fonradar

Verilen Avanslarda Limit ve Süre

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Merhaba,

Ticari mal ya da sabit kıymet alımları için verilen avansların veya alınan avansların çok uzun süre kapatılmaması, yıl atlaması ya da avans miktarının büyük olması vergisel açıdan bir sorun yaratır mı?

Teşekkürler
 
Vergisel açıdan herhangi bir sorun yaratmaz.

Ancak, avansların uzun süre durması durumunda; verilen avasın konusunu oluşturan mal veya hizmet tesliminin gerçekleşmediğini ispat etme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 
Alınan avanslar da aynı şekilde değerlendirilmelidir.
 
Sorun yaratmaz da şüphe yaratır. Bir inceleme söz konusu olursa bunu açıklayamazsınız.
 
Ben size durumu aynen anlatayım en iyisi,

Avansı alan firma malı leasingle aldığı için faturasını kesemiyor. Malın teslimi yapılmış aslında. 2007 Mart'ta leasing ödemeleri bitecek malın mülkiyeti firmaya geçecek. O zaman fatura kesebilecekler.

Önce kira olayını düşündük ama kira faturası dahi kesemiyor leasingle alınan mallar için.

Acaba 2007 Mart sonrası için kira faturası kesse (açıklamada örneğin 2007 Mart- 2009 Mart kira bedeli) ben de bunu sonraki dönem giderlerine atsam yani giderleştirmesem. Mart ayı geldiğinde firmaya iade faturası kessem. Daha sonra o da bana malın satış faturasını kesse nasıl olur?

saygılar
 
Dediğiniz olabilir.

Ancak, faturayı kesecek firma, aralık ayında KDV hesaplayacak, Mart ayında indirim konusu yapabilecektir. Kabul ederler mi ?
 
Birinci sorum?

Taraflar grup firması, biricil ilişkide olan firmalar veya kişiler mi. Eğer böyle ise muvazaa iddiası ön plana çıkar ve nakit kullandırımı söz konusu olur.

Şahıslar 3. şahıs ise bu avans kesin sözleşmeye bağlanmıştır. (Kime kime sözleşmesiz para veriri bu devirde). Sözleşmede teslimin leasing süresi sonuda biteceği ve faturasının o zaman kesileceği yazıyorsa yine sorun olmaz. Fakat yine de şüphe uyanır malın rayicini filan tespit etmek lazım gelir. Çünkü 100 liralık malın için seneler önceden avans veriyorsam o malı benim 50 ytl'ye ya da 20 YTL'ye almam lazım. yoksa aynı paraya alacaksam neden 2-3 sene önceden paramı bağlıyayım.

Yani çoğu hareket riskli vergisel açıdan.

Ben size olurunu ve risksizini söyleyeyim. Bu malı siz de karşı tarafa kiralayıp faturasını düzenli kesin (Gerçi leasingli mal kiralanmaz
demişsiniz ama...yok öyle birşey).

Leasingli mal kiralanabilir tabiki ama dikkat edilecek husus, 2 kiralama arasındaki net bugünki değer farkının gelir olarak dikkate alıncağıdır.
 
Sayın butterfly effect,

Firma grup firması değil. Arada bir sözleşme de var satış taahüdü adı altında. Ortada ispatlanmayacak birşey de yok aslında ama yine de sizlerle paylaşmak istedim. Teşekkürler
 
Söz konusu işiniz ticari teamüllere uygun ise hiçbir problem yoktur.

Avans sözleşmedeki teslim tarihine kadar avans hesaplarında bekleyebilir.

Ama yine de kişisel olarak merak ettim. iş ne işidir. Belki ben de alabilirim, Alıcıya nasıl bir avantaj sağlıyorsunuz ki size avans verebiliyor. (tabi işinizin niteliğiyle ilgili bir gizlilik derecesi yoksa, özelime de yazabilirsiniz).

Mesela sıfırı 20.000.-YTL bir ticari araç olsa (3 yaşında ikinci el piyasası 10.000 ytl olsun). Benim size 3 yıl sonrası için 10.000.-YTL avans hayatta yatırmam.

İlginç. ticari mallar için bir nevi Forward işlemi gibi.
 
Üst