fonradar

Yabancı Uyruklu Çalıştırma Yasasağı Hakkında

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
22
Arkadaşlar,emniyetten ikamet tezkeresi bulunan bir işçiyi bölge çalışmadan çalışma izin belgesi olmadan çalıştırabilirmiyiz? Çalışma izni olmadan çalıştırmanın ağır cezaları olduğu söyleniyor bu doğru mu?


Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir. Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Re: YABANCI UYRUKLU ÇALIŞTIRMA YASAĞI HAKKINDA

ÇALIŞMA BELGESİYLE İKAMET TEZKERESİ FARKLI ŞEYLERDİR. ÇALIŞMA BELGESİ OLMAYAN KİŞİYİ İŞTE ÇALIŞTIRAMAZSINIZ. AMA ÇALIŞMA BELGESİNİN GEÇERLİLİĞİDE İKAMET TEZKERESİNE BAĞLIDIR. ÇALIŞMA BELGESİNE BAŞVURUDA EN AZINDAN 6 AYLIK TEZKERE İSTİYORLAR. DAHA DETAYLI BİLGİYE ÇALIŞMA BAKANLIĞINDAN ELDE EDEBİLİRSİNİZ
 
Muro arkadaşımızın söylediği gibi ikametgah ile çalışma müsaadesi ayrı şeylerdir. Ancak çalışma müsaadesi için 6 aylık ikamet zorunluluğu aranmaktır ibaresi biraz eksik olmuş şöyle ki ; bu ibare istisnai hal olarak kanunda yer almıştır yanı türkiyede 6 aya kadar ikamet izni olan yabancı uyruklular için doğrudan çalışma bakanlığına başvuruda bulunma hakkı vermektedir yabancı uyurkluya , Kanunun aslı yabancı uyurklu kişinin kendi ülkesinde bulunan Türkiyenin yurt dışı temsilciliklerine yönetmelikte bulunan evraklar ile başvuruda bulunması şeklindedir. yabancı uyurkluyu çalıştıracak işverende 3 gün içerisinde Çalışma bakanlığına yine yönetmelikte belirtilen evraklar ile başvuruda bulunur. Çalışma bakanlığı gerekli incelemeleri yaptıktan sonra tüm evraklar tamam ise 90 gün içerisinde çalışma müsadesini verme işini sonuçlandırır, eğer eksik evrak var ise durum işverene bir yazı ile bildirilir, evrakın tamamlanması akabinde bir 90 günlük süre yeniden başlar ( genelde bakanlık bu yazıları 90 günün sonlarına doğru işverenlere gönderdiğinden kanunu okuyup haa çok iyi 90 günde çalışma müsaadesini alırız diyenler yanılır ) çalışma bakanlığı 90 gün zaman kazanmış olur. Bu süre içerisinde ilgili sektörün bağlı olduğu bakanlığa ve iç işleri bakanlığına yazışma yolu ile görüş sorar buralardan olumlu cevap alınması halinde çalışma iznini verir. Emniyet müdürlüğüne bukonuyu bildirir ve emniyet müdürlüğünden çalışma amaçlı ibaresi bulunan ikamet tezkeresini alabilirsiniz.
Bir yabancı uyurklu bir işyerinde çalışmak üzere bakanlıktan çalışma izni almış fakat oradan ayrılmış ve elindeki çalışma müsaadesi ile size başvurmuş olabilir bu durumdada o kişiyi çalıştırmanız mümkün değildir. o işyerinden ayrıldığı tarihten itibaren çalışma izni sona ermiştir. Cezalara gelince kacak bir yabancı uyurklu yakalatmanız halinde ,bir kişi için 3572.30 ytl (2005 yılı için) ceza ödersiniz . iyi çalışmalar
 
İş müfettişlerinin sorduğu ilk sorduğu soru ve araştırdığı konu = yabancı uyruklu çalışan varmı?

Bence hiç uğraşmayın çalışma belgesiymiş, ikamet tezkeresiymiş. Çalıştırmayın gitsin. Başınız ağrımaz.
 
kanun öncesi ikamet tezkeresine sahipse ve tezkere üzerinde il emniyet müdürlüğünce "iş tezkerenin geçerliliği süresince çalışabilir." kaydı varsa kazanılmış hak olarak çalıştırılabiliyor.
 
Üst