Yabancı İşçi Çalıştırma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ugurakin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ugurakin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Eyl 2005
Mesajlar
191
Konum
Tekirdağ
merhaba,

türk kökenli bulgar vatandaşı bir bayanı işyerimizde tercüman olarak çalıştırmak istiyoruz. bayanın önceden aldığı ikamet tezkeresinin süresi nisan ayında dolmuş. bu tarihten sonra tekrar bulgaristan a dönmüş, 3 ay kalıp tekrar türkiye ye gelmiş. ocak ayı içerisinde tekrar bulgaristan a dönecek.

biz bu bayanı işyerimizde çalıştırabilmemiz için öncelikle çalışma bakanlığından çalışma izni almamız gerekiyor, çalışma izni için gerekli belgelerde ikamet tezkeresi isteniyor ama bayanın tezkeresinin süresi dolmuş.

yurtiçinden çalışma izni alabilmemiz için (bayan şu an türkiyede olduğundan) neler hazırlamamız gerekli?
mutlaka içimizde yabancı işçi çalıştıran vardır. çalışma izni aldıktan sonra mı ikamet tezkeresi yeniden çıkarılacak? izlenecek yol nedir?

son olarak sigorta girişi için tc kimlik no isteniyor. onu nerden nasıl alacağız?

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Yabancı İşçi Çalıştırma

Çalışma izni için iki yol var; ya yurt dışı temsilciliklerine başvuru yapılacak , yada Türkiyeden başvuru yapılacak.
Türkiyeden başvuru yapılabilmesi için en az 6 ay süreli ikamet izninin olması gerekli ,eğer ikamet iznini Emniyetten 6 aylık uzattırabilirseniz yurt dışı başvurusuna gerek kalmaz,
Şayet bunu yapamıyorsanız Bulgaristandaki Türk Konsolosluğuna davetiye , sözleşme ve bonservisleri ile şahıs başvurusunu yapacak, buraya yapmış olduğu başvuru Çalışma Bakanlığına Konsolosluk makamı tarafından bildirildikten sonra 3 gün içerisinde Çalışma Bakanlığnın internet sitesinde belirtilen evraklar ile Çalışma Baknalığı Yabancı Uyurklu Personelin Çalışma İzinleri Müdürlüğüne başvuru yapacaksınız, (4-5 ayda gelirse iyi, ilk başvuruda evraklarınız tam olursa 45 günde de alabilirsiniz). Burdan çalışma izni çıktıktan sonra Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğünden Çalışma menşeiili ikamet izninin alacaksınız, Çalışma Bakanlığının izin verdiği süre kadar. Daha sonra emniyet yetkilileri bu şahıs için Nufus müdürlüğüne bildirimde bulunacak ve bu şahıs için yabancı kimlik no su belirlenecek bu numarayı aldıktan sonra sigortalı girişini yapabilirsiniz.
iyi çalışmalar
 
Ynt: Yabancı İşçi Çalıştırma

sn mtolunay,
verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.

çsgb nın internet sitesinde yer alan yabancı personelin hazırlaması gerekli belgelerin tamamını yabancı personel konsolosluğa mı teslim edecek, yoksa bizim kanalımızla mı ankara ya gönderilecek?

açıklık getirebilirseniz sevinirim.
 
Ynt: Yabancı İşçi Çalıştırma

personel konsolosluğa başvururken kendisi işyerinden aldığı davet yazısı, bonservis ve pasaportu ile başvuracak, ÇSGB sitesindeki evraklar ile işveren 3 gün içinde ÇSGB na başvuracak burada yine pasaport , bonservis ve diplomaların türkçe tercümeleri (noter onaylı)işveren evrakları ile birilikte birkezde ÇSGB na verilecek, sizi bu yanılttı galiba.
 
Ynt: Yabancı İşçi Çalıştırma

sn.mtolunay,

demek oluyor ki yabancı personel konsolosluğa sadece davet yazısı, bonservis ve pasaportu ile başvuruda bulunacak. çsgb nın istediği belgeler için işyerinde bir dosya oluşturularak süresi içerisinde ankara ya gönderilecek.

yabancı personelin temsilciliğe yapacağı başvuru esnasında (çalışma izni için) türkiye deki işveren ile yapmış olduğu iş sözleşmesini ibraz etme zorunluluğunun bulunduğu çsgb nın internet sitesinde belirtilmiş.

bahsi geçen iş sözleşmesinin formatı hakkında bir bilgi verebilir misiniz?
yada davet yazısı veya bonservisin içeriği nasıl olmalıdır?
teşekkür ederim.
 
Ynt: Yabancı İşçi Çalıştırma

özürdilerim birkaç gündür girmediğimden sorunuza geç cevap veriyorum

sırasıyla;
1. İş sözleşmeleri ;
a.iki dilde olacak birincisi türkçe ikincisi o yanacı uruklunun dilinde
b. Şekil olrak 1 a4 kağıdını yan çevirip bir sayfada her iki sözleşmeninde aynı kağıt üzerinde olmasını istiyorlar
c. Çalışma iznin süresi için çalışma bakanlığının izin verdiği tarihten itibaren 1 yıl olacak siz belli birtarih verirseniz izinin çıkacağı tarih belirli olmadığından kabul etmiyorlar.
d. Sözleşme metni içerisinde mutlaka Yabancı uyruklu personelin bir sorun ile karşılaşması halinde başvura bileceği telefon numaraları belirtilecek
e. yabancı uyruklunun yapacağı iş ve alacağı ücretde açıkca belirtilecek (başvuru formu ile uyumlu olacak)
2.Bonservisler: bonservis istenmesindeki maksat yabancı uyruklu personelin rastgele bir ideğilde bu işi profesyonelce kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yapmış olduğunu belgelemesi anlamına geliyor ,bonservislerin türkçe tercüme ve noter onayı gerekli
3. Davet yazısı o kişi adına türkiyedeki açık bilgileri belirtilen işyerinizde hangi şartlarda çalışcağını belirten bir davet yazısı olabilir.
 
Üst