Yansıtma Hesapları Neden Kullanılır ?

Üyelik
14 Şub 2013
Mesajlar
5
Konum
mersin
Mersin Üniversitesi öğrencisiyim. muhasebe hocamız yansıtma hesaplarının kullanılma sebebini sordu yani 770 hesabını direk 632 ile karşılaştırmıyoruzda neden 771 hesabı kullanıyoruz şeklinde bi soru yöneltti sınav sorusu olarak çıkacakmış yardımcı olursanız sevinirim.
 
760,770, 780 nolu hesapların borç karakterli hesap olup, alacak kayıt yapılmasının muhasebe usüllerine aykırı olmasından diye düşünüyorum.
 
sizde hocanıza peki neden direk 632 hesaba kayıt yapmıyoruz da, önce 770 hesaba kaydediyoruz, dönem sonlarında 632 hesaba yansıtıyoruz diye sorun bakalım.
görelim hocanız şakadan anlayan cinsten mi? cevaplarsa, ayrıca yansıtma hesaplarının neden kullanıldığının da ipucunu yakalamış olursunuz :)
 
hocam pek şakadan anlamıyor da :D yardımcı olmanızı bekliyorum 760 770 780 hesaplarının nasıl çalıştıgını biliyorum :D
 
tecrübelerime göre cevaplayacağım. yansıtma hesaplarının kullanılması, mizanı inceleyen birine ek bilgiler sunar. örneğin genel yönetim giderlerinin hepsi 632 hesaba mı yansıtılmış, yoksa diğer kalemlere örneğin 258 nolu yatırımlar hesabına pay verilmiş mi, gibi. ya da 770 hesaptan direk 632 hesaba kayıt yapılmış olsaydı, yine mizana baktığınızda 770 hesabın bakiye tutarlarını göremezdiniz.
aynı şey 710, 720, 730 hesapları içinde geçerlidir.
bilmiyorum hocanızın istediği cevap mı?
kolay gelsin...
 
Mersin Üniversitesi öğrencisiyim. muhasebe hocamız yansıtma hesaplarının kullanılma sebebini sordu yani 770 hesabını direk 632 ile karşılaştırmıyoruzda neden 771 hesabı kullanıyoruz şeklinde bi soru yöneltti sınav sorusu olarak çıkacakmış yardımcı olursanız sevinirim.

GİDER HESAPLARI :

Bu hesaplar; dönem içinde yapılan ve tahakkuk ettirilen giderlerin izlendiği ve borçlarına kaydedildiği hesaplardır. Gider hesaplarına yapılacak kayıtlara ilişkin olarak düzenlenecek muhasebe fişlerinde gider yerleri ve gider çeşitleri hesaplarına ait numaralar birlikte yazılır.
GİDER YANSITMA HESAPLARI :
Bu hesaplar, "fiili maliyetlerin" uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
FARK HESAPLARI :
Bu hesaplar, önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin uygulanması halinde, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasındaki farkların (miktar-fiyat farkları neticesinde oluşan olumlu-olumsuz farkların kapatılması amacıyla) maliyet muhasebesi kapsamında kaydedildiği hesaplardır. Fark hesapları borç ve alacak kalıntısı verebilir.



 
teşekkür ederimde hocam niçin kullanıldığını soruyor nasıl kullanıldığını degil

Sayın ramazangunes,

Tek Düzen Hesap Planında 7/A Seçeği,

Gider Hesapları alınan mal yada malların ve/veya hizmet yada hizmetler için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına göre giderlerin izlendiği hesaplardır.
Burada ilk önce verilen hizmet karşılığı sağlanan gelirler hesabı ve bu verilen hizmet karşılığı harcanan giderlerin neticesinde oluşacak kar/zarar ilişkisinin sonucuna varmak için gelir tablolarında görülmesi ve maliyet hesaplarında kısmında belirtilmesi için kullanılır,

Tek Düzen Hesap Planında maliyet unusurunu oluşturan 700'li hesaplar 3 grupta toplanır,

Yukarıda maliyet unsurlarından gider hesapları örneğini verdim gider yansıtma hesaplarına gelince,

Tek düzen muhasebe sisteminde masraf hesapları ve gelir tablosu hesapları ayrı tutulduğu için yansıtma hesabı kullanılması gerekir,yönetim muhasebesinde yöneticilere bilgi verme maliyetleri kontrol etmek için kullanılır.


7/A seçeneğinde yansıtma hesapları ile gelir tablosu hesaplarına aktarılmaktadır.

Sonuç:
Yansıtma hesapları gelir tablosunda gösterilmek için kullanılır.

İyi Günler.
 
Selamlar
Şu anda çok teferruatına giremiyorum ama bana göre bunun asıl sebebi,7/A ve 7/B hesaplarının iç yapılarından kaynaklanmaktadır. Bildiğiniz gibi 7/A seçeneğinde giderler fonksiyon hesaplarına göre 7/B seçeneğinde ise gider çeşitlerine göre sınıflandırılmıştır.Fonksiyon esasına göre kayıtlarda da giderler,eş zamanlı olarak hem fonksiyonlarına hem çeşitlerine hem de ilgili olduğu gider yerlerine göre izlenir.Bu giderlerin de gelir tablosuna yansıtma ve buna paralel olarakta gelir tablosu bağlantı hesapları aracılığıyla aktarımı uygun görülmüştür.Neden ana gider kalemi değilde yansıtma hesabı aktarılır,çünkü vergilendirme dönemi tamamlanmadığından gider ve maliyet aşamaları devam etmektedir.Haliyle dönem sonlarıdna oluşan gideri gelir tablosuna aktarmakta gider kaleminin o döneme ait olan kısmının yansıtılması ile olur..
Şu an kabataslak ifade ile "niçin"kullanıldığının sebebi de bana göre budur..
Saygılar
 
Üst