Yabancı Para Cinsinden Yapılan İşlemlerde Uygulanacak Döviz Kuru

Üyelik
9 Nis 2009
Mesajlar
22
Konum
ANKARA
Yabancı para cinsinden yapılan işlemlerde uygulanacak işlemler ve döviz kuru

Döviz İle Yapılan İşlemler
Madde 26-

Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrilir. Cari kuru belli olmayan dövizlerin Türk parasına çevrilmesine ilişkin esasları Maliye ve Gümrük Bakanlığı belirler.


1- Kuruma danışmanlık hizmeti veren yurtdışında yerleşik gerçek bir kişiye ödeyeceğimiz danışmanlık hizmet bedeli ile ilgili faturada söz konusu şahış, ikili anlaşlmalar gereğince zaten iade yoluyla ödenecek vergiyi geri alacağını iddia ederek KDV yi ayrıca göstermek istememektedir. Bu koşullar altında, 117 seri nolu tebliğe göre %100 tam tefkifat uygulaması ile ilgili vergi sorumlusu sıfatı ile nasıl beyanname vereceğiz?
2-1- Kdv Kanunu uyarınca eğer bir hesaplama yapılacaksa bu hesaplamada maddede belirtilen "cari kur" döviz alış mı? yoksa döviz satış kuru mu? olmalıdır.

Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Döviz borsasında oluşan alış satış kurlarnı ifade eder cari kur.Aynı zamanda karşı firma ile aranızda bir kur kararlaştırılmışsa buda cari kur sayılır.
 
Bu arada hangi kur baz alınacak diyorsanız da (kur belli değilse) nakit yabancı paralar için Merkez bankası efektif alış kurunu,yabancı paralar cinsinden düzenlenen her türlü belgede ise döviz alış kurunu baz almanız gerekir.
 
sayın halil3

117 seri nolu katma değer vergisi genel tebliğ alıntıdır.

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]2. TAM TEVKİFAT UYGULAMASI
Bu bölüm kapsamındaki işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin tamamı, mal veya hizmetin alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.
Tam tevkifat uygulanacak işlemler, bu bölümde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından tam tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmayacaktır.
2.1. İKAMETGÂHI, İŞYERİ, KANUNİ MERKEZİ VE İŞ MERKEZİ TÜRKİYEDE BULUNMAYANLAR TARAFINDAN YAPILAN İŞLEMLER
2.1.1. KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır.
Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.
2.1.2. KDV'nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye'de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.
2.1.3. Yurt dışından temin edilen ve tevkifata tabi tutulması gereken hizmetlere ilişkin olarak aşağıdaki örnekler verilebilir:
Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan firmalar tarafından;
- Türkiye'de inşa edilecek bir alış-veriş merkezi için yurt dışında çizilip Türkiye'ye gönderilen mimari proje hizmeti,
- Türkiye'de faaliyette bulunan enerji santralinin işletilmesine ilişkin olarak yurt dışından verilen danışmanlık hizmeti,
- KDV mükellefiyeti olmayan genel bütçeli bir idareye yurt dışından verilen bilgisayar yazılım hizmeti,
- KDV mükellefiyeti olmayan bir sivil toplum kuruluşuna konusuyla ilgili olarak dünyadaki hukuki gelişmeler hakkında yurt dışından bilgi gönderilmesi hizmeti.
2.1.4. Bu bölüm kapsamında olan hizmetlerin aynı zamanda kısmi tevkifat uygulaması kapsamında da olması halinde, bu bölüme göre işlem tesis edilecektir.
2.1.5. İkametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar tarafından yapılan KDV Kanununun 1 inci maddesi kapsamındaki mal teslimlerinde de bu bölüm kapsamında işlem tesis edilecektir.
Teslimin vergiden müstesna olması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla vergi beyan edilmeyecektir.


döviz alış kuru uygulamanız gerekecektir.

İyi Günler.

[/FONT]
 
Üst