Yem Maliyeti

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSANK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
herkese merhaba,

bir hayvancılık işletmesinde,hayvanlar için alınan yemleri 153'ün alt hesabında takip ediyoruz.yemlerin işlenmesi ya da nakliyesi esnasında oluşan,nakliye ve işçilik masraflarını yine 153ün alt hesaplarına ekleyerek,yemