Ynt: Yanlış tarih ve şahsi hesap
Slm
Bu karar sizin işinize arayacağını umarım . Bir sorun teşkil edip etmeyeceğini bilemeyizneye karşılık verildiğini karşılığında sizinkiler ne yaptıgını bilemeyiz. İyi çalışmalar...
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2007/3303
K. 2007/5670
T. 26.3.2007
? VADESİ TATİLE RASTLAYAN SENET ( Ödeme Günü Bu Tarihi İzleyen İlk İş Günü Protesto İse Bu Ödeme Gününü İzleyen İki İşgünü Olduğu )
? ÖDEME GÜNÜ ( Senedin Vadesi Tatile Rastladığından Ödeme Günü Bu Tarihi İzleyen İlk İş Günü Protesto İse Bu Ödeme Gününü İzleyen İki İşgünü Olduğu )
? ÇEK PROTESTOSU ( Senedin Vadesi Tatile Rastladığından Ödeme Günü Bu Tarihi İzleyen İlk İş Günü Protesto İse Bu Ödeme Gününü İzleyen İki İşgünü Olduğu )
6762/m.664
ÖZET : Somut olayda senedin vadesi ( 10.06.2006 cumartesi ) tatile rastladığından "ödeme günü" bu tarihi izleyen ilk iş günü ( 12.6.2006 pazartesidir. Protesto ise bu ödeme gününü izleyen iki işgünü yani 14.06.2006 Çarşamba günü çekildiğinden süresinde ve yasaya uygundur.
O halde, mahkemece hamilin lehtar-cirantayı takip hakkı bulunduğu kabul edilerek sair itiraz nedenleri incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İcra dosyasında konulu bulunan Kayseri 1. Noterliğinin 12698 yevmiye numaralı protestosunun 14.06.2006 tarihinde keşide edildiği görülmektedir.
TTK.nun 664 üncü maddesinde, ( vadesi pazara veya diğer bir resmi tatil gününe rastlayan poliçenin ödenmesi, ancak tatili takip eden ilk iş günü istenebilir. Poliçeye müteallik diğer bütün muameleler, hususiyle kabul için ibraz ve protesto muameleleri de tatilde yapılmayıp ancak bir iş gününde yapılır. Muamelelerden biri, son günü pazara veya diğer resmi tatil gününe rastlayan bir müddet içinde yapılması lazım geldiği taktirde bu müddet onu takip eden ilk iş gününe kadar uzar. Aradaki tatil günleri müddet hesabına dahildir. ) düzenlemesine yer verilmiştir.
Somut olayda senedin vadesi ( 10.06.2006 cumartesi ) tatile rastladığından "ödeme günü" bu tarihi izleyen ilk iş günü ( 12.6.2006 pazartesidir. Protesto ise bu ödeme gününü izleyen iki işgünü yani 14.06.2006 Çarşamba günü çekildiğinden süresinde ve yasaya uygundur.
O halde, mahkemece hamilin lehtar-cirantayı takip hakkı bulunduğu kabul edilerek sair itiraz nedenleri incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ) , 26.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi