Web Sitesi Yapmakta Vergi Muafiyeti var mı?

  • Konbuyu başlatan sentalpin
  • Başlangıç tarihi
S

sentalpin

Ziyaretçi
Merhaba Arkadaşlar,

Ben web tasarımcısıyım. Harikalar yaratmaktan hoşlanırım. Para karşılığı ilk sitemi 2-3 ay kadar önce yapmıştım. Ancak şirket benden fatura ibraz etmemi istedi. Paramın yarısını da fatura ibrazından yapacaklarmış.

Ben de şirket değilim, işyeri değilim. Faturayı nereden bulayım:)
Adam da kasasından para çıktığını beyan etmek zorunda olduğunu söylüyor. Ben de haklıyım, o da.

Daha önce biraz kanun karıştırmıştım. Webmasterlık kanunda sanatsal işlere girdiğini görmüştüm. Ancak ille de fatura isteyen bir şirket müstahsil makbuzu düzenleyebilir mi? Ben mali müşavir ya da muhasebeci değilim. Bu yüzden müstahsil makbuzunun hangi durumlarda geçerli olduğunu bilmiyorum. Bu gibi durumda müstahsil makbuzu kesilebilir mi?


Ya da fatura vb. bir belge ibrazı zorunlu mu diyecem ama. Şirket de elbet kasamdan çıktı diye göstermeli. Nasıl bir kanun geçerli bu durumda?


İyi Çalışmalar...
 
Merhaba,
Müstahsil makbuzu,Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim ettikleri ve bunlardan birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecbur oldukları belgedir. Yani müstahsil makbuzu sizin durumunuzda kesilemez.

Sizin yaptığınız işin G.V madde 18 e uygun olduğunu düşünürsek,

Serbest Meslek Kazançlarında

Madde 18 – (4444 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişen fıkra, Yürürlük; 1.1.2000) Mükellefi, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.(*)

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

GVK'ya göre gelir vergisinden müstesna gözüküyorsunuz.
Bu durumda firma yapmış olduğunuz hizmet karşılığında gider pusulası düzenleyebilir. GVK 94. maddeye göre stopaj kesintisi yapılmak zorundadır.
a) 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile % 17 Yürürlük; 1.1.2004)
 
Merhaba,
Aşağıdaki linkte İstanbul Defterdarlığının aynı konuda 2003 yılında vermiş olduğu, web sayfası tasarımının 18. madde kapsamında olmadığı şeklinde görüş bildirdiği (benim katılmadığım) bir özelgesi var.

Bilgisayar yazılım ve web sayfa tasarımı çalışmalarının Gelir Vergisi kanunu’nun 18. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hk.

Yalnız hatırlatmak istiyorum. Özelgeler sadece verildiği kişiyi bağlar, bu nedenle Defterdarlık'tan özelge istenmesini öneririm. Belki görüşleri değişmiştir.
 

Benzer konular

Üst