Yanında Staj Yapılan Meslek Mensubunun Müşterisini Almak Hakkında.

maniac_lord

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ocak 2010
Mesajlar
227
Konum
İstanbul
Merhaba,

Yeni mali müşavir oldum. Staj yaptığım firmada 3 tane şirket var. Birini ben almak istiyorum. Ancak şuanda yanında staj yaptığım smmm' nin alacağım şirketle mali müşavirlik sözleşmesi var. Almak için 2 sene beklemek zorunda mıyım? Yada aldım diyelim sanırım kınama cezası veriliyor. Kınama cezası sorun değil. Buna rağmen alma imkanım var mı? Yoksa kınama cezasından sonra defteri eski smmm ye teslim etmek zorundamıyım?
 
Kınama cezası sorun değil yazmışsınız da sonrasında bin bir güçlükle aldığınız ruhsatın iptaline kadar gidebilecek süreci de iyi düşünmeniz gerekir.
 
Peki gözetim altında staj yaptım mesela. Yönetmelik yanında staj yapılan smmm' nin müşterileri diyor. Bu 2 yıl kuralı gözetim altında yapılan staj içinde geçerli midir?
 
Bildiğim kadarıyla stajınıza imza atan SMMM'in herhangi bir mükellefini alamadığımız. Bizim çalıştığımız firmayla pek bir alakası yok diye biliyorum. Ona ait herhangi bir defteri tanımıyor olsak bile alamıyoruz yani. Böyle söylenmişti özellikle açıp bakmadım yani.
 
Arkadaşlar bunun pratik bir yolu yok mudur? Ben büro açmadan bağımlı olarak çalışacağım. Patron yanında staj yaptığım smmm' yi istemiyor. Bana sen tut defterleri diyor. Bu durumda illa smmm' den yazılı onaymı almam lazım?
 
Arkadaşlar bunun pratik bir yolu yok mudur? Ben büro açmadan bağımlı olarak çalışacağım. Patron yanında staj yaptığım smmm' yi istemiyor. Bana sen tut defterleri diyor. Bu durumda illa smmm' den yazılı onaymı almam lazım?

İşveren vergi dairesine gidip eski muhasebeci sözleşmesini fesih edebilir. Ancak doğru olanı eski muhasebecinin fesih etmesidir. Aynı şey ileride sizinde başınıza gelebilir.
 
İşverenin Vergi dairesinden eski muhasebecinin sözleşmesini fesh etmesi neyi farkettirir ki anlayamadım:confused:
 
İşveren bu smmm ile ilişkisini kesip başka bir smmm ile anlaşsa, sonrada anlaştığı smmm defterleri bana devretse olur mu acaba? Eski smmm' nin deftere ihtiyacı yok yükünü almış birisi :(((
 
Kınama cezasında, meslek mensubunun müşterisine hizmet veremezsiniz diyor. İşveren tek taraflı olarak sözleşmeyi fesh ederek müşterisi olmaktan çıkarsa ve geçici olarak başka bir smmm' ye defterleri devretse bende ondan defterleri devir alsam olur mu acaba?
 
Selamlar
Kafamda size sorulacak o kadar çok soru var ki :)
Yalnız önce şunu anlamak istiyorum.Staj yaptığım firma derken büroyu kastediyorsunuz herhalde..Şayet büro ise 3 şirket var dediniz.Büro mu kapanıyor? Yoksa meslektaşımızın elinde sadece 3 tane mi müşterisi var.
Ben olayın şu an farklı tarafındayım...
 
Hayır bünyemizde 3 tane şirket var, 3 ünede bu smmm dışarıdan hizmet veriyor.Bende bu şirketlerden birinden onun gözetimi altında stajımı yaptım. Büro değil.
 
Tamam."Yanında" yazdığınız için ben ofiste staj yaptınız gibi anladım.
O hale bütün sorularımı ve de meslek etiğini de bir kenara koyarak şöyle söyleyebilirim -ki bu benim yorumumdur,yaşanmış bir örnek elimde mevcut değildir.Şirket ile meslek mensubu hazırlayacakları sözleşme feshinde karşılıklı anlaşarak sözleşmenin feshine karar vermişlerse ve bunda da diğer meslek mensubu,defterleri sizin alacağınızı bile bile bu sözleşmeyi onaylarsa,bana göre ortada bir sıkıntı kalmaz.Oda,müeyyide yoluna gitse bile,sözleşmenin 3 tarafın da iradesi ve rızası alınarak gerçekleştirildiği savunulursa sanıyorum herhangi bir cezai müeyyide uygulanmayacaktır.Ancak;
meslek mensubu hazırlayacağı fesihte,iş akdinin başka -ki bu olumsuz olacaktır nedenden ötürü sonra erdiğine dair ifadeler kullanırsa bu konuda başınız ağırabilir.Netice de sözleşmenin fesih sebebi önemlidir.Karşılıklı anlaşıldıktan sonra herhangi bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum.
Eski smmm'nin deftere ihtiyacı yok demişsiniz -ki bu sizin görüşünüz.Buradan defter tesliminde herhangi bir sorun çıkartmayabilir anlamı da çıkar.O halde sözleşme karşılıklı anlaşılarak fesih edilmesinde pek bir sakınca görülmüyor.
Nitekim şöyle örneklere de rastlamak mümkün.yanında staj yapıldıktan sonra staj bitip de yeni büro açan kişilere,diğer meslek mensubu mükafat olarak defter verdiği de görülmektedir.O mantıktan hareket ederseniz bunların hepsinin kınama cezası alıyor olması gerekir :)
özetle,bana göre önemli olan (belkide olması gereken) sözleşmenin feshi ve feshin nedenidir.

Saygılar
 
Tahsin Bey, cevabınız için teşekkür ederim. Ben bugün odaya bu durumu sordum TURMOB' a yönlendirdiler. Oraya şu şekilde sordum. Yanında staj yaptığım meslek mensubunun sözleşmesi fesh edilerek şirket defterlerinin bana verilmesinde bir sakınca doğar mı? şeklindeydi. Aldığım cevap "Evet doğabilir, yanında staj yaptığınız meslek mensubunun müşterisini 2 yıl boyunca alamazsınız " şeklindeydi. Ancak şunu sormayı atladım. İlk etapta başka bir mali müşavir, yanında staj yaptığım smmm' den defterleri devir alıp, bir süre sonra bana devrederse durum ne olurdu?
Yani burada kilit nokta benim defterleri direkt olarak yanında staj yaptığım meslek mensubundan değil, bu meslek mensubunun defterleri devir ettiği 3. bir meslek mensubundan devir almam. Yasada müşterisini alamazsın yazıyor. Bu durumda ben yanından staj yaptığım meslek mensubunun değil başka bir meslek mensubunun müşterisini devir almış olmuyormuyum?
 
Son düzenleme:
Oda her koyduğu kurala çok uyuyoya,buna da uyacak,hatta takip edecek.Rekabet sözleşmelerinin durumları ortada..Güldürmesinler beni :) Siz işi sağlama alın.En son ki cümlenizde belirttiğiniz şekilde yapın.bana göre hiç birşey çıkmaz.
 
Anladım Tahsin Bey, doğru diyorsunuz. Ancak bu smmm' nin odaya şikayet etmesinden korkuyorum açıkçası. Başka bir smmm' den defterleri devir alarak şikayet etmesinin önüne geçebilir miyim onu düşünüyorum.
 
muvazaalı bir durum.başkası üzerinden size gelmiş olsada 2 yıl tamamlanmamış oluyor.az çok meslek mensubunun neler yapabileceğini kestiriyorsunuzdur ona göre hareket edin bana göre aslolan firma sahibi meslek mensubuyla görüşsün.rızayla olsun bir şeyler
 
Sanıyorum yanında staj yaptığım smmm den yazılı izin isteyeceğim. İleride beni odaya şikayet etmeyeceginin maalesef bir garantisi yok. Patron onunla çalışmak istemediğini ona söyleyince sinirli olacak. Uygun bir dille ondan izin istemeye çalışacağım. Kınama cezası almak hoş birşey olmasa gerek.
 
Arkadaşlar bunun pratik bir yolu yok mudur? Ben büro açmadan bağımlı olarak çalışacağım. Patron yanında staj yaptığım smmm' yi istemiyor. Bana sen tut defterleri diyor. Bu durumda illa smmm' den yazılı onaymı almam lazım?
Bir işyeri, bünyesinde smmm çalıştırıyor, artık defter tutma işini kendi bünyesinde yapmak istiyor. Bu durumda şikayet bir sonuç getirir mi?
 
Bir işyeri, bünyesinde smmm çalıştırıyor, artık defter tutma işini kendi bünyesinde yapmak istiyor. Bu durumda şikayet bir sonuç getirir mi?

Kendi bünyesinde defter tutması tabiki bir şikayet getirmez, ancak defteri ben tutarsam sıkıntı. Çünkü önceki mali müşavir yanında staj yaptığım meslek mensubu.
 
Üst