fonradar

Yabancı Para Birimiyle Fatura Kesilip Kesilemeyecği Hakkında

Üyelik
10 Mar 2006
Mesajlar
13
Merhabalar.Yurtdışında yerleşik olan firmaya fatura kesilecektir.Bu fatura yabancı para birimiyle kesilebilir mi
Teşekkürler.
 
Sn Çiğdemİ
Elbette kesilebilir. Ancak kayıtlarınıza mutlaka TL olarak almalısınız. Faturanın sizde kalan nüshasına döviz kurunu da belirtiseniz kolaylık olur.
İsterseniz fatura hem döviz hem de TL yazabilirsiniz.
 
Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü, B.07.0.GEL.0.29/2921-229-229/37791 sayılı müktezası


“ fatura üzerindeki bedelin döviz cinsinden (yabancı para) düzenlenmesi halinde fatura üzerine o günki döviz alış kuru esas alınmak suretiyle Türk Lirası karşılığının yazılması, faturada belirtilen meblağın faturanın düzenlendiği tarihten sonraki bir tarihte ödenmesi halinde ortaya çıkan kur farkı için de fatura düzenlenmesi gerekmektedir”
 
Selamlar,
Arkadaşlar sayın rimess in yazdığı 'B.07.0.GEL.0.29/2921-229-229/37791 sayılı muktezayı bulamadım bir türlü. Benmi bulamıyorum yada sayısı yanlış mı? bulan varsa yardımcı olabilirmi?
 
Teşekkür ederim sayın rimess. Yalnız GİB sitesinde bulamadım. tam metnini bulmak istiyorum başka bir adres varmı acaba?
 
T.C

MALİYE BAKANLIĞI

İl Defterdarlığı

Usul Gelir Müdürlüğü



SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-215-227 02/12/2004*11318









……………………………………MÜDÜRLÜĞÜNE









İLGİ : ……………….tarih ve ………… sayılı yazınız.



………………….Vergi Dairesi mükelleflerinden ………………………………… hakkında anılan vergi dairesi tarafından Müdürlüğünüze verilen …………tarih ve ………. sayılı yazıda Müdürlüğümüzü ilgilendiren hususlar aşağıda açıklanmıştır.



Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul kanununun 5228 sayılı kanunla değiştirilen 215’nci maddesinde;



1-Bu kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Ancak, Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlerde başka dilden kayıt da yapılabilir. Bu kayıtlar vergi matrahını değiştirmeyecek şekilde tasdik ettirilecek diğer defterlere de yapılabilir.



2-a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.



227’nci maddesinde de “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” Hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı kanunun 229’ncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.



Bu açıklamalara göre; yurt içindeki müşteriler adına düzenlenen faturaların Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla yabancı para birimine göre düzenlenmesi mümkün olup, yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenecek olan faturalarda ise Türk parası karşılığı gösterilmeksizin yabancı para cinsinden düzenlenebilmesi mümkün bulunmaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst