Yanlış Kesilen Yazar Kasa Fişi ve İzlemem Gereken Yol

ugur_35

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Haz 2005
Mesajlar
292
merhaba üstadlarım,
bugün bir mükellefim aradı ve 9,00 ytl olarak kesmesi gereken yazar kasa fişini 900,00 ytl olarak kestiğini söyledi.
daha önce böyle bir olay başına gelen üstadım var mı acaba, pratikte bana yol gösterecek.duyumlarıma göre dilekçe ekinde fişlerin vergi dairesine verilmesi gerekir dendi. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
saygılarımla,
 
öncelikle eğer yalnış kesilmiş fiş elinizde ise onu saklayın ve doğru kesmeniz gereken rakamı kesin.
İsterseniz yalnış kesilen fişin bir fotokopisini dilekçe ekinde vergi dairesine bildirin.
bu konu ile ilgili iptal vb.işlem yapmak imkansız.
 
Sn, ugur_35

Benim de başıma defalarca geldi. Özellikle bu YTL ayarlatmalarının yeni yeni olduğu dönemlerde. Size tavsiyem perakende satış fişini dilekçe ekinde vergi dairesine verip iptal ettirmeniz. Zaten o fiş de 480,00 YTL'yi geçtiği için geçersiz bir fiştir.


Saygılar,

SMMM
Dilek KARACA
 
Teşekkür Ederim...

sayın celil bey ve dilek hanım
üstadlarım,vermiş olduğunuz cevaplar ve yardımlarınız için teşekkür eder
her ikinizede saygılarımı sunarım.
 
Sn. Uğur;

Böyle bir durumda yapılması gereken; yanlış kesilen fişin verilmemesi ve bu fişin yerine hemen arkasından doğru fişin kesilmesidir. Fiş verilirse yapılacak bir şey kalmıyor.

Bundan sonra yapılacak iş; yanlış kesilen fişin arkasına fişin iptal nedeni ve iptal edilen fişin yerine düzenlenen fişin tarih ve numarasını not düşmek suretiyle iptal edilen fişin çift çizgi ile geçersizliğine sağlamak ve ilgili Z raporuna iliştirmek suretiyle muhafaza etmektir.

Vergi dairesine bu konuda bilgi vermek gereksizdir. Bunun aslında fatura iptalinden bir farkı yok. Nasıl fatura iptallerini bildirmiyorsak bunu da bildirmeye gerek yok. Bildirim bir takım sıkıntılara da yol açabilir.
 
Sayın; Onursal TAŞTAN Bey,
Üstadım, Konu Hakkında Aydınlattığınız İçin Çok Teşekkür Eder, Saygılarımı Sunarım.
 
Onursal TAŞTAN' Alıntı:
Sn. Uğur;

.................................
Vergi dairesine bu konuda bilgi vermek gereksizdir. Bunun aslında fatura iptalinden bir farkı yok. Nasıl fatura iptallerini bildirmiyorsak bunu da bildirmeye gerek yok. Bildirim bir takım sıkıntılara da yol açabilir.

Sayın Taştan

gereksizlik noktasında sizinle aynı fikirdeyim.

ama Sayın fbasdemirin verdiği linkte Sayın Nur hn metnini verdiği özelgede verilmesi noktasında gereklilik belirtilmiş.

bunu da hatırlamakda fayda var.

fikir teatisi için söylüyorum. yanlış kesilen faturayı satışalara dahil etmiyoruz. ama aylık z de iptal edilmeyen satış gözükecektir. e- bildirgede vermiyoruz elden verdiklerimize de kimse bakmıyor ama belirtmekde fayda var.

çünkü belirtmessek de bu seferde sen aylıkda bunu beyan etmişssin. üzerine hiç bir şerh düşmemessin. gibi bir durumla da karşılaşılabilir

saygıyla
 
Sn. herdem;

3100 Sayılı KDV Mükelleflerinin ÖKC Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'un 9 seri nolu tebliğinin 11. bendi şöyle der;

11. Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanımında Meydana Gelen Hataların Düzeltilmesi:

Ödeme kaydedici cihazların hasılat fişlerindeki toplamları kaydetmeye ve saklamaya tahsis edilmiş mali hafızalarına kaydedilen bilgilerin silinemez ve değiştirilemez özellikte olması sebebiyle, cihazların kullanılmaları sırasında meydana gelen hatalar için cihazların hafızalarına müdahalede bulunulmayacaktır.

Yeterli veri ve maddi olaylarla da ispatlanmak kaydıyla, ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesi ile ilgili olarak, tashihi gereken satış fişinin aslı (müşteriye verilecek olan) iptal ve istendiğinde ibraz edilmek üzere, işletmede kalan kayıt rulosundaki örneğinin üzerine iliştirilerek muhafaza edilecek, hatalı satış fişini takibeden ilk satış fişi gerçek bedel yazılmak suretiyle müşteriye verilecek, kanuni defterlere de gerçek satış hasılatı yazılacaktır.

--------

İptal edilen fişle ilgili olarak elbetteki her zaman için veya bir denetim esnasında bilgi istenebilir. İptal edilen fiş yukarıda belirtilen tebliğ hükümlerine göre muhafaza edileceğinden zaten her zaman için ibraza açıktır. Ayrıca mükellefin kendiliğinden bilgi vermesini zorunlu kılan hiç bir madde veya tebliğ yoktur. Mükellefin bu konuda kendiliğinden bilgi vermesi olası bir denetime ve zaman kaybına yol açabilir. Ve bana göre gereksiz bir işgüzarlıktır. Ama; mükellef bu konu hakkında vergi dairesine bilgi vermek isterse kimse ona "ya arkadaş git işine durup dururken niye bu dilekçeyi veriyorsun" demez.
 
Sayın Taştan,

Kod:
Böyle bir durumda yapılması gereken; yanlış kesilen fişin verilmemesi ve bu fişin yerine hemen arkasından doğru fişin kesilmesidir. Fiş verilirse yapılacak bir şey kalmıyor.

Sanırım hatalı kesilen fişlerin elden çıkması halinde olduğu gibi kayıtlanması gerektiğini söylüyorsunuz.Yine sanırım böyle bir kayıt tutarının fazla büyük rakamlar olmayacağını düşünüyorsunuz.

Halbuki YTL uygulamalarına geçildiği ilk zamanlarda YKr ayrımı yapılmaması nedeniyle çok yüksek tutarlarda ÖKC Fişleri kesilmesi sözkonusu olmuştur.Örneğin lokanta işleten bir müşterimiz 40 YTL yerine 4.000 YTL lik hemde peşpeşe 3 adet Fiş düzenlemiş ve bu fişler müşteriye verilmiş.

Şimdi burada kaydedilecek tutar 12.000 YTL olabilirmi?Bu tutar lokantanın en az iki haftalık hasılatı.Bu fişler alıcı tarafından 4.000 YTL olarak herhangi bir biçimde kullanılabilirmi?Bu fişlerin hatalı olduğu, lokantanın iş hacmi, önceki dönem hasılatları, müşterilerin bir öğünde yiyebilecekleri azami yemek tutarı gibi yapılan işin özelliğine göre belli edilemezmi?

Böyle durumlarda "hatalı fiş elden çıkmışsa yapacak birşey yok" diyerek kestirip atmamak lazım, atıf yapılan diğer benzer konuda Sayın Nur Arslan'ın naklettiği özelgeyi dikkate almakta yarar vardır kanaatindeyim.
 
Sn. Ekici;

Hatalı kesilen fişlerin elden çıkması durumunda tamamen işlenmesi gerektiğini savunmuyorum. Tabi ki böyle bir durumda "özelge alınmak koşuluyla" perakende satış fişi düzenlemenin üst sınırı olan rakam kayıtlara esastır. Hatta daha doğrusu özü itibarıyla gerçek satış bedeli psf düzenleme rakamının altında ise bu rakam geçerldir. Ancak; bunun ıspatı ya sağlıklı bir envanterle ya da takdir komisyonu kararı ile mümkün olmaktadır. Geçek satış bedelini ıspat edecek kanaat getirici bir belge yok ise (sanıyorum ufak çaplı bir inceleme ile) Maliye Bakanlığı psf düzenleme sınırı olan rakamı esas almakta ve bu doğrultuda görüş bildirmektedir.
 
Değerli meslektaşlarım,

Söz konusu fişlerin sehven düzenlenmesi ve müşteriye verilmesi durumunda 05/04/2005 tarihli M.B. özelgesindeki görüş;

Kod:
Başlık Hatalı fişin yanlışlıkla müşteriye verilmesi ve bulunamaması halinde hatalı fişin düzeltmesinin nasıl yapılacağı hk. 
Tarih 05/04/2005 
Sayı B.07.0.GEL.0. 65/6508-106/15156 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


SAYI  : B.07.0.GEL.0. 65/6508-106/15156
KONU: 



ZONGULDAK VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)



İLGİ: 26.02.2005 gün ve B.07.4.DEF.0.67.10/1-10/854 sayılı yazınız.

Yazınız ve eki incelendi.
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanuna göre kullanılan ödeme kaydedici cihazların hasılat fişlerindeki toplamları kaydetmeye ve saklamaya tahsis edilmiş mali hafızalarına kaydedilen bilgilerin silinemez ve değiştirilemez özellikte olması sebebiyle hatalı düzenlenen fişlerle ilgili olarak cihazların hafızalarına herhangi bir müdahalede bulunulmayacaktır. 

