Yabancı danışmanlar hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Klasse
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
14 Ara 2009
Mesajlar
37
Selamlar,

Yurtdışı bir danışmanlık şirketinden, Türkiye'deki projelere danışmanlık hizmeti almak istiyoruz. Danışmanlık şirketinin ya da danışmanların Türkiye'de ikameti bulunmuyor. Bu kişilerin 3-4 yıl sürecek proje zarfında Türkiye'de çalışmaları konusunda bir sıkıntı olur mu? Sosyal güvenlik mevzuatı açısından nelere dikkat etmemiz gerekir? T.C. vatandaşı olmayan bu kişilere çalışma izni almak için, her yabancıya karşılık 5 Türk çalıştırılması gerekiyor ancak çalışma izni almadan direk olarak yurtdışından Türkiye'de mukim şirketimize gönderilecek danışmanlık faturası ile sorunu çözebilir miyiz? Bu kişilerin vize vs. işlemlerinda sorun yaşanır mı?

Epey kapsamlı bir soru oldu ama yaşayarak öğreniyoruz :)
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Danışmanlık şirketinin kestiği fatura yeterlidir diye biliyorum.
Eğer ilgili ülkeler arası vergi çakışması anlaşması yok ise aynı avukatlık ve diğer danışmanlıklarda olduğu gibi stopaj göstermeniz gerekli.
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Kanunen, yabancı bir kişi Türkiye'de çalışma izni ve ayrıca çalışma amaçlı ikamet tezkeresi olmadan 1 gün dahi çalışamaz (bunun sadece sınırlı 1-2 istisnası var). Kişilerin yasal olarak çalışması için çalışmaya başlamadan önce bahsettiğim izinlerin tamamlanması gerekiyor. SGK açısından ise durum biraz karışık. Eğer 2 ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması var ise ve kişi kendi ülkesinde sigortalı ise Türkiye'de sigortalı olması zorunlu değil. Ancak iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması yoksa , ve yurtdışındaki işvereni Türkiye'ye 3 aydan fazla bir süre için çalışmaya gönderdiyse Türkiye'de sigortalı olacak (2 Mart 2011'de yapılan yönetmelik değişikliğine istinaden. Son yönetmelik değişikliğinden önce durum farklıydı).

Faturalaşmak tamamen farklı bir konu. Verilen/alınan hizmet karşılığında faturalaşmak gerekli tabi ancak çalışma izinleri ile ilgili bir konu değil.
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Teşekkürler, yurtdışında mukim yabancı kişiler, çalıştıkları şirket bordrosunda iken bizim ülkemize gelip, bir projemizde danışmanlık verseler ve bu iş 3-4 sene sürse, her halukarda çalışma izni gerekir diyebilir miyiz?

Bir de 6 ayı geçen inşaat işlerinin permanen establishment (sürekli işyeri?) sayılması durumu var, bu anlamda Türkiye'de vergi mükellefi oluyorlar.

İki konunun ortak noktası, 6 ayı geçen süre olmasa bile çalışma izni gerekiyor. Çalışma izni almak da çok meşakatli bir durum. Burada gelip danışmanlık hizmeti vermelerinin kolay bir yolu var mıdır sizce?
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Evet yasal olarak her durumda çalışma izni gerekiyor. (İstisnalar için Çalışma İzni Uygulama Yönetmeliğindeki istisnalar kısmına bakabilirsiniz. İstisna kapsamındaki durumlarda çalışma izni alınmıyor ancak ikamet izni mutlaka alınmalı). Evet Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarının çoğunda inşaat, montaj vs işler içn 6 ay sınırı var. Ancak o tamamen yabancı kuruluşun Türkiye'de bir "İşyeri" (permanent establishment) olup olmadığı ile ilgili. Yabancı personelin çalışması ile ilgili bir durum değil. Çalışma izni almak sizin de dediğiniz gibi genelde zorlu bir süreç olduğundan, çalışma izni almadan (veya sonuç çıkmadan) sadece vizesi ile girip çıkarak çalışanlar kanunen kaçak statüsünde çalışmış oluyorlar.
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Anlıyorum, yani uzun süreli burda kalan birisi eğer çalışma izni almaz ise kanunen kaçak statüsüne giriyor.
Peki permanent establishment olursa, vergi mükellefiyeti için başvurmaları mı gerekir?
Bir de artık 5 Türk e karşılık 1 yabancı ya çalışma izni veriliyor. İyice zorlaştırıldı

Bir açıdan bakınca mantıklı ancak bu işi Türkiye'de bilen birisi gerçekten yok, yurtdışından gelmek zorundalar. eğer ikna edebilirsek bir şekilde çalışma izni alınabilir belki
 
Ynt: Yabancı danışmanlar hakkında

Uzun süreli kalan bir yabancı ancak çalışma izni olmadan çalışırsa kaçak işçi statüsüne giriyor, yoksa ikamet etmesinde vize şartlarına vs. uyduğu sürece bir sıkıntı yok.

permanent establishment olduğunda evet vergi mükellefiyeti için başvurması gerekir.

Her bir yabancı için 5 T.C. vatandağı çalıştırma kriteri yabancıların çalışma izinlerini zorlaştırıyor. Ancak Bakanlık'la yapılacak görüşmelerle bu sıkıntı aşılabilir mi bilmiyorum. Olabilir belki.
 
Üst