fonradar

Yanlış Kesilen Bir Faturanın Kaydı

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 May 2006
Mesajlar
189
Konum
Ankara
arkadaşlar benim takıldığım bi sorum olacaktı şimdiden cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim...

bir firmadan mal alıyoruz firma karşılığında bize faturasını kesiyor yalnız faturayı keserken yanlışlıkla kdv tutarını hatalı yazıyor doğal olarak ben faturayı kayıtlarıma onun kestiği tutarlardan alıyorum...

fakat, aynı hatayı ben yapmış olsaydım bu faturada nasıl bi işlem yapmalıydım kayıtlarımı nasıl düzeltmeliydim beyannameye bu faturayı nasıl yansıtmalıydım....
ilginizden dolayı teşekkür eder çalışmalırınızda başarılar dilerim saygılarımla...
 
Satış faturasındaki KDV tutarının hatalı hesaplanmasından dolayı KDV beyannamesini de hatalı düzenlemek çok yanlış olur. Kaldı ki KDV beyannamesini e-beyanname ile gönderiyorsanız, matrahı girdiğinizde KDV tutarını kendisi otomatik olarak hesaplıyor ve o tutarı değiştirme şansınız yok.

Şimdi bu durumda ne yapmamız gerekiyor.

Siz 100 YTL Matrahlı + 18 YTL KDV'li bir fatura keseceksiniz diyelim. Fakat KDV tutarını fatura üzerinde yanlışlıkla 20 YTL yazdınız.

Yapılacak 2 şey var. Birincisi Faturanın aslını karşı taraftan isteyip, faturayı İPTAL etmek ve yeni bir fatura düzenlemek,

İkincisi ise hatalı tutar kadar düzeltme fatura kesilmesini talep etmek.
 
3. çözüm beyan dönemi geçmemiş ve iki tarafta kdv beyanlarını vermedi ise karşılıklı olarak yanlış rakamın üzeri tek çizgi ile okunabilecek şekilde çizilir ve yakınındaki bir boşluğa doğru rakam yazılarak düzeltilir.
 
Evet üçüncü çözüm olarak ta arkadaşımızın dediği gibi, beyanname henüz verilmemiş ise şayet, karşılıklı olarak okunacak şekilde üstü çizilerek doğru tutar yazılır.
 
siz 100 + 18 = 118 ytl yerine 100 + 20 = 120 ytl lik fatura kesti iseniz ve beyanname verme süresi geçti ise siz bu şekilde tahsil ettiniz veya cari hesaba işlediniz ve karşı tarafta bu şekilde faturayı kayıtlara aldı demektir.

o zaman kdv eğer eksik tahsil edilseydi yani faturada kdv eksik gösterilseydi (mesela 18.-ytl yerine 15.-ytl tahsil etseydiniz) siz olması gereken rakamı (yani 18 ytl'yi) beyan edecektiniz. ama siz fazla tahsil etti iseniz tahsil edilen rakamı vergi dairesine ödemek zorundasınız. yani örneğimizden yola çıkarsak 2.-ytl fazlalığı beyannamede diğer kdv sütununa yazarak beyan edecektiniz.

eğer beyanname verme süresi geçmedi ise en doğrusu faturanın düzeltilmesidir.
 
Sn:Suleyman057,

Merhaba.

Değerli arkadaşlar birden çok olayı aydınlatacak cevaplarla konuyu tartışmışlar.İyide olmuş.Yanlız:Sn nane 'nin çözümüne dikkat diyorum.Çözümü,

""3. çözüm beyan dönemi geçmemiş ve iki tarafta kdv beyanlarını vermedi ise karşılıklı olarak yanlış rakamın üzeri tek çizgi ile okunabilecek şekilde çizilir ve yakınındaki bir boşluğa doğru rakam yazılarak düzeltilir""
şeklinde önermektedir.


Bu tamamen iyi niyete dayanan bir uygulamadır.Önerileni uygulamasanız iyi olur kanaatindeyim.Bu uygulamayın deyimi sn.nane ile alakalı değildir.Sakın yanlış anlamaya neden olmasın. Sadece iyi niyetin sakıncalarını yaşamak istemeyenlere öneridir.Taraflardan biri bu uygulamayı öyle veya böyle nedenle yapmazsa yıllar sonra karşılaşılacak durumu ve yetki durumunu özellikle hatırlatırım.

Doğrusu faturayı kim düzenliyor ise bizzat onun düzeltmesi ve düzeltme ile ilgili kaşe ve imzanın bulunmasının sağlanması veya yeni fatura düzenlenmesinin sağlanması olur kanaatindeyim.

Sakarya dan selam ve saygılar.
 
yanlış kdv inidirimi

kdv yi yanlış hesapladı iseniz ve bu yanlışlık hazine lehine ise ilave edilecek kdv olarak beyan edersiniz,
bu kdv yi indirici tarafta iseniz, hatalı da olsa indirirsiniz. yasada faturada gösterilen kdv diyor. hazineye intikal etmiş bir kdv nin indirimine engel yoktur.
 
fazla tahsil edilen kdv ilave edilecek kdv satırına yazılır.ve ödenir.
 
Üst