Söz konusu işlemin düzeltilmesi için hatalı fişin aslı (müşteriye verilecek olan) iptal ve istendiğinde ibraz edilmek üzere işletmede kalan kayıt rulosundaki örneğinin üzerine iliştirilerek muhafaza edilecek, bunun yerine gerçek bedel yazılmak suretiyle düzenlenecek fiş müşteriye verilecek ve kanuni defterlere gerçek satış hasılatı yazılacaktır. 

Hatalı fişin yanlışlıkla müşteriye verilmesi ve bulunamaması halinde, yeterli veri ile ispatlanmak (hatalı fişin fatura düzenleme limitinin veya işletmenin günlük hasılatının üzerinde olması vb.) kaydıyla yapılan hata mükellef tarafından bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilecek ve kayıtlara gerçek bedel yazılacaktır. Vergi daireleri gerek görmeleri halinde anılan mükellefler hakkında hasılat tespitine yönelik olarak yoklama veya incelemeler yaptırmak suretiyle bilginin doğruluğunu araştırabileceklerdir. 

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. 

Adnan ERTÜRK
Bakan a.
Daire Başkanı

şeklinde olmasına karşın,

İstanbul Defterdarlığı (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı) tarafından verilen 03/02/2005 tarihli özelgede ise;

Kod:
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Usul Gelir Müdürlüğü

03/02/2005*813

Sayı     :B.07.4.DEF.0.34.20./ ÖKC-3762

Konu   : Ödeme kaydedici cihaz fişinin hatalı 

           düzenlenmesi durumunda yapılacak işlem hk.

 
                                                         ……………………………….

İlgi : ……………..tarihli dilekçeniz.


            Dilekçenizden; 01/01/2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Yeni Türk Lirası dolayısıyla işyerinde kullandığınız ödeme kaydedici cihazını değiştirdiğiniz 06/01/2005 tarihinde ise iki adet ÖKC fişinin yanlışlıkla eski rakamlar üzerinden (TL olarak) düzenlenerek müşteriye verildiği belirtilerek yapılacak işlemler hakkında Defterdarlığımızdan görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere; 3100 sayılı Kanunla ilgili olarak yayımlanan 9 Seri No.lu Genel Tebliğin ödeme kaydedici cihaz kullanımında meydana gelen hataların düzeltilmesi başlıklı bölümünde ödeme kaydedici cihazların hasılat fişlerindeki toplamları kayıt etmek ve saklamaya tahsis edilmiş mali hafızalarına kayıt edilen bilgilerin silinemez ve değiştirilemez özellikte olması sebebi ile cihazların kullanılmaları sırasında meydana gelen hatalar için cihazların hafızalarına müdahalede bulunulmayacaktır.

            Yeterli veri ve maddi olaylarla da ispatlanmak kaydıyla ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesi ile ilgili olarak, tashihi gereken satış fişinin aslı (müşteriye verilecek olan) iptal ve istendiğinde ibraz edilmek üzere işletmede kalan kayıt rulosundaki örneğinin üzerine iliştirilerek muhafaza edilecek hatalı satış fişini takip eden ilk satış fişi gerçek bedel yazılmak suretiyle müşteriye verilecek, kanuni defterlere de gerçek satış hasılatı yazılacaktır.” denilmiştir.

            Bu açıklamalara göre; ödeme kaydedici cihaz fişinin hatalı kesilmesi ve söz konusu ÖKC fişlerinin asıllarının müşteriden temin edilememesi nedeniyle, hatalı kesilen fişlerin kayıtlarınıza intikal ettirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

hatalı fişin müşteriye verilmesi durumunda satış tutarının hatalı fiş tutarı kadar kayıtlanması öngörülmüştür.

Sonuç olarak, hukuka uygunluk bakımından İstanbul Defterdarlığı'nın vermiş olduğu özelge hatalıdır. Söz konusu durumda Sn. Ekici'nin de örneklendirdiği gibi traji-komik bir tablo ortaya çıkacaktır ki; bu durum hem muhasebe ilkelerine ile hem de vergi hukukuna aykırı bir sonuç doğuracaktır.

Geçenlerde Bumin Doğrusöz'ün makalesinde de bahsettiği gibi idare çok sayıda özelge vermekte (ki çok fazla özelge talebi olmasının doğal neticesi olarak) ve özelgelere verilen cevaplar da çok çeşitli olabilmektedir. Bu durumun aşılması amacı ile çıkartılan sirküler de amacına uygun olarak kullanılamamış ve tebliğ ile yapılabilecek değişiklikler çoğu zaman sirkülerle yapılagelmiştir.

Bu durumu düzeltebilmek ise anlaşılabilir, ekonomik enstrümanlara bağımlı olmayan, her an değişebilecek izlenimi yaratmayacak bir vergi sisteminin inşaası ile mümkündür.
 
Üst