Ynt: Yem Maliyeti
Selam,
Canlı Varlık Muhasebesi, TMS 41 kapsamında muhasebeleştirilmesi uygundur, Ancak VUK değerleme hükümleriyle çelişen noktalara dikkat etmek kaydıyla tabi ki;
TMS 41 değerleme için piyasa değerini öngörürken, VUK maliyet bedeliyle değernlemelidir. Der
İşletmenzde üç tip hasat vardır;
1. Süt Hasatı
2. Erkek Buzağı Hasatı;
3. Sütten kesilen inek hasatı;
Burada Canlı varlığın yediği yemler ve yapılan diğer masraflar; Süt hasatı içinmidir, yoksa biyolojik dönüşüm için midir bunun kesin olarak ayrıştırılması gerekir;
Süt Hasatı , Süt veren hayvanların, süt verdiği süre boyunca yediği yemler ve yapılan masraflardan oluşmalıdır. Aynı zamanda süt veren hayvanın amortismanıda bu dönemde süt maliyeti olarak değelendirilir;
Bir dişi buzağı süt vermeye başladığı zamana kadar yediği yem ve yapılan masraflar; yapılmakta olan yatırımlar altında takip edilmeli; süt vermeye başladıktan sonra 256 diğer duran varlıklara alınmalıdır.
Erkek Buzağı Hasatı; Bir inek dağumuna yaklaşık 60 gün kala Sağılır hayvanlardan ayrılarak farklı yem verilmeye başlanır; Bu dönemde yediği yemler doğacak buzağı maliyeti olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca amortismanıda çalışmayan kısım gider ve zararlara atılmalıdır.
Kullanılacak hesaplar;
1. Erkek buzağı satılana kadar 151 satış anında 152
2. Dişi Buzağı Süt verene kadar 258 süt vermeye başladıktan sonra 256
3. Sütten kesilmiş inek; Satılanan kadar 256 hesapta kalmalı satış anında duran varlık satışı gibi muhasebeleştirilmelidir.
4. Yemler 150 hesaptan dağıtım yapılmalıdır.
5. İşçilik 720 üretim giderleri için 730 hesapları kullanılır.
İşte Böyle Yapılmalı,
Sağlıcakla Kalın,