fonradar

Yazarkasa da İzin Alınmadan Alım Yapılır mı?

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
selamlar

bir mükellef devretmek amacıyla kapanışı yapıp stokda ki emtiya demirbaşlarıyla beraber yeni müstakbel mükellefe satıyor.

Daha sonra yeni mükellefde açılış işlerimleriyle sonrasında Yazarkasa İzni alıyor.

Burada dikkatimi çeken eski mükellef yazarkasayı sıfırlamadan satış yapması, yeni mükellefinde izin yazısından önce y.kasayı satın alması.

Bununla ilgili mevzuatı karıştırdığımda;

60 nolu Ö.K.C. Tebliği

6- Kullanılmış Cihazların Satışı:

......
b) Servis, cihaz bünyesindeki eski mali hafızayı söküp, bunun yerine cihazla aynı numaraya sahip yeni bir mali hafıza takacaktır. Sökülen hafıza ünitesi saklanmak üzere ilgili mükellefe verilecektir. Yeni mali hafıza takılmadan (halk arasındaki adıyla sıfırlama yapılmadan) cihaz satılmayacaktır. ....

burada sormak istediğim burada normal açılış, kapanış değil de devir gibi olduğundan (işletme defteri) yeni ya da farklı bir düzenleme söz konusu mu acaba

yoksa bu işlem cezaya müstehak mıı :roll:

cevaplar için şimdiden teşekkürler

saygıyla
 
Merhaba, Bu tür devir suretiyle kapanışlarda yazarkasadan dolayı özel bir durum sözkonusu olmaktadır. Yazarkasa izin belgesi olmadan Y.Kasa satışı yapılamaz. Bu satış için düzenlediğiniz belgeyede Y.izin belgesinin tarih ve sayısının yazılması gerekir.Yeni mükellefin yazarkasa izin belgesi olmadan vergi dairesine bu yazarkasanın kaydı için gittiği zaman talebi kabul edilmeyecek ve cezai işlem yapılacaktır.Devreden kişi de y.kasa izin belgesi olmadan alıcıya y.kasa satığı için o da cezaya maruz kalacaktır. Şunu yapmanızı öneririm. Devreden kişi elinde mevcut bulanan demirbaş ve emtia yı deviralana fatura düzenlesin.Y.Kasayıkendi kendine fatura etsin.Deviralan kişi vergi dairesindeki açılış işlemlerini tamamladıktan sonra y.kasa alması için 1 ay süresi olduğundan G i d e r P u s u l a s ı yoluyla devreden kişiden y.kasa yı alır.Ve vergi dairesine kayıt ettirir.Selamlar.
 
Üst