Vergi Ziyaı Cezası..

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
19
Vergi Dairesince 2003 yılı defter ve belgelerinin incelenmesi sonucu; giderlerimizin çok olduğunu ve bir kısmının kabul edilmeyeceğini, dolayısıyla bunların bir kısmının çıkarılmasını, oluşan farka ait düzeltme Beyannameleri vermemiz gerektiği bildirildi..

2003 yılı 10-11-12.aylara ait KDV beyennaemelerinden bazı giderleri çıkartarak 2003 yılından bugüne G.Zammı hesaplanarak KDV ödemesi yaptık..Gene YGV Beyannamesinde de düzeltme yaptık..

Sonuçta tarafımıza Vergi/Ceza İhbarnamesi de tebliğ edildi ve Vergi Ziya cezaları kesildiğini gördük..

Bu nasıl bir iştir anlamadık..
-Faturaları çıkarın
-çıkarttık
-Farkına KDV ödeyin
-Ödedik

Sonuç az geldi bir de Vergi Ziyaı Cezası ödeyin(~3.000 YTL)

Sormak istediğim bu Vergi Ziya cezalarının iptali ile ilgili Anayasa mahkemesinin bir kararı çıktı..Okudum fakat bir türlü anlayamadım..

Şimdi ben bu kapsama giriyormuyum..
Vergi Ziya cezalarını iptal ettirebilirmiyim(1 aylık süre dolmadı henüz.)

Veya sizce ne yapmak, en düşük bedelle kurtulmamı sağlar..
(Uzlaşma, 376.madde.)

Biraz uzun anlattım kusura bakmayın..İlginize teşekkür ederim.
Bu konuda görüşlerinizle bana yol gösterirseniz memnun olacağım..

Herkese iyi çalışmalar...
 
VERGI KAÇIRANLARA PARA CEZASI IPTAL EDILDI

Tarih: 27/10/2005

MALIYE ‘Vergi kaçagini ve kayitdisiligi nasil önleriz de vergi gelirlerini artiririz’ diye çirpinirken, ilginç bir gelisme oldu: Anayasa Mahkemesi, vergi kaçiranlara uygulanan para cezasini iptal etti!..

Anayasa Mahkemesi; faturasiz veya fissiz satis yapanlara, düsük fatura kesenlere, gerçek disi masraf faturasi alanlara, gelirini gizleyenlere, örtülü kazanç veya örtülü sermayeye, hatta naylon fatura ticareti yapanlara ve bunlari defterlerine kaydedip, vergi kaçiranlara uygulanan, vergi kaybi (vergi ziyai) cezasini ve vergi kaçakçiligi para cezasiyla ilgili yasa hükmünü, ‘Anayasa’ya aykiri oldugu gerekçesiyle’ iptal etti (Bkz. Anayasa Mahkemesi’nin 20 Ekim 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayinlanan 6 Ocak 2005 tarih ve E:2001/3, K:2005/4 sayili Karari).

Anayasa Mahkemesi’nin iptale iliskin karari, Resmi Gazete’de yayimlandiktan alti ay sonra, yani 6 Nisan 2006 tarihinden itibaren yürürlüge girecek.

OLAY NE?

Vergi yasalarina aykiri islemleri nedeniyle, vergi kaybina neden olan mükelleflere, vergi ziyai yani vergi kaybi diye adlandirilan bir vergi cezasi kesiliyor (Vergi Usul Kanunu Md.344). Vergi kaybina, hapis cezasini gerektiren fiillerle (örnegin sahte ya da yaniltici belge düzenlemek, kullanmak, defter ve kayitlarda muhasebe hileleri yapmak, defter ve belgeleri yok etmek ya da gizlemek gibi fiillerle) sebebiyet verilmesi halinde, bu ceza ‘üç kat’ olarak uygulaniyor. Bu uygulama, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren yürürlüge girdi. Bu tarihten önce ise kaçakçilik, agir kusur ve kusur adi altinda, üç ayri cezadan biri uygulaniyordu. Vergi ziyai cezasi gelince, bu cezalar kalkti.

Anayasa Mahkemesi’nin, vergi ziyai cezasini iptal eden kararina göre;

‘...vergi ziyai cezasi; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülük karakteri tasimayan, ancak vergi ziyai suçu isleyenlere öngörülen bir yaptirimdir. Bu durum gözetildiginde, cezanin hesaplanmasinda esas alinacak olan oranlarin, yasayla belirlenmesi gerektigi kuskusuzdur.

Kuralda, ziya ugratilan verginin bir katina eklenecek olan cezanin hesaplanmasinda esas alinacak olan gecikme faizi oraninin, Bakanlar Kurulu tarafindan ne zaman belirleneceginin bilinmemesi ve bu durumun sonuçta öngörülecek ceza miktarinda belirsizlige yol açacak olmasi, Anayasa’nin 38. maddesinde sözü edilen ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur ve 2. maddesindeki ‘hukuk devleti’ ilkesine aykirilik olusturur.

Açiklanan nedenlerle, kural Anayasa’nin 2. ve 38. maddelerine aykiridir. Iptali gerekir.’

SIMDI NE OLACAK?

Anayasa Mahkemesi’nin, vergi ziyai cezasini iptal etmesine bagli olarak, vergi kaçakçiligi suçu isleyenlere uygulanan, vergi ziyai cezasinin üç kati para cezasi da ortadan kalkmis bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi, bu cezanin uygulamasini ‘Anayasa’ya aykiri’ bulmus ancak, bundan dogacak bosluk ‘kamu yararini ihlal edici’ nitelikte oldugu için, iptal hükmünün 20 Nisan 2006 tarihinde yürürlüge girmesi uygun görülmüs.

Anayasa’ya aykiri oldugu, net olarak belirtilen bu cezanin; su anda islenen fiillere uygulanmasi, yargidaki uyusmazliklarin ya da inceleme ve uzlasma asamasindaki cezalar ile bu cezayi daha önce ödemis olanlarin durumu, ciddi tartismalara neden olacaga benziyor.

Zaman geçirmeden, vergi kaybi ve kaçakçiligi ile ilgili para cezasini, diger vergi suç ve cezalariyla beraber, bir bütün halinde yeniden düzenlemekte yarar var...


Kaynak: Hürriyet Gazetesi
[email protected] K O N Y A L I
 
Sayın fokus,

Aanayasa Mahkemesinin iptal kararı henüz yürürlüğe girmedi.Nisan ayında girecek bu tarihe kadar yeni bir düzenleme yapılacaktır.Anayasa Mahkemesinin kararları geriye doğru yürümeyeceğinden halen bu süre dolana veya eski hükümlere göre daha hafif düzenleme yapılana kadar eski hükümler uygulanacak.Bu arada kesinleşene cezalar aynen kalacak.

Sorunuzdan anladığım kadarı ile Vergi Dairesi İncelemeyi sonuçlandırmamış ya da ek beyanınızın kabulü yönünde rapor/takdir komisyonu kararı düzenleyecekler zira vergi incelemesine yetkili kişilerce inceleme sonucu rapor düzenlenmesi veya takdir komisyonunca bir takdir kararı alınmış olması gerektiğinden işin kolayına kaçılmış siz ek beyan verin biz işlem yapmayalım denmiş adeta.Ancak incelemeye başlandığından bahislede Pişmanlıktan yararlandırmamışlar sanıyorum.Bu gibi durumlarda madem ek beyanı ben vereceğim Pişmanlıktanda yararlandırın demek lazım yada ek beyan vermeyip inceleme sonucunu beklemek lazım.Zira bu durumda beyanınıza itiraz şansınız kalmıyor yani dava açsanızda kazanma şansınız hemen hemen ortadan kalkıyor.

Şimdi Uzlaşma ve indirim hakkınız var Uzlaşmada genellikle Vergi Ziyaı Cezası daha fazla (%10-15 e kadar) indiriliyor o nedenle Uzlaşmaya gitmenizde yarar görünüyor.
 
Sevgili Konyalı ilgine ve bilgilendirmene teşekkür ederim..
Ama M.Kemal üstadın dediği:"Anayasa Mahkemesi kararı henüz yürürlüğe girmedi." sözü işi bitirivermiş..Hem benim durum yarı sonuçlndı gibi.
Yani mahkemelik bir durum yok henüz..

Sevgili M.Kemal;çıkacak olan karar eskiye dönük uygulanmayacaksa yapacak bir şey kalmıyor bu konuyla ilgili.

Sanırım ben anlatamadım ve yanlış anlama oldu..
Durum şu; giderlerimizden bazılarını çıkarttılar..Düzletme beyanı verin dediler.Pişmanlıktan bahseden olmadı dolayısıyla..
Biz de KDV'lerden istenilen miktarda çıkartarak düzletme beyanlarını verdik ve tahakkuk ettirdik..Vadesinde de ödedik..
Şimdi durum Vergi Ziyaı cezası kesildi ve ne yapalım dı?..

Herhalde bugün uzlaşma dilekçesi vereceğim ben de..
İlk kez uzlaşmaya gireceğim, konu açılmışken bu konuda tavrımın nasıl olması gerektiğini ve neler yapmam gerektiğini anlatırsanız memnun olurum..Pazarlık mı oluyor yoksa fiks indirim mi yapılıyor..
İşleyiş hakkında bilgi verirseniz memnun olurum..

Gelişme olursa buradan bildiririm, örnek teşkil etmesi bakımından..

İlgilerinize teşekkür eder sevgi ve saygılar sunarım...
 
Bu yöntem vergi iadesinin uyguladığı genel bir yöntem maalesef. Mükellefi arayıp gideriniz çok bu gideri düşürün beyan edin diyorlar ve bu arada (dediğiniz gibi) pişmanlıktan bahsetmiyorlar. Eğer bu hamleye karşı beyanname verip, beyannameyi verirken yanında pişmanlık dilekçesi verip 15 gün içinde öderseniz vergi ziyaı yaratmamış olacaksınız çünkü. Böylece sadece gecikme faizi ödeyeceksiniz.

Bir kere en başta bu durumda beyanname vermemek lazım (tabi kayıtlarınıza güveniyorsanız).

Uzlaşma duruma göre değişiyor ama genelde onların dediği oluyor.
 
Üst