, bir kısmıda yine sizin gibi muhasebeciler ; hadi bu müşteriyi de kaçırmayım diyenler,
mahalle esnafının ortalama bir müşterisi var ve onlar gelirse ekmek parasını kazanacak ama müşterinin önünde seçeneği çok isterse markete gider isterse diğer sokaktaki bakkala gider,
ama sizin öylemi; müşteri size abone olmak zorunda yani sözleşme imzalayacak ve esnaflık yaptığı sürece size tabi olacaklar, şimdi düşünün en az 50 tane mükellefiniz size abone olduğunda aylık geliriniz ortalama olarak belli olacak ama mahalle esnafı sabah açacak oturacak müşteri gelirse kazanacak müşteri gelmezse para yok;

ben esnafın elektrikli ev aletleri ve bilgisyar tamiri yapıyorum, ve 30 (1 ayda)günde aldığım para inanmazsınız ama yazayım 25,00 ytl. bitişiğimde ayakkabı tamircisi var son bir haftada siftah yapmadan dükkan kapatıyor, terzi var aynen öyle 15 günde 1 tane pantolon paçası kıvırdı 3,00ytl dedi müşterisi bozuk yok alırsan 2,00 ytl. var dedi.
ve bizler deftere tabi esnafız; muhasebeciye her ay ücret ödüyoruz stopaj, kdv,d.v. ödüyoruz,
şimdi soracaksınız bu paraları nasıl ödüyorsunuz neden kapatmıyorsunuz;
bu paraları kimiz emekli maaşlarıızdan (400-500 ytl arası maaaş) kimimizi eşi ev işlerine gidiyor (aylık 150-250 ytl arası ücretle) ve böyle ayakta durmaya çalışıyoruz;
düşünün bir esnaf olarak iş yerimizi kapatırsak ne yaparız ; kahve köşelerindemi sürünelim, oralara gidersek masraf olmayacakmı, ha işte amaç kaveye gidip masraf yapmaktansa kaveye vereceğimizi muhasebeciye veririz dükkanı ayakta tutarız, hiç olmazsa bu adamın dükkanı var patron derler , ama karnı açmı tokmu kimse bilmez.

bilmiyorum anlatmak istediğim şeyleri anlatabildim mi yada anlaşılır bir dille yazabildimmi;

aslında sorun çok büyük ama ilgilenecek eğilecek kimse yok,

maliyede diyorki asgari ücret kadar kazanmıyorsan kapatacaksın;
peki kapattık diyelim ne yapacağız, bize işmi verecekler, hayırrrr
peki ne verecekler,,, hiç bişey ister sürün ister öl , diyecekler, işsizlik diz boyu zaten ; kahve köşelerinde mi sürünelim, yada patronlara üç on paraya kölelik mi yapalım, zaten almazlar bizleri onlara kölelik yapacak adamlar lazım bizleri ne yapsınlar
(benim çocuğum H.Ü. bölüm birinciliği ile üniversite bitirdi KPSS.den 80 puan aldı ama işsiz, doğuyu yazarsa gidecek doğuyu yazmazsa iş yok, peki doğuyu yazanlar ve gidenler ne yapıyorlar hepsi istifayı basıp geri dönüyorlar,,)

engin bey, demişsiniz ki;
burada şekerden örnek vermişsiniz; bu başka bir şeyde olabilir önemli değil;
şimdi piyasaya genelde bakacak olursak aynı malı daha ucuza satan daha çok sürüm yapıyor ve daha çok müşteriye sahip oluyor,
örnek verecek olursak büyük marketler kamyonla mal alıp bir kaç malda ucuzluk adı altında ve kuruş mertebesinde oynamalarla halkı kendisine çekiyorlar öte yandan mahalle bakkalı bir çuval şekeri 3 ayda zor satıp tüketiyor,
ama büyük market özel muhasebeci tutarak daha az vergi öderken olan mahalle bakkalına oluyor,

büyük market özel muhasebeci tutarak daha az vergiyi nasıl ödüyormuş anlayamadım?özel muhasebeci tutunca vergi azalıyormu?

onlar tüm kanun ,yasaları iyi bildikleri için yasal bir boşluk bırakmamaya özen gösteriyorlar,
ama gariban mahalle esnafına ne denirse inanıyor önüne ne uzatılırsa imzalıyor; piyasada neler olduğunu sizler bizlerden daha iyi bilmektesiniz forum ortamında daha fazla detaya girmeye gerek yok sanırım

Engin_ER ' Alıntı:
onlar tüm kanun ,yasaları iyi bildikleri için yasal bir boşluk bırakmamaya özen gösteriyorlar,ama gariban mahalle esnafına ne denirse inanıyor önüne ne uzatılırsa imzalıyor; piyasada neler olduğunu sizler bizlerden daha iyi bilmektesiniz forum ortamında daha fazla detaya girmeye gerek yok sanırım

Sayın Engin ER ,yukarıda söylediklerinizden dolayı sizi kınıyorum. duyarlı olan her meslek mensubununda kınaması gereklidir diye düşünüyorum. söylediğiniz cümleleri serbest çalışan meslek mensuplarına hakaret olarak algılıyorum.

ne demek ya ne demek,bağımlı çalışanlar,yasaları kanunları bağımsız çalışanlardan daha iyimi biliyorlar.varmı böyle mantıksız bir düşünce tarzı.
hemde bağımlı özel çalışanlar ,daha az vergi çıkartıyormuş imiş..vay be.sanki biz vergiyi kafamızdan çıkartıyoruz.''işletme faaliyetlerinin sonucuna göre vergi çıkar efendim. bilmiyorsanız bunu öğrenin.''

Sayın;NİSAN123
siz burda beni yanlış anlıyorsunuz hemde çok yanlış; tabiki herkes biliyor yasaları ama diğer şirketlerin yöneticileri falanda bilinçli ama dışardaki küçük esnaflık yapan vatandaş kendisi bilinçli değil; kim ne derse hemen inanıyor, benim demek istediğimi yanlış anlamayın lütfen,burada kasdedilen serbest çalışan meslek mensubu ile şirket muhasebecisinin karşılaştırılması değil ; burada ki karşılaştırma dışardaki cahil muhasebe ve işletme bilgisi olmayan küçük esnaf, yasaları bilmediğinden kim ne derse inanmak zorunda kalan küçük esnaf bilmem anlatabildimmi

yada ben mi anlatamıyorum demek istediklerimi

yani bağıracak kızacak bişey göremiyorum
çünkü siz pencerenin diğer tarafından bakıyorsunuz biz bu tarafından

gelir vergisinin kendisi hatalarla dolu. bazıları milyar ytl kazansada kanunla 1 kuruş vergi istenmiyor bazınalarının ise yakasına yapışılıyor.
kazanç çoğaldıkça oran düşeceğine aksine yükseliyor. (devlet artık sürümden kazanmasını bilmeli.) ben niye gecemi gündüzüme katarak çok çalışıp kazancımın yarısını vergi olarak vereyim? bu kanun yüksek kazanç beyan edeni enayi yerine koyuyor. diyeceksinizki çok kazanan çok vermeli. oran sabit olsa bile otomatikman az kazanan az çok kazanan çok vergi öder. asıl anayasal eşitlik her kazanç sahibinden eşit oranda vergi alınmasıdır.

nane ' Alıntı:
gelir vergisinin kendisi hatalarla dolu. bazıları milyar ytl kazansada kanunla 1 kuruş vergi istenmiyor bazınalarının ise yakasına yapışılıyor.
kazanç çoğaldıkça oran düşeceğine aksine yükseliyor. (devlet artık sürümden kazanmasını bilmeli.) ben niye gecemi gündüzüme katarak çok çalışıp kazancımın yarısını vergi olarak vereyim? bu kanun yüksek kazanç beyan edeni enayi yerine koyuyor. diyeceksinizki çok kazanan çok vermeli. oran sabit olsa bile otomatikman az kazanan az çok kazanan çok vergi öder. asıl anayasal eşitlik her kazanç sahibinden eşit oranda vergi alınmasıdır.

işte cevap bu; teşekkürler nane :)

engin bey sizi yanlış anladığımı söylüyorsunuz.söylediğniz cümleler yukarıda yazılı.
demişsiniz ki:
demişsiniz ki:
onlar tüm kanun ,yasaları iyi bildikleri için yasal bir boşluk bırakmamaya özen gösteriyorlar,[/b]ama gariban mahalle esnafına ne denirse inanıyor önüne ne uzatılırsa imzalıyor; piyasada neler olduğunu sizler bizlerden daha iyi bilmektesiniz forum ortamında daha fazla detaya girmeye gerek yok sanırım
bu şekilde söylemek yerine,şöylede diyebilirdiniz o zaman bizde doğru anlardık.şirketlerin yöneticileri /büyük market sahipleri,küçük esnafa göre daha bilinçli.daha bilinçli hareket ediyor.ama siz böyle söylemediniz ki konuşmanızda.ilk söylediklerinizden alıntılar yaptım.oradaki konunun boyutu farklı.orada bağımlı çalışan muhasebecileri.serbest çalışanlara göre daha az vergi çıkaran,daha mevzuata hakim,yasaları daha iyi bilenler olarak itham ettiniz.

neyse konuyu çok fazla uzatıp,polemiğe dönüştürmeye gerek olmadığını düşünüyorum. bu nedenle size iyi çalışmalar diliyorum.

Engin_ER daha öncede bu tip bir polemiğe girmiş sonrada yazdıklarını silerek geri adım atmıştı.
Engin_ER lütfen emeğe saygı. daha öncekindede yazmıştım, her meslekte çürük elma olabilir. hiç kimse sütten çıkmış ak kaşık değildir.

NİSAN123 ' Alıntı:
engin bey sizi yanlış anladığımı söylüyorsunuz.söylediğniz cümleler yukarıda yazılı.
demişsiniz ki:
demişsiniz ki:
onlar tüm kanun ,yasaları iyi bildikleri için yasal bir boşluk bırakmamaya özen gösteriyorlar,[/b]ama gariban mahalle esnafına ne denirse inanıyor önüne ne uzatılırsa imzalıyor; piyasada neler olduğunu sizler bizlerden daha iyi bilmektesiniz forum ortamında daha fazla detaya girmeye gerek yok sanırım
bu şekilde söylemek yerine,şöylede diyebilirdiniz o zaman bizde doğru anlardık.şirketlerin yöneticileri /büyük market sahipleri,küçük esnafa göre daha bilinçli.daha bilinçli hareket ediyor.ama siz böyle söylemediniz ki konuşmanızda.ilk söylediklerinizden alıntılar yaptım.oradaki konunun boyutu farklı.orada bağımlı çalışan muhasebecileri.serbest çalışanlara göre daha az vergi çıkaran,daha mevzuata hakim,yasaları daha iyi bilenler olarak itham ettiniz.

neyse konuyu çok fazla uzatıp,polemiğe dönüştürmeye gerek olmadığını düşünüyorum. bu nedenle size iyi çalışmalar diliyorum.

zaten meselede burda
tüm mesajları bütün olarak ele almadığınızdan, yanlış anladınız, sizin mesajlarınıza karşılık parçalar halinde cevaplar ekledim, ama dediğim gibi neyin ne olduğunu herkes biliyor, yani faza detaya girmeye gerek yok sanırım;
aşağıdaki mesajda zaten nane arkadaşımız yazmış ; "kimse sütten çıkmış ak kaşık değildir" diye, bu söz çok şey ifade ediyor

Evet hiç kimse "sütten çıkmış ak kaşık değidir"..
Ancak üslubunuz hoş değil....Yazılarınızın sonunda-Bu SMMM ler her kalıba girer ve paraya göre çalışırlar- gibi bir hava sezinleniyor.(Bunu isteyerek yazmadığınızı düşünüyorum) Dolayısıyla düzeltmek te size düşüyor..Medeni insan hatasını düzelttiği zaman yükselir...

nane ' Alıntı:
Engin_ER daha öncede bu tip bir polemiğe girmiş sonrada yazdıklarını silerek geri adım atmıştı.
Engin_ER lütfen emeğe saygı. daha öncekindede yazmıştım, her meslekte çürük elma olabilir. hiç kimse sütten çıkmış ak kaşık değildir.

sayın aykut bey o söz bana ait değildir bir ata sözüdür ve alıntısını yaptığım nane arkadaşımız yazmıştır,

ben sözlerimin arkasındayım, ve kimseyide suçladığımı sanmıyorum; hatta suçlamıyorumda, ama gerçekler ortada ve bazıları ise görmezlikten geliyor,

az kazanandan çok , çok kazanandan az vergi alınıyor, aslında bunun tam tersi olması gerektiğini sizler benden daha iyi biliyorsunuz, peki neden böyle oluyor, onuda sizler biliyorsunuz, ben burada kimseyi suçlamıyorum, ama sizler öyle algılıyorsunuz,

yani şuraya sert eleştiri yazmayayım diyorum ama sizler zorla yazdırıyorsunuz,, ve yine beni suçlama yönüne gideceğinizi bile bile yinede yazıyorum ve bu artık bu foruma son yazışım,,,

yurt çapında hemen hemen ne kadar küçük esnaf ve küçük şirket varsa vergi dairelerine çağırıp şu kadar matrah artıracaksınız yoksa size ceza yazarız diye göz dağı vererek zorla vergi toplamadılarmı, topladılar....; peki sizler bunun haksız bir uygulama olduğunu bilmiyormuydunuz, elbette biliyordunuz, peki neden hiç bir muhasebeci ve odaları çıkıpta bu uygulama haksızlıktır siz bu insanlara güvenmiyormusunuz, bu beyanlara güvenmiyormusunuz demediniz diyemediniz, neden neden neden,,,
herkesin bütün mükelleflerin mi açıkları vardı ki defterlerinde ,evraklarında , eğer öyleyse sizlerde onlar kadar suçlu değilmisiniz

mükellef vergi yasalarını bilse , defter tutmayı bilse zaten kendisi defterini tutar ,belli bir orana kadar zaten zorunluda değil muhasebeci ile çalışmaya, ama bilmediği için muhasebeci tutuyor, peki mükelleflerinizin haklarını neden savunmadınız, hem sizler hemde mensubu olduğunuz odalar, ne basında ne Tv.de hiç bir ses çıkarmadınız haksız bir uygulama yapılıyor diyemediniz, neden vergi dairelerinde mükelefinizin yanında sessiz kalmayı tercih ettiniz, sizler sesinizi çıkarsaydınız karşı çıksaydınız mükelleflerinizin zorla matrah artırımı olurmuydu,

ben daha fazla yazmak istemiyorum;
çünkü sizler her şeyin farkında olmanıza rağmen anlamak istemiyorsunuz,,
küçük kelime oyunları ile polemiğe girip , gerçekleri göz ardı ederek, uzaklaşmaya çalışıyorsunuz,, konuyu saptırıyorsunuz, yada küçük esnafın durumunu gerçekten bilmiyorsunuz

herkese saygılar kolay gelsin,,,

Engin_ER mum dibini aydınlatmazmış. önce kendinizi ve uygulamalarınızı gözden geçirin. sonra başkalarını suçlayın. siz duymamış olabilirsiniz ama o zorunlu vergi uygulamalarına her zaman karşı çıkılmıştır. zorla istenen vergide son sözü mükellef söylemektedir. vermeyeceğim diyenden de bir kuruş alınamamıştır.
merak ediyorum siz yaptığınız harcamaların % kaçına fiş/fatura alıyorsunuz? bu ülkede kendilerini bordro mahkumu olduğu için vergi kaçırmadıklarını iddia edenler bile harçamalarının büyük çoğunluğuna fiş/fatura almadığı için vergi kaçırmaktadır. bunu bakanlıkta çok iyi bildiği için zorlama yaparak kimden ne koparırsam kardır mantığı ile vergi toplamaya çalışmaktadır. bunun sorumlusu da sm/smmm değildir.
ayrıca siz, odanız ve bağlı bulunduğu üst kurum bu uygulamalara karşı ne kadar ses çıkardınız? asıl mükellefler, bağlı oldukları odalar ve üst kurumları ortalığı ayağa kaldırmalı idi. (seçim nedeni ile bu uygulama bu sene yapılmadı. akp % 47 oyla tekrar tek başına hükümet kurma olanağı kazandığına göre mb bu uygulaması hiç de tepki çekmemiş.)

sn Engin_Er;

1.Siz esnafların Büyük Bir Bölümü Muhasebeci kıyaslaması yapıyorsunuz sizin yazınızda belirttiğiniz gibi bağımlı çalışanın yasal boşluklarını kapatabildiği şeklinde yada arkadaşımın muhasebecisi gecici vergi bukadar çıkardı sen niye bukadar çıkarıyorsun gibi vb.. şeyler..

Öncelikle sizin durumunuzu anladığımı ifade etmeliyim ama genellikle sizin ağrınıza giden zorla matrah arttırımının dayatılması şeklinde olmuş anladığım kadarıyla,Bakın Engin Bey çok duyarlı meslek mensubu arkadaşlarım vardır özellikle matrah arttırımı konusunda

Size şöyle bir örnek vereyim 2006 yılı matrah ları için listeyi alıp vergi dairesine gittim 2005 yılına ait matrahlarda yazılıydı grup başkanının yanına çıktım listeyi aldı dediki bu bu mukellef bukadar olacak bende içlerinden 5-6 tanesini okadar kazanmadığını bildiğim için olmaz dedim bunlar zararda isterseniz gelin beraber gidelim sabahtan akşama kadar oturalım işyerlerinin bulunduğu semtin hareketsizliğini anlattım beni anladı ve tamam dedi
Şimdi bikere siz muhasebecinizle iletişime geçip matrah arttırmı konusunda birlikte hareket edicektiniz ben inanıyorumki bu dediklerinizi orda grup başkanına anlatsaydınız sizi eminim anlardı

Şunu unutmayınki bu ülkenin ana gelir unsuru vergilerdir siz üzerinize düşünei yapın yeter başkalarının ne yaptığını neler götürdüğünü kafanıza takarsanız işlerinizle ilgilenemezsiniz.

Umarım birgün küçük esnaflarla ilgili bir vergi dairesi açılır büyükler vergi dairesi gibi ve kalıcı bir çözüm olur.Ozaman sizde rahat edersiniz...

Forumda Yazmayı Devam edin bence tartışarak bazen daha hararetli yazışmalar yaparak bilgilerimizi paylaşalım ama saygı ölçülerinde

Kolay gelsin...

Sayın ER,
Küsmenizin ve Forma tavır almanızın dayanağı yok...Biz hükümetin siyasi uygulamalarını temsil etmiyoruz.Fakat şunu biliyoruz ki matrah arttırmayı kabul eden mükellefler bir ayıp örttüklerini düşünüyorlar.Bu bizim sorunumuz olamaz....İşlerini ciddiyetle tâkip eden mükelleflerimizi nasıl savunduğumuza bir kere şahit olsaydınız keşke....Bir de meslek mensubu arkadaş edinmenizi öneririm size;bir damga vergisinin ödenmesi için en az 10 defa uyarıldığı halde (Ki bu damga vergisi her ayın aynı günü ödenir) vadesi geçtikten sonra "Niye haber vermedin!" diye diklenen mükellefleri gördüğün zaman, nasıl bir sorumluluk yüklendiğimizi görür ve eleştirilerinde daha insaflı olurdun ...
Diyoloğun çözemeyeceği sorun yoktur,yeterki samimi olalım....

