fonradar

Yansıtma Faturası Hakkında

Üyelik
5 Kas 2010
Mesajlar
42
Konum
İSTANBUL
Merhaba Üstadlar, Bir konu hakkında fikirlerinizi almak istiyorum. İki firma
biri sirket biri sahıs ortak girişim olarak bir ihale alıp kazandılar ve iş başı
yaptılar sene basından itibaren. Ortaklık payı ise % 90 şirketin % 10 sahıssın.
Simdi yapılan is hizmet işi forkliflerle yük tsima vs. Ortaklık firmasının her
hangibir duran varlık vs yok. Pilot ortak olan firma % 90 olan firmanın makine
parkuru iyi ve forkliflerini, traktör ve otobüsleri mevcut ve bunları ortak
ihale alının işte kullanıldığından dolayı bu ortaklık firmasına her ay makine
kirası,traktr ve otobüs kirası olarak fatura kesiyoruz, buraya kadar sıkıntı yok
sanırım, Bu ortaklık firması bu forklifler için yüklü miktarda mazot
kullanılıyor ve aylık 200 bin tl civarı bu ortaklık firmasınında bu kadar
finansmanı olmıdğı için ve ortaklık yeni kurulduğu için bankalar falan kredi
vermiyor. Bizde pilot ortak eski firma olduğundan dolayı mazot faturalarını
pilot ortak firmaya kestiriyoruz ve fatura karsılğından bankadan finansman
sağlayıp kredi kullanıyoruz bende bu gelen mazot faturasını üzerine hiç kar
koymadan aynı tutarda ortaklık firmasını kesiyorum ve mazot yansıtması olarak
fatura kesiyorum.

Bu yapmış olduğum işlemlerde bir sıkıntı var mı bunu yaklaşık 5 aydır
yapıyorum kafama takılıyor sürekli doğru mu yapıyorum yanlış mı diye ?

plot ortağa kesilen mazot faturasının kaydını su sekilde yapıyorum

----------------------------

198. mozat gideri

191

320

-----------------------------

burda kdv indirim konusu yapıyorum,

ortaklığa yansıtma faturası kestiğimde ise

-----------------------------

120

198 mazot gideri

391 ilave edilecek kdv

-----------------------

ortaklığa kesilen faturanın kdv sinde ilave edilecekte beyan
ediyorum,

ayrıca mazot faturası karşılığında bankadan kredi alıp o sekilde finansmanını sağlıyoruz ve bu kredi karsılğında faiz giderimiz oluyor bu faiz giderinide ortaklık firmasına yansıtmam gerekir, bunun karsılğında faturamı düzenlemem gerek faiz gider yansıtması diye ?

Bunun muhasebe kaydı nasıl olmalıdır ?

Bana bu konuda yardımcı olacak var ise çok makbule geçecektir,
İyi çalışmalar.
 
Sayın hakanakay,

iş ortaklığı kurdunuzsa bağımsız vergi mükellefiyeti tesis ettirmiş ve işlemlerinizi de ayrı ve bağımsız takip etmeniz gerekir. Taraflardan biri KV mükellefi olduğu için vergi mükellefiyeti tesisi KV olarak da yapılabilir, siz bunu yapmadığınıza göre adi ortaklık sayılırsınız. Bu işlemler kapsamında mükellefiyet tesis ettirmemiş olmanız müteselsil sıkıntılar doğurmuş şimdiden. ( Çok detay olduğu için kısa yazdım, bir meslek mensubuyla kısa zamanda masa başına oturmanızı öneririm.)

KDV beyanınız da temelde vergilendirme hatası olmasına rağmen, ilave edilecek KDV'de değil doğrudan diğer satışlarınızla birlikte beyan edilmeliydi.

Saygılar,
Kevork
 
Makinalar için keseceğiniz kira faturasına motorin bedeli ve faizide dahil etseniz olmaz mı? Ay sonlarında bu tutarlar hesaplanıp faturaya dahil edilir. Ayrıca makinalar için aranızda kira sözleşmesi yapılıp, yakıt, tamir bakım vs. masraflarında yansıtılacağı sözleşmeye yazılabilir.
 
Sayın ksimkesyan, tabiki ihale sonucunda iki firmanın ortak girişim olarak vergi dairesine kdv ve muhtasar yönünden adi ortaklık olarak vergi kaydını açtık. KDV beyanınız da temelde vergilendirme hatası olmasına rağmen, ilave edilecek KDV'de değil doğrudan diğer satışlarınızla birlikte beyan edilmeliydi. demişsiniz kdv beyannamamizin nesi yanlış onu anlamayamadım.


Sayın bulent249 üstadım, makineler için kira faturasında bakım vs. zaten firmamız yapıyor ve ortak girişim olan isimize sadece kira faturası kesiyoruz, Mazot faturasının isin içinden çıkılmaz diye mazot dahil seklinde fatura kesmedik o sekilde bir uygulama yapmadık. Mazot faturasını direk sirketimize kesip yansıtma olarak ortaklık firmasına kesiyoruz, bu sekilde yapmamızda problem var mı ?
 
Sayın hakanakay,

İşlemler de bağımsız olarak ortaklık adına yapılacaktır, ilk soruyu sorarken ortaklık tescilini yaptırdığınızdan bahsetmemişsiniz, orda görüntü sanki şahsı taşeron gibi kullanıyorsunuz görünüyor. Hesaplar, diğer faaliyetlerle ilişkilendirilmeksizin bağımsız olarak tutulmalıdır, yansıtma faturası kesiyorum demek ortaklığa ait işlemi ortaklıkla ilişkisi yokmuş gibi işleme tabi tutuyorum demektir. Diğer malzeme ve demirbaşların da durumunu ayrıca mülkiyete göre değerlendirmek lazım.

