fonradar

Yazar Kasa Zorunluluğu

aykut111

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Ocak 2007
Mesajlar
552
Mükellefimiz lokanta işletmektedir.
Alt katta cafe, orta katta restaurant, üst katta bar vardır.
Giriş orta kattan yapılmakta ve aynı girişten diğer katlara da gidilebilmekte dir.
Giriş katındaki vestiyerde yazar kasa mevcuttur.idare bar'ın bulunduğu yere de yazar kasa alınması hususunda ısrar etmektedir.
Bizde yeterli olduğunu iddia etmekteyiz.(Aklımda 3 kata kadar olan ve girişleri bir yerden olan işletmelerle ilgili bir açıklama yazısı kalmış)
Bu yazıyı, ilgili tebliği veya özelgeyi bulan arkadaşlardan yardım taleb ediyorum.
Şimdiden teşekkürler
 
Ynt: yazar kasa zorunluluğu

Tek bir bağımsız bölümden ibaret olan işyerinde ÖKC kullanımı hk. (07.12.2006)
________________________________________

http://www.avdb.gov.tr/y/mukteza/muktezadetay.asp?id=105115

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02/323100-
Konu : Tek bir bağımsız bölümden ibaret
olan işyerinde ÖKC kullanımı hakkında.


?????????????.. Tic. Ltd. Şti.
?????????.. / ANKARA


İlgi : ../../2006 tarihli ve ?.. sayılı dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde; ??. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ???? vergi numaralı mükellefi olduğunuz, bay/bayan kuaförlük ve güzellik hizmetleri faaliyetiyle iştigal ettiğiniz, işyerinizin tapu ve belediye kayıtlarına göre tek bir bağımsız bölümden ibaret olduğu ve tek bir girişinin bulunduğu, bununla birlikte bay ve bayan kuaförlük hizmetlerinin alçıpan ve paravanlarla bölünmüş iki ayrı bölümde gerçekleştirildiği belirtilerek tek bir işyerinde yürüttüğünüz söz konusu faaliyetleriniz için tek bir ödeme kaydedici cihaz kullanmanızın yeterli olup olmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak ??. Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan ../../2006 tarihli ve ?.. sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi neticesinde; şirketinizce ?. cad. .? no.lu binanın birinci katında bay ve bayan kuaförlük hizmeti faaliyetinin gerçekleştirilmekte olduğu, işyerinde hem bay hem de bayanlara yönelik olarak verilen kuaförlük hizmetleri karşılığı bir adet ödeme kaydedici cihaz kullanıldığı, birinci katta tek bir kapı girişinin bulunduğu, söz konusu katın tamamen şirketinizce kullanılmakta olduğu, bay ve bayanlar için kat içinde iki ayrı bölüm oluşturulmakla birlikte söz konusu bölümler için belediyece ayrı bir ruhsat ve numaralandırma işleminin yapılmadığı, her iki bölüm için tek bir ruhsat ve kapı numarası verildiği anlaşılmıştır.

3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanununa göre, fatura kullanma mecburiyeti bulunmayan satışları için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Öte yandan, 3100 sayılı Kanunla ilgili olarak yayımlanan 36 seri no.lu Ödeme Kaydedici Cihazlar Genel Tebliğinin 2/c bölümünde, mükelleflerin her bir iş yeri için ayrı ayrı ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinde oldukları ve ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetlerinin bu işyerlerinin açıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde başlayacağı açıklanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesinde ise, ?Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir.? hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, bay ve bayan kuaförlük hizmetinin yürütüldüğü işyerinin söz konusu binanın tek bir bağımsız bölümünde yer alması, kapı girişinin tek olması, bay ve bayanlar için paravanla ayrılan bölümlere tek bir kapıdan girişin mümkün bulunması, söz konusu kuaförlük ve güzellik hizmetleri faaliyetlerinin belediyeden alınan tek bir ruhsat (İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı) kapsamında yürütülmesi karşısında, paravanla ayrılan kısımların ayrı bir işyeri veya bağımsız bölüm olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bay ve bayanlar için ayrılan bölümlere ait tahsilatın tek bir yerden gerçekleştirilmesi şartıyla, söz konusu kuaförlük hizmetleriniz karşılığında tek bir ödeme kaydedici cihaz kullanmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Yazar Kasa Zorunluluğu

birden fazla yazarkasa kullanılmasında kısıtlama yoktur.
 

Benzer konular

Üst