aykut111 ' Alıntı:
Sayın ER,
Küsmenizin ve Forma tavır almanızın dayanağı yok...Biz hükümetin siyasi uygulamalarını temsil etmiyoruz.Fakat şunu biliyoruz ki matrah arttırmayı kabul eden mükellefler bir ayıp örttüklerini düşünüyorlar.Bu bizim sorunumuz olamaz....İşlerini ciddiyetle tâkip eden mükelleflerimizi nasıl savunduğumuza bir kere şahit olsaydınız keşke....Bir de meslek mensubu arkadaş edinmenizi öneririm size;bir damga vergisinin ödenmesi için en az 10 defa uyarıldığı halde (Ki bu damga vergisi her ayın aynı günü ödenir) vadesi geçtikten sonra "Niye haber vermedin!" diye diklenen mükellefleri gördüğün zaman, nasıl bir sorumluluk yüklendiğimizi görür ve eleştirilerinde daha insaflı olurdun ...
Diyoloğun çözemeyeceği sorun yoktur,yeterki samimi olalım....

foruma tavır aldığım yok; sizlerinde hükümetin siyasi uygulamalarını temsil etmediğinizi iyi biliyorum;
ancak sizlerin tek başınıza bir kaç mükellefinizi savunmanız yerine sizlerin odalarınızın en üst kısımlarındaki kişilerin hükümete bu konuda tavır almamasından bahsediyorum, hükümete bizler yetki veriyoruz, oda mensuplarını bizler seçiyoruz ama davul ile tokmak onların eline geçince kendi istedikleri gibi çalıyorlar.
sesimizi duyuramadığımız müddetce ezilen sizler ve bizler oluruz,,

bahsettiğiniz mükellef gurubu tabiki var ama benim gibi kılı kırk yaran herşeyini gününden evvel yatıran hatta muhasebecisini gününden evvel uyaran işlerini yakından takip eden mükelleflerde yok değildir,, ama nedense hep bizim gibilerin başına patlar diğerlerinin ise dünya yıkılsa umurlarında değildir, ama her türlü aftan yararlanan , cezalardan kurtulan onlardır,,

herşeyin çözümü tabiki diyalogtan geçer ancak bazan yazılanlar yanlış algılanıyor, önce diyalog sonrada yanlış uygulamalar karşısında sesimizi duyurmak gerek diyorum;

mesela bu akp.hükümetinin bir taktiği var ve sizlerde bunun farkına varmış olabilirsiniz,
çıkaracağı veya uygulayacağı bir şey oldumu önceden fısıltı şeklinde halka yayıyor sonra anketler yaptırıp halkın tepkisini ölçüyor ve daha sonra halktan gelen tepkiye göre uygulamaya koyuyor veya koymuyor,

çevremde benim gibi bir çok esnaf arkadaş tanıyorum ve bu arkadaşların muhasebecileri var; çoğuda titiz insanlar ama hemen hemen hepsini çağırıp 3 er 5 er bin ytl matrah artırımına zorladılar vede zorla aldılar, neden aldılar çünkü bizler bilinçsiziz muhasebecilerimizde bir yanda maliye bir yanda mükellef iki arada bir derede hesabı sessiz kaldıklarından aldılar, ama bunun yasal olmadığını hepimiz biliyoruz, şimdi memurun karşısında diretmeye kalksak uydurma bahanelerle bulur bir eksik mutlaka ceza yazarlar,

mesela yaz günü trafik polisinin zincir sorması gibi;

bende maliye memuruna ayak diredim, benim dükkanıma bir memur koyunuz bir hafta beklesin ortalamayı alsın eğerki çıkan ortalama benim beyanımdan yüksekse sizin dediğinizin 3 hatta beş katı matrah artıracağım dedim, ama adamlar dinlemiyorlar bile; hem bizleri dinlemiyorlar hemde beyannamelere inanmayarak bizleri ve muhasebecilerimizi böyle bir uygulama yaparak yalancı ve sahtekar yerine koymuyorlar mı.???

aynen burada da böyle olmuyormu bence çok ciddi bir konu olan bu uygulama hakkında sadece birkaç kişi görüşlerini yazıp diğerleri sessiz kalmıyormu,, işte mesele burada sessiz kalarak sesimizi duyuramayız,

inşallah bu yazdıklarımda yanlış algılanmaz; :( :-X

sn Er;

Herşeyi devletten beklemeylim bizlerde üzerimize düşeni yapalım belki siz yapıyorsunuzdur ama yapmayan bir çok vatandaşımız var.

Matrah arttırmı konusunda kimse 3-5 bin ytl matrah arttırımı yapacaksınız diye ısrar ediliyorsa o işletme gerçekten o işi yapmıştır.

Elinizi vicdanınıza koyun bir asgari ücretli işçiden yıllık ortalama 950 ytl vergi kesintisi yapılıyor.Ama bir işletme sahibi bu kadar kazandığını bile beyan etmeye yanaşmıyor bu olacak işmi şimdi asgari ücretli bir işçi 950 ytl devlete vergi verecek öbür taraftan işletme sahibi ben bir yılda 950 ytl kazanmıyorum diyecek

Herkes üzerine düşeni yapmalı öyle olunca ne matrah arttırmı istenir nede zorla başka birşey

kalisper_a ' Alıntı:
sn Er;

Herşeyi devletten beklemeylim bizlerde üzerimize düşeni yapalım belki siz yapıyorsunuzdur ama yapmayan bir çok vatandaşımız var.

Matrah arttırmı konusunda kimse 3-5 bin ytl matrah arttırımı yapacaksınız diye ısrar ediliyorsa o işletme gerçekten o işi yapmıştır.

Elinizi vicdanınıza koyun bir asgari ücretli işçiden yıllık ortalama 950 ytl vergi kesintisi yapılıyor.Ama bir işletme sahibi bu kadar kazandığını bile beyan etmeye yanaşmıyor bu olacak işmi şimdi asgari ücretli bir işçi 950 ytl devlete vergi verecek öbür taraftan işletme sahibi ben bir yılda 950 ytl kazanmıyorum diyecek

Herkes üzerine düşeni yapmalı öyle olunca ne matrah arttırmı istenir nede zorla başka birşey

evet böyle düşünmekte çooook haklısınız; neden mi

çünkü işin içinde siz yoksunuz, hele bir işin içine girin bakalım küçük bir işletme sahibi kaç lira kazanıyor gerçekleri bir görün diyorum dışarıdan davulun sesi hoş gelirmiş
ben kendi şahsıma temmuz ayında kaç lira ciro yaptım biliyormusunuz; ister inanın ister inanmayın toplam 20,00 ytl. evet evet toplam 20,00 ytl... bir ay boyunca aldığım para bu,,, peki bu para ne işe yarar söylermisiniz ;
devlet hem beyanname isteyecek hemde verdiğimiz beyannamelere güvenmeyip tekrar sorguya alacak,,, yazıklar olsun böyle anlayışa ya devlet vatandaşına esnafına hiç soruyormu arkadaş sen bu gün siftah yaptın mı ,,, akşam eve götürecek ekmeğin varmı, ne durumdasın diyor mu,,, bir ay bağkur primini yatırmasan hastanelerde bakılamıyorsun,, ya hastaysam yatıyorsam çalışamayacak durumdaysam nasıl prim yatıracağım ,, yok arkadaş yok biz adam olmayız hep kazıklandığımız yere gideriz