KDV ise sadece beyan tekniği açısından faturanın şekli ne olursa olsun "teslim ve hizmetleri teşkil eden bedel" olarak e-beyanname programındaki "tevkifat uygulanmayan işlemler" tablosunda beyan edilmelidir.

Saygılar,
Kevork
 
Doğrusu mazot faturalarının ortaklık adına kesilmesidir. Bu yapılamadığına göre sarf edilen motorini, fatura ile ortaklığa yansıtmanızda sakınca yok.
 
Aynen üstad doğrusu ortaklık firmasına kesilmesi. Fakat ortaklık firmasının finansmanı olmadığı için burda pilot ortak firma giderlerine katlanıp daha sonra ortaklık firmasına yansıtma faturası kesmek zorunda kalıyor. İnternetteki bir üstadın yazısında ise gider yansıtmalarının 198 nolu hesapta takip edilmesi gerektiğini yazmakta. Kimi üstadlarda 659-649 nolu hesaplarda takıp edilmesi gerekmekte demekte benim burda kafam karışıyor ? hangisi daha sağlıklı bir işlem olur çözemedim.
 
Sayın ksimkesyan ,

evet orda biraz cümle düşüklüğüm olmuş af ola. Ortaklıkliğin pay oranı % 90 sirketin % 10 sahis a aittir. Adi ortaklık olarak kurulan firmanın finansmanı yoktur. Bankalarda yeni kurulan bir firmaya kredi vermekmemektedir. Ortaklık firmasınında bazı giderleri mevcut mazot vs. Burda en yüksek gider kalemimiz mazottur ve bunuda % 90 pay sahibi olan firma finansmanı ve banka kredibilitesi yüksek olduğundan dolayı mazot faturaları bu sirket adına kesilip, karşılığında bankalardan kredi sağlanmaktadır. Pilot ortak olan firma ise kendine ait olmayan gideri aynı tutar ve miktarda ortaklık firmasına yansıtma olarak kesmektedir. Mazot için çekilen krediye ödenen faiz tutarları da pilot ortağın olmadığı için bu faiz giderlerinde ortaklık firmasına faiz gideri olarak yansıtma yapmaktayız. Burda kafama takılan ise aslen bizim olmayan giderlerin pilot ortak olarak hesaplarına nasıl intikal edileceğidir.

Bazı üstadların yorumuna göre 198 hesapta takip edilmesi gerektiğidir,

Örneğin
------------------------
198.01 mazot giderleri
191 ind kd
320 x firma
mazot faturasının kaydı pilot ortak
----------------------------
120 x firma
198.01 mazot gideri
391 ilave edilecek kdv
mazot yansıtma faturası
----------------------------

şeklindedir,

Kimi üstadlara göre ise ,
---------------------
659- mazot giderleri
191
320 x firma
----------------------
120 x firma
649 mazot geliri
391
-----------------------

şeklindedir. ikinci kayıt gelir tablosuna intikal etmekte ve diğer olan gelir ve karlar hesabında gözükmektedir.

Birinci kayıtta ise aslen firmaya ait olmayan bir giderin gelir tablosu hesaplarına intikal edilmeden kayıtlardan çıkarılmasıdır. Bunlardan hangisi daha sağlıklı bir durumdur çözemedim.

Kdv beyannamesinde de yansıtma faturalarının ki kaza yapan araç için sigorta şirketine kesilen yansıtma faturasında kdv yi ilave edilecek kisminda gösterdiğimizden bu yansıtmalarında ilave edilecekte gösterilebilir diye düşünüyordum ama yanılıyorum mu ?

biraz karışık bir durum söz konusu bu tarz işlem yapan is hayatında mutlaka firmalar mevcuttur diye düşünüyorum.
 
Sayın hakanakay,

amacımız olabildiğince doğru cevap verebilmek için olabildiğince olayları açıklığa kavuşturmaktır bu yüzden de gerektiğinde soru yada açıklamaları çoğaltmak gerekiyor. Sizin de özür dilemenizi gerektirecek bir durum yok tabiki. Şimdi bir iki başlık halinde cevaplamaya çalışayım.

En çok eleştirdiğimiz konuların başında yasalar yerine başka parametrelerin çözümlerin gerekçesi olarak kullanılması yada farklı yasalarla ayrı ayrı yorumlanması gereken olayların birbirine karıştırarak yorumlanmasıdır.

Tabi sizin olayınızda meseleye gerekçe olarak gösterilen şey banka kredisi sağlanamaması. Esasen bu ortaklığın firma olarak düşünülmesi de mümkün değil. Ben bunu gerekçe saymam. Krediyi bankadan siz alıyorsanız, pas kredi olur kredi maliyetlerini de yansıtırsınız. Doğrumudur derseniz evet diyemem. Ancak iş ortaklığına ait tüm işlemlerin neredeyse ortaklardan birinin üzerinden geçirilmesini de doğru bulmam. Diğer detayları da bilmiyorum tabi. Burada esas olan hangi hesapları kullanacağınız değil, ( ki ben 198 hesabı uygun bulmam 190 gurubunun temel işlevine aykırı) iş ortaklığı kavramının vergisel gereklerinin yerine getirilip getirilmediğidir. Şahsen uygulamayı doğru bulmadım. Ayrıntılarına ve boyutlara da yeterince vakıf olmadan yol göstermeyi de uygun bulmam.

Saygılar,
Kevork
 
Üst