Yedieminlik Mevzuatı Hakkında Bilgi Talebi...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yasari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Ocak 2009
Mesajlar
13
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar merhaba

Bir firmam yediemin otoparkı açmak istiyor.

Ancak internette mevzuata ilişkin hiç bir bilgi bulamadım ve aşağıdaki sorularıma cevap arıyorum:

Bu işi şirket olarak yapabilir mi, bununla ilgili ana sözleşme örneği mevcut mudur?
Yediemin açmak için sadece vergi dairesine başvurmak yeterli mi, yoksa başka bir resmi kurumdan izin vs. gerekiyor mu?
Yedieminler KDV açısından normal mükelleflerle aynı hususlara mı tabi ve KDV oranı %18 mi?
Resmi kurumlara verdiği hizmetleri nasıl belgelendirecek? (fatura kesmek dışında bir belge söz konusu mu?)

Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.
 
Ynt: Yedieminlik Mevzuatı Hakkında Bilgi Talebi...

Slm konuyla ilgili bende birşeyler araştırmak istedim kdv durumu için aşagıdaki yazıyı buldum Size yardımcı olacağını düşünüyorum .Diğer Yandan şahış veya şirket olarak yedieminlik yapılabilecegini düşünüyorum. Bir mükellefiyet açılmasında vergi dairesi yanında diğer mükelleffiyetlerde nerelerde başvuru yapılıyorsa bu iş içinde gecerli olacağı kanaatindeyim. Kolay Gelsin



İlgili Kanun : Katma Değer Vergisi Kanunu
İlgili Madde : 1
İlgili Birim : Katma Değer Ve Özel Tüketim Vergileri Müdürlüğü
Özelge Tarihi : 14.10.2009
Özelge Sayısı : B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV:02-2836/2381



Yediemin Deposu İşletmeciliğinde KDV Uygulaması

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

SAYI : B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV:02-2836/2381 14 EKİM 2009
KONU:Yediemin Deposu İşletmeciliğinde
KDV Uygulaması


?

İlgi : 09/10/2009 tarihli dilekçeniz.

Başkanlığımıza hitaben verilen ilgide kayıtlı dilekçenizde; ?Vergi Dairesi Müdürlüğünün ? vergi numaralı mükellefi olduğunuz ve yediemin depoculuğu faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, yediemin depoculuğu faaliyetiniz ile ilgili olarak katma değer vergisi mükellefiyetiniz olup olmayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığından emsal bir olay üzerine alınan ? tarih ve ? sayılı yazıda;

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez " denilmiştir.

Aynı Kanunun 94'üncü maddesinin birinci fıkrasında ise kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarının bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiş, aynı Kanunun 98'inci maddesinde de "94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20'inci günü akşamına kadar ödemeye veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar " hükmü yer almıştır.

Bu hükümlere göre; yedieminlerin;

-Kendilerine teslim edilen eşyayı icra dairesinin istediği şekilde koruma ve istediği sürede eksiksiz teslim etme zorunluluğu dolayısıyla bir işverene tabi olması,

-Kendilerine teslim edilen eşyanın korunduğu yere bağlı olması şeklinde, belirli bir işyerine bağlı olması,

-Kendilerine yapılan ödemelerin bir hizmet karşılığı niteliğinde olması söz konusu ödemelerin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 61, 94, 98 ve 103. maddelerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, yedieminlik faaliyetinde bulunanların Adalet Bakanlığına bağlı İcra Müdürlüklerinin emanet deposuna mal teslimi dolayısıyla elde edilen gelirin ücret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu hizmetler dolayısıyla yapılan ödemeler ücret niteliği taşıdığından KDV'nin konusuna girmemektedir.

Öte yandan, söz konusu depolarda yedieminlik faaliyetinin dışında başka bir ticari faaliyette bulunması halinde elde edilecek gelirin ticari kazanç olarak değerlendirileceği ve ticari kazanç olarak değerlendirilecek bu faaliyetlerle ilgili olarak ayrıca KDV mükellefiyetinin de tesis edileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Rıfat ENGİN
Mükellef Hizmetleri KDV ve
Diğer Vergiler Grup Müdür V.

--------------------------------------------------------------------------------
LiFe is LiFe'in imzasıMuhasebe ve Mevzuat Grubu
 
Ynt: Yedieminlik Mevzuatı Hakkında Bilgi Talebi...

Şirketlerin yedieminliği tartışılan ve muallakta kalan bir durumdur şahsi kanaatim asla olamaz yönündedir.
Diğer sorularınıza gelince buradan yardımcı olmak pek mümkün deil yedieminlik ile ilgili tüm sorularınıza yanıtları ve yardımı alabilmek için bildiğiniz en büyük arama motoruna yediemin yazın ilk gelen site bu işin profosyoneli olan kişinindir.Gerekli yanıtları alırsınız...
 
Üst