Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Üyelik
20 Haz 2009
Mesajlar
5
Yabancı bayrakları gemilere kumanya teslimi yapıyoruz ve tüm teslimlerde gümrük beyannamesi açılmıyor sadece bazılarına açılıyor. Böyle durumlarda gümrük beyannamesi olmayan satışlarımızı kdv beyannamesinde tam istisna bölümündemi yoksa kdv olmadığından özel matrah şeklindeki işlemleremi yazmamız gerekiyor...

Gümrük beyannamesi olmayan teslimler için kdv iade talebi yapılıyormu yapılıyorsa gümrük beyannamesi yerine sadece gemi kaptanının kaşesiyle teslim edilen faturayı ibraz etmek yeterlimidir. Yardımcı olmanızı ümit ediyorum arkadaşlar.İyi çalışmalar
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

günaydın,
gemiye kumanya teslimi yapacağız bunun için beyanname açılması gerekir mi?
fatura üzerine ilgili kanun mad.yazarak kdv siz kesmemiz yeterli midir
ya da nasıl bir işlem yapmak gerekir.
saygılarımla;
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Beyanname açılmayacak . Faturanıza kdv ilgili maddeyi yazarsanız yeterli olur.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

LİMAN VE HAVA MEYDANLARINDA YAPILAN HİZMETLER VE TESLİMLER:

1. Katma Değer Vergisi Kanununun 13/b maddesiyle, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir. Bu hükme göre söz konusu istisna, seyrüsefere ilişkin olmak üzere liman ve hava meydanlarında araçlar için ifa edilen her türlü hizmeti kapsamaktadır. Bu hizmetlerin liman ve hava meydanları işletmeleri yanında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesi istisnanın uygulanmasına engel olmayacaktır.

2. Uluslararası deniz ve hava taşımacılığına ilişkin olarak araçlara yapılan akaryakıt, su, kumanya, teknik ve diğer malzeme şeklindeki teslimler aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde vergiye tabi olmayacaktır.

a) Kabotaj hakkının düzenlendiği 20 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı Kanunun 1. maddesi gereğince, yabancı bayraklı gemilerin Türkiye içinde taşıma yapma hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle yabancı bayraklı gemilere yapılan söz konusu teslimler "yurt dışındaki bir müşteriye" yapılan teslim niteliğinde olduğu ve gümrük hattı dışında bulunan araca yapıldığında Katma Değer Vergisi Kanununun 11 ve 12/1-a maddeleri gereğince ihracat istisnası kapsamına girmektedir.

b) Uluslararası deniz taşımacılığı yapan yerli gemiler ise "yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubesi" niteliği taşıdığından bu gemilere yapılan söz konusu teslimler de aynı Kanunun 11, 12/1-a ve 12/2 maddeleri gereğince ihracat istisnası kapsamına girmektedir.

3. Yukarıda açıklanan ve istisna kapsamına giren teslim ve hizmetlere ilişkin işlem veya ödemelerin acentalar tarafından yapılması istisnasının uygulanmasına engel değildir. Acentalar, sayılan teslim ve hizmetlere muhatap olan alıcı ve faydalananların temsilcisi durumundadır. Bu bakımdan işlem ve ödemeler acentalar tarafından yapılsa bile teslim ve hizmetler asıl muhatap olan araçlara yapılmış olacağından istisna kapsamına girmektedir.

4. Katma Değer Vergisi Kanununun 16/c maddesinde, transit, aktarma, gümrük antreposu, geçici depo, gümrük sahası, serbest bölge rejimlerinin uygulandıkları mal ve hizmetler istisna kapsamına alınmıştır. Bu hükme göre, söz konusu rejimler çerçevesinde yapılan yükleme, boşaltma, depolama, tartı ve benzeri hizmetlerde katma değer vergisi uygulanmayacaktır.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

cevap veren değerli üstadlara teşekkür ederim,
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Yalnız tabi burda önemli nokta fatura adresinin geminin donatanı olması, gemi adının bağlama limanının yabancı bayrağın belirtilmesi olduğunu unutmamaktır.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Üstadlar yerli firma fakat yabancı bayraklı gemilere gçb ile yapılan kumanya satışlarında muhasbe kaydını 601 hesaba ve gçb intaç tarihine göre yapıp bs formunda intaç tarihine göre bildiriyorum değil mi?
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Gemiye teslimde GÇB mi alıyorsunuz? Kim veriyor?
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Evet üstadım beyanname açarak veriliyor kumanya.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

merhaba,

söz konusu teslim bir ihracat teslimidir.

ihracat istisnası kapsamında kdv'siz fatura düzenlenmesi ve gümrük beyannamesi açılması gerekir.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Gümrük beyannamesi açılıyor üstadım. Fakat ihracat gibi intaç tarihine kayıt yapıp ona göre bs de bildiriyorum.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

smmmmm ' Alıntı:
Gümrük beyannamesi açılıyor üstadım. Fakat ihracat gibi intaç tarihine kayıt yapıp ona göre bs de bildiriyorum.

Bu soruda net bir cevap verebilecek üstadım var mıdır? Kayıt tarihi ne olmalıdır üstadlar.
 
Ynt: Yabancı Bayraklı Gemilere Kumanya Teslimleri

Malların yurt dışı edildiği tarih teslim tarihidir.
GÇB'de teslim tarihi kapanış tarihidir.
 
Yabancı bayraklı gemi kumanya talep etti. Kumanya marketten tedarik edildi, fatura veya fiş kesildi KDVli olarak bu durumda dahi beyanname açılmalı diyor ilgili Gümrük idaresi. Biz acentesi olarak, armatör KDV miktarını geri talep etmediğine dair dilekçe vermemize rağmen.Bizden beyanname açılması isteniyor.
Bu konu bir çok kişinin ilgisini çeken bir konu, konu hakkında detaylı bir yazı olursa çok iyi olur.
 
Sayın formdaşlarım

Sanırım bu özelge yeterli olur


T.C.
[h=2]İSTANBUL VALİLİĞİ[/h]
İl Defterdarlığı
[h=2]Katma Değer Vergisi Gelir[/h]
Müdürlüğü
TARİH :31.12.2002
SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.6954
KONU : Yurt dışına gidecek olan ve Türk Hava Yolu
şirketlerince işletilen uçaklara kumanya tesliminin
KDV’ne tabi olup olmayacağı


.......................

[h=2] [/h]
İlgide kayıtlı dilekçenizde şirketinizin yurtdışına gidecek olan yolcu uçaklarına mürettebat ve yolcular tarafından tüketilmek üzere yiyecek ve içecek maddeleri (kumanya) teslim edildiği belirtilerek söz konusu teslimin KDV’nden istisna olup olmadığı bu teslimlerin kumanya listesi ile belgelenip belgelenemeyeceği konusunda görüş sorulmaktadır. 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11. maddesinde, ihracat teslimleri vergiden istisna edilmiş olup, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için, teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın T.C. Gümrük Hattından geçmesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği, Kanunun 12. maddesiyle hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 13/b maddesiyle deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir. Benzer konuda Bakanlık Makamı’ndan alınan ........... tarih, ................. sayılı yazıda; “Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-a maddesi ile ihracat teslimleri vergiden istisna edilmiş, aynı Kanunun 12/1.maddesinde ise bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için; - Teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması,- Teslim konusu mal TC. gümrük bölgesinden çıkarak dış ülkeye vasıl olması,

gerektiği hükme bağlanmıştır.

Katma Değer Vergisi yönünden ihracat istisnası, dış ticaret mevzuatının ihracat saydığı işlemlerin yukarıdaki hükümler karşısındaki durumuna göre uygulanmaktadır.

Bu çerçevede, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun yürürlüğe girdiği ........... tarihinden itibaren Katma Değer vergisi Kanunu’nun 11 ve 12. maddelerine ve 15 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin (B) bölümündeki açıklamalara göre, Türk limanlarından yabancı ve uluslararası taşımacılık yapan yerli gemilere yönelik kumanya teslimleri Katma Değer Vergisine tabi tutulmamakta ve bu teslimlere ait yüklenilip, indirim konusu yapılamayan Katma Değer Vergisi de Kanunun 32. maddesi gereğince, Bakanlığımızca belirlenen usul çerçevesinde mükellefe iade edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamındaki ihracat istisnası uygulamasında tevsik edici temel belge “Gümrük Beyannamesi”dir. Ancak Bakanlığımız işlemin niteliğini ve durumun gerekliliğini gözeterek, gümrük beyannamesi yerine geçecek başka belgeleri de ihracat istisnası bakımından tevsik edici belge sayabilmektedir.

Nitekim, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün ............. gün ve ............. sayılı yazısı çerçevesinde, ihracat istisnası kapsamındaki kumanya teslimleri için “kumanya listesi”nin tevsik edici belge sayılacağı yolunda Bakanlığımızca uygulamaya yön vermiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 1615 sayılı Gümrük Kanununu yürürlükten kaldıran ve ............. tarihinden itibaren yürürlüğe giren ............ sayılı Gümrük Kanununun 176. maddesinin son fıkrasına göre serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağ ve kumanyaların dış sefere çıkan deniz ve hava taşıtlarına verilmesi ihracat hükmündedir.

Gümrük Yönetmeliği’nin “Gümrük Beyannamesi” başlıklı 185. maddesi uyarınca yazılı beyanların gümrük beyannamesi ile yapılması esas olmakla birlikte, anılan yönetmelik maddesi hükümlerine göre Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkacak deniz, kara ve hava nakil araçlarına verilecek kumanyaya ilişkin listenin beyanname olarak kabul edilerek, eşyanın gümrük işlemlerinin bu belgeler ile yürütülmesi mümkün bulunmaktadır.

Bu açıklamalar uyarınca, yabancı ve uluslararası taşımacılık yapan yerli gemilere, serbest dolaşımda bulunan eşyanın kumanya olarak teslimi Katma Değer Vergisinden istisna olup, bu işlem dolayısıyla yüklenilen ve indirimle giderilemeyen Katma Değer Vergisinin iade ve mahsup işlemlerinde tevsik edici belge olarak gümrük beyannamesi yerine kumanya listesinin ibrazı mümkündür.”denilmektedir.

Buna göre, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesinin son fıkrasına göre serbest dolaşımda bulanan yakıt, yağ ve kumanyaların dış sefere çıkan hava taşıtlarına verilmesi de ihracat hükmüne sayıldığından, şirketiniz tarafından uluslararası sefer yapacak olan yerli ve yabancı yolcu uçaklarına, mürettebat ve yolcular tarafından tüketilmek üzere yiyecek ve içecek (kumanya) teslimi katma değer vergisinden istisna olup, bu işlem nedeniyle yüklenilen ve indirimle giderilemeyen katma değer vergisinin iade ve mahsup işlemlerinde tevsik edici belge olarak gümrük beyannamesi yerine kumanya listesinin ibrazı mümkün olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ferhat Bey,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Gümrük yönetmeliğinin ilgili maddeleri aşağıdaki gibidir. Biz vergiden ziyade limana girişte Kumanyayı, limana beyanname olmadan sokamazsınız diyen memurları nasıl ikna edeceğiz?..

MADDE 131 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-2/12/2010-27773)

(1) Elçilik Mektubu, Kurye Mektubu, TIR Karnesi, ATA Karnesi, Kumanya Listesi, Özel Fatura, Déclaration en Douane, CPD Karnesi ve Sözlü Beyan Formu gibi belgeler gümrük beyannamesi yerine kullanılır, ancak bu belgeler gümrük idarelerine verilen beyannameler mahiyetinde değildir.
+++

Deniz ve hava taşıtlarına kumanya, yağ ve yakıt dışında yapılacak teslimler

MADDE 418 – (Mülga:RG-2/7/2010-27629) (Başlığı ile birlikte yeniden düzenleme:RG-12/6/2013-28675)

(1) 476 ila 482 nci maddeler çerçevesinde teslim edilen yakıt, yağ ve kumanya dışında, dış seferde bulunan ya da dış sefere çıkacak olan deniz ve hava taşıtlarına serbest dolaşımda bulunan işletme ve donatım eşyası teslimi ihracat hükmündedir.

+++

İKİNCİ KISIM

Yakıt ve Kumanyalara İlişkin Gümrük İşlemleri

Deniz ve hava taşıtlarına yakıt ve kumanya verilmesi

MADDE 476 – (1) Geçici depolama yeri veya antrepoda bulunan ve henüz serbest dolaşıma girmemiş olan farklı renkteki yakıt ve yağlar ile mürettebat ve yolcuların yiyecek, içecek, sigara ve alkollü içkiler de dahil olmak üzere kumanyaları transit rejimi hükümlerine göre deniz ve hava taşıtlarına verilir. Kaçakçılıkla mücadele eden birimlere bu kapsamda yakıt ve yağ verilir.

(2) Geçici depolama yeri veya antrepodan verilecek henüz serbest dolaşıma girmemiş yakıt, yağlayıcı madde ve kumanyalardan gümrük vergileri aranmaz. Ancak, Türk bandıralı deniz ve hava taşıtlarının bu hükümden yararlanabilmesi için aldıkları söz konusu eşyayı dış sefere çıkacağı limandan itibaren tüketmeleri gerekir.

Yakıt ve kumanya talebi

MADDE 477 – (1) Deniz ve hava taşıtı kaptanları, acenteleri, bunker veya liman bayileri, taşıtın gideceği yer ve talep ettiği yakıt miktarını yazılı olarak gümrük idaresine bildirir. Bu talebin kaptan ve işletme dışındaki kişiler tarafından yapılması halinde, kaptan veya işletme tarafından talep edilen yakıt siparişine dair belge aranır.

(2) Aynı şekilde kaptanlar, gemi acenteleri ve kumanyacılık firmaları geminin gideceği yer ve gemiye verilecek kumanyanın cins ve miktarını belirtir şekilde düzenleyecekleri kumanya listelerini gümrük idaresine bildirir.

(3) Şüphe veya ihbar olmadıkça, yakıt, yağ ve kumanya muayeneye tabi tutulmaz ve sadece gümrük idaresinin gözetimi altında gemiye yüklenir.
+++
Seferin devamı sayılabilecek haller

MADDE 482 – (1) Türkiye Gümrük Bölgesi dışına sefer yapan gemilerden düzenli seferli olanlarının, yabancı ülkelere yaptıkları seferden son Türk limanına dönerek, tekrar dış sefere çıkmaları halinde, bu limandaki üç aya kadar olan bekleme süreleri yabancı ülkelere yapılan seferin devamı sayılır.
...
 
Üst