fonradar

Yazarkasa Fişi İndirilebilir mi ?

Üyelik
30 Ara 2012
Mesajlar
19
Konum
İstanbul
Merhaba üstadlar,

Bu gün ismmmo nun mali çözümde bir yazı okudum. Orada bir özelge paylaşmışlar.

Sual : Görevli olarak yurtiçinde seyahat eden personelimizin yemek, ulaşım v.s. gibi giderleri için almış olduğu yazarkasa fişleri gider olarak işlenip, kdv si indirilebilinir mi?
 
Sayın hızırbey

özelgeyide paylaşşanız öyle yorumlasak daha iyi olur.Bu formda daha öncede yazdım. Buna göre, işletmenin faaliyeti ile ilgili olarak acil ve küçük miktarlarda yapılan mal ve hizmet alımı (kırtasiye malzemesi, temizlik malzemesi, ampul, pil, tüp gaz alımları vb. şirket personelinin tüketimi için yapılan gıda harcamalarının), 275 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile de taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan (2013 yılı için 800 TL) perakende satış fişlerindeki giderlerin, 58 No.lu KDV Genel Tebliği ve 68 Seri No.lu KDV Mükellefiyetlerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları İle İlgili Genel Tebliği uyarınca, akaryakıt pompalarının bağlı bulunduğu ödeme kaydedici cihazların verdiği fişler kurum kazancının elde edilmesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip bulunması ve Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince tevsik edici belgelere dayanmış olması şartıyla kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür. Ancak, bunlar dışında kalan alış ve giderler ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilemeyeceğinden, söz konusu belgelerde yer alan katma değer vergisi de indirim konusu yapılamayacaktır
 
Son düzenleme:
Son paragrafa ek; Maliye akaryakıt pompalarından alınan belgenin ismi her ne kadar fiş olsada fatura olarak görmekte. Yani Ft limitini geçsede geçmesede ft gibi işleme alınabiliyor.
 
Dikkat
-taksilerden alinan fişler b.usul mukellefiyetten dolayi KDVsiz dir
-ayni mukelleften alinan ykasa fiş toplami 5000 tl yi geçiyorsa BA da bildirilecektir, yoksa bir incelemede ceza yemeniz mümkündür
 
Dikkat
-taksilerden alinan fişler b.usul mukellefiyetten dolayi KDVsiz dir
-ayni mukelleften alinan ykasa fiş toplami 5000 tl yi geçiyorsa BA da bildirilecektir, yoksa bir incelemede ceza yemeniz mümkündür

ikisinide düzelteyim,

her taksi mükellefi basit usul değildir,
ba
da bildirilmek zorunluluğu yoktur(tebliğe bakalaım)
 
taksi akaryakıt fark etmez, satıcı/hizmeti gören aynı ve limit geçiliyor ise alıcı her halükarda bildirmek zorunda.
 
MAALESEF sıkıntı yok fişleri işleyebilirsin hatta millet marketten ev için yapılan harcamaları bile ne yazık ki düşüyor.
 
ikisinide düzelteyim,

her taksi mükellefi basit usul değildir,
ba
da bildirilmek zorunluluğu yoktur(tebliğe bakalaım)

ikisine de itiraz edeyim :)
birincisi zaten yazdığın cevapta 'b.usulden' dolayı demiştim.
ikincisi ba da olacağını hem oda hem gib söyledi tel.ile görüştüğümde. (tebliğe bakalım bi ara)
 
Konunun özünde mesleğin ifası ve /veya işin sürdürülebilirliği faaliyet ile ilgili olduğu sürece alınan fiş fatura v.b. vesikaları inidirim konusu yapılabilir. Kdv ve G.v kanun metinlerinden dolayı istisnalar olabilir. Ev için yapılan alışverişleri düşenler varmı diye sorardım kendi kendime meğer mevcutmuş. Konu üzerine bende bir soru ile cevap vereyim. Bir müşterim bu tarz market v.s. harcamalarını deftere işlememi istemekte ve bende karşılık olarak bu tarz ödemelerin kkeg niteliğinde olacağını söyledim. Karşılığında kendiside bütün sorumluluğu kendisinin alacağını ve herhangi bir cezai müeyyide durumunda kendisini üstleneceğini söyledi ben yinede bu şekilde bir işlem olamayacağını ve meslek mensuplarınında müştereken zincirleme sorumluluğu bulunduğunu iletdim. Yorumlarınız nedir acaba.?
 
T.C.DÜZCE VALİLİĞİDefterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı
:​
B.07.4.DEF.0.81.10.00-GVK-01-3
04/05/2010​
Konu
:​
BS FORMU DÜZENLENMESİ
İlgide kayıtlı dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numarasında akaryakıt satışı faaliyeti dolayısıyla kayıtlı mükellef olduğunuz belirtilerek, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazl fişi ile yapılan satışların, Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs) ile bildirilip bildirilmeyeceği hakkında görüş talebinde bulunulmaktadır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257'nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.

Konuya ilişkin olarak daha sonra 362 ve 381 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış, son olarak da 04.02.2010 tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 396 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunun Genel Tebliği ile uygulamaya yön verilmiştir.

Söz konusu Genel Tebliğin; 1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler başlıklı bölümünde;

"1.2.1. Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

1.2.2- Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir." açıklaması yer almaktadır.

Ayrıca, 381 Seri Nolu VUK Genel Tebliğinde; limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamının "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" ( Tablo III ) bölümüne yazılacağı, ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satış toplamının KDV hariç tutarlar olarak, Tablo III'e dahil edileceği belirtilmiş, ancak 396Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile limit altında kalan alış ve satış bedellerinin bildirildiği, "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" (Tablo III) bölümünün Ba-Bs bildirim formlarından çıkartıldığı hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede, akaryakıt satışı yapan mükellefler tarafından bir kişi veya kuruma akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi ile yapılan satışlarda, ödeme kaydedici cihaz fişinin faturaya dönüştürülmesi durumunda düzenlenen fatura veya faturalar yukarıda belirtilen haddi aşıyorsa bu satışlar Form Bs ile bildirilecektir.

Diğer taraftan, bir kişi veya kuruma yapılan akaryakıt satışlarında ödeme kaydedici cihaz fişlerinin faturaya dönüştürülmemesi durumunda ise bu belgelerde mükellefe ait adı, soyadı, ünvanı ve T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası bilgileri yer almadığından tebliğde belirlenen haddin aşılıp aşılmadığının tespiti de mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu satışlara ait belgeler Bs formu ile bildirilmeyecektir.

Öte yandan, akaryakıt istasyonlarından ödeme kaydedici cihaz fişi ile yapılan alımların 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen haddi aşması halinde Ba bildirim formu ile bildirileceği tabiidir.

Bilgilerinize rica ederim.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst