fonradar

Yanan Malların Kdv' si

Üyelik
2 Kas 2006
Mesajlar
3
Firmamızın 2006/Mayıs döneminde yurtdışından gelen malları Atatürk Hava Limanında kamuoyunun bildiği büyük yangında yanarak yok oldu.Ancak malların kdv si firmamız tarafından ödenmişti.Malların parasını sigorta şirketinden aldık.Ancak sigorta şirketleri malın kdv sini ödemiyor.Eğer mallar stoklarımıza girip satışı yapılsaydı indirilemeyecek kdv olarak devlete hasılat kdv gibi beyan edecektik.Ancak mallar stoklara hiç girmedi ve kdv peşin olarak devlete ödendi.Ödenen kdv yi devlet ten iade alabilirmiyiz veya mahsup yoluna gidebilirmiyiz.Değerli görüş ve düşüncelerinizi bekliyorum.Teşekkürler.

Saygılarımla,

Not: Konu başlığında ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanmak yasaktır. Lütfen mesaj yazmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
s.akaya
sigorta şirketine yansıtma faturası keserek kdv nizi sigorta şirketinden alabilirsiniz.
ayrıca yanan emtiayla ilgili bedeli sigorta şirketinden tahsil ettiyseniz o emtia sizin stoklarınızda demektir.
sigorta şirketinizden alamasanız dahi o emtia ile ilgili yasal işlemi yapmanız gerekli olduğu kanaatindeyim.
 
EMTİANIN ÇIKIŞINI YAPARKEN NEREYE YAPTINIZKİ.FATURASI GELMİŞTİR SONUÇTA.AMA MALŞ ZAİ OOLMUŞSA YANSITMA FATURASI KESMENİZ GEREKİR SİGORTAYA VE TAHSİL EDERSİNZ PARASI FAKAT BİLDİĞİM KADARIYLA BİLİRKİŞİ RAPORU ŞART AMA EMİN DEĞİLİM Bİ ARAŞTIRIN İSTERSENİZ...
 
Sn. AKAYA

Gümrükte vergisi ödenen fakat maalesef çıkan yangında malları zayi olan mükellefler KDV 30/c' ye göre yüklendikleri KDV' leri indiremezler.(Sel ve Deprem nedeniyle yitirilenler hariç) Dolayısıyla ödediğiniz fakat indiremediğiniz, sigortadan da alamadığınız bu KDV' yi uygun şekilde tespit ettirip (bilirkişi raporu veya kamu kurumundan malınızın yandığı ile ilgili bir evrak vb.) tevsik ederek giderleştirmelisiniz.

T.C.

Maliye Bakanlığı

Gelirler Genel Müdürlüğü

Özelgesi

Tarih : 12.10.1998

Sayı : B.07.0.GEL0.52/5230-1 -36565

1- Fabrikada çıkan yangın sonucu yanan mallar için yüklenen katma değer vergisinin indirilmesinin, 3065 sayılı Kanunun 30/c maddesine göre mümkün bulunmayıp; indirimi mümkün olmayan bu verginin kurumlar (veya gelir) ver­gisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmasının gerektiği;

2- Yangın sonucu zayi olan malların alımı sırasında yüklenilen vergilerin daha önce indirilmiş olması halinde ise, indirilen vergilerin yangının meydana geldiği vergilendirme döneminde verilecek katma değer vergisi beyanname­sinde gösterilerek, hesaplanan katma değer vergisine ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekir.

Dilekçenin incelenmesinden Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislerinde çıkan yangın so­nucu hasar gören ve tamamen kullanılmaz duruma gelen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin alı­şında yüklenilen ve önceki dönemlerde indirim konusu yapılan katma değer vergilerinin düzeltilmeyeceğinin bildirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30/c maddesi ile zayi olan malların alış belgelerinde gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, fabrikada çıkan yangın sonucu yanan mallar için yüklenilen katma değer vergisinin adı geçen şirket tarafından indirilmesi, Kanunun 30/c maddesine göre mümkün bulunmamaktadır, indirimi mümkün olmayan bu verginin kurumlar vergisi açısından gider ve­ya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekir.

Öte yandan, yangın sonucu zayi olan malların alımı sırasında yüklenilen vergilerin indirilmiş olması halinde, indirilen vergilerin yangının meydana geldiği vergilendirme döneminde verilecek katma değer vergisi beyannamesinin 47. satırında gösterilerek, hesaplanan katma değer vergi­sine ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.
 
Sn.Akkaya,

Öncelikle yanmış olan mallarınızla ilgili olarak bilirkişi raporu ve mahkeme tespit kararı çıkarılması gerekiyor,bu rapor ve karara istinaden vergi idaresinin de oluru (takdir komisyonu kararı alınız) ile yanmış olan mallarınızın bedelini giderleştiriyorsunuz, bu mallara ilişkin daha önce indirilmiş olan kdv'yi yangın çıktığı döneme ilişkin kdv beyannamesinde hesaplanan kdv'ye ilave ediyorsunuz ve bu ilave edilen kdv'yi gider olarak kayda alıyorsunuz.Burada dikkat etmeniz gereken yangınla ilgili tüm evrakları (bilirkişi raporu,itfaiye raporu,takdir komisyonu kararı,mahkeme kararı) muhafaza etmeniz,ileride yapılacak bir incelemede giderleştirilen mal bedeli için bu evraklar sorulabilir.
 

Benzer konular

Üst