Yazar Kasayla ilgili

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan only28
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
27 Ocak 2009
Mesajlar
1
merhaba arkadaşlar 2 mükellef var biri spor salonu işletiyor birisi de medyum işi yapaıyor mükelleflere yazarkasa almamız gerekiyormu şimdiden teşekkürler
 
Ynt: yazar kasayla ilgili

Spor salonu zorunlu ama medyumluk hakkında vergi dairesiyle görüşmeniz gerekir. Medyumluk diye bir iş yapılabiliyorsa bu iş Serbest meslek olarak sayılır ve Serbest Meslek mensuplarının ÖKC kullanma zorunlulukları yoktur. Ancak Vergi dairesi onu Serbest Meslek sayar mı bilmem?
 
Ynt: yazar kasayla ilgili

Serbest meslek için durumu ispatlayan bir belge bulunsa daha sağlıklı olur ancak medyumluğun nasıl bir belgesi olur bilemiyorum, ama

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.54.15.01/GV -
KONU : Kazanç Türü



Sayın ?????????..


SAKARYA



İlgi dilekçeniz ile, ?????. Malmüdürlüğünün ????? vergi kimlik numarasında 15/01/2008 tarihinden itibaren fal, astroloji ve medyum hizmetleri adı altında faaliyetinize başladığınızı belirterek, bu faaliyetiniz dolayısıyla elde ettiğiniz kazancın hangi tür gelir unsurları içinde değerlendirileceği hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbestmeslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." Hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; fal, astroloji ve medyumluk faaliyetiniz nedeniyle elde edilecek gelirlerin serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.


Recep ALP

Vergi Dairesi Başkanı
yine de vergi dairenize danışmanızda yarar var.
 
Ynt: yazar kasayla ilgili

Medyumluk yasadışı illegal bir iş değil mi?
 
Ynt: Yazar Kasayla ilgili

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

Madde 158 - (1) Dolandırıcılık suçunun;

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,

b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,

c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,

d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,

e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,

i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
_________________________________________________
TEKKE VE ZAVİYELERLE TÜRBELERİN SEDDİNE VE TÜRBEDARLIKLAR İLE BİR TAKIM UNVANLARIN MEN VE İLGASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası: 677

Kabul Tarihi: 30/11/1925

Yayımladığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1925

Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 243
Madde 1 - Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gerek vakıf suretiyle gerek mülk olarak şeyhının tahtı tasarrufunda gerek suveri aharla tesis edilmiş bulunan bilümum tekkeler ve zaviyeler sahiplerinin diğer şekilde hakkı temellük ve tasarrufları baki kalmak üzere kamilen seddedilmiştir. Bunlardan usulü mevzuası dairesinde filhal cami veya mescit olarak istimal edilenler ipka edilir.

Alelümum tarikatlerle şehlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadiyle nüshacılık gibi unvan ve sıfatların istimaliyle bu unvan ve sıfatlara ait hizmet ifa ve kisve iktisası memnudur. Türkiye Cumhuriyeti dahilinde salatine ait veya bir tarika veyahut cerri menfaate müstenit olanlarla bilümum sair türbeler mesdut ve türbedarlıklar mülgadır. Seddedilmiş olan tekke veya zaviyeleri veya türbeleri açanlar veyahut bunları yeniden ihdas edenler veya ayını tarikat icrasına mahsus olarak velev muvakkaten olsa bile yer verenler ve yukarıdaki unvanları taşıyanlar veya bunlara mahsus hidematı ifa veya kıyafet iktisa eyleyen kimseler üç aydan eksik olmamak üzere hapis ve elli liradan aşağı olmamak üzere cezayı nakdiile cezalandırılır.

(Ek fıkra: 10/06/1949 - 5438/1 md.) Şeyhlik, Babalık ve Halifelik gibi mensupları arasında baş mevkiinde bulunanlar altı aydan az olmamak üzere hapis ve 500 liradan aşağı olmamak üzere adli para cezasından başka bir yıldan aşağı olmamak üzere sürgün cezası ile cezalandırılırlar .

(Ek fıkra: 01/03/1950 - 5566/1 md.; Değişik fıkra: 07/02/1990 - 3612/5 md.) Türbelerden Türk Büyüklerine ait olanlarla büyük sanat değeri bulunanlar Kültür Bakanlığınca umuma açılabilir. Bunlara bakım için gerekli memur ve hizmetliler tayin edilir.

j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,

k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,

İşlenmesi hâlinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/06/2005-5377 S.K./19.mad) Ancak, (e), (f) ve (j) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı üç yıldan, adlî para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.

(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
_________________________________________________
Suç duyurusu gerekli sanırım.
 
Üst