fonradar

Yansıtma Hesapları

Üyelik
3 Nis 2010
Mesajlar
5
Dönem sonunda maliyet hesaplarını gelir tablosu hesaplarına devremek için kullandığımız yansıtma hesaplarının kullanma mantığı tam olarak nedir? Bunları kullanmadan devir işlemini yapsak ne sakıncası var?
 
Ynt: Yansıtma Hesapları

gelir tablosunda sadece 6 lı gruplar var mevcut 760-770-780 deki masraflarımızı gelir tablosuna intikal ettirebilmemiz için onları yansıtma hesapları aracılığıyla gelir tablosuna alabiliriz..
 
Ynt: Yansıtma Hesapları

Bu bu işlemleri yansıtma kullanmadan yapamazmıyız. Örneğin genel yönetim giderlerini gelir tablosuna aktarmak için 770 Alacaklı, 632 Borçlu şeklinde bir kayıt olmaz mı?
 
Ynt: Yansıtma Hesapları

Sayın erbilge
Yukarıdaki örnek olarak verdiğiniz kayıt sanırım hatalı aşağıdaki şekilde olacak.
632 borçlu olur
77 Alacaklı olur.
Tekdüzen hesap planının amacı işletmelerde muhasebe sistemi konusunda bir tekdüzelik oluşturmaktır. Şayet bu sistem olmasaydı
Bir kısım kimseler 7 li grup hesapları hiç kullanmadan 6 lı grup hesaplarını kullanırdı Yada onuda kullanmaz direk 5'li grup hesaplarını kullananırdı.
Burada yapılan şey bir kural dır. Bu kuralada uymak gerekir.
İsterseniz uymazsınız. Ancak cezası vardır.
Vergi Usul Kanunu 353/6
Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uyulmaması
3.700,00...
 
Ynt: Yansıtma Hesapları

Mamul maliyeti hesaplanırken 7 li grupta bulunan gider hesaplarının tutarlarına bakılır ve bu tutarlar yansıtma hesapları aracılığıyla mamul maliyetine aktarılır. Gider hesaplarında herhangi bir kapatma işlemi uygulanmaz. Taa ki dönem sonuna kadar. Dönem sonunda ise yansıtma hesapları ile gider hesapları karşılaştırılır. Burada eksik veya fazla yükleme olup olmadığı ortaya çıkar.
 
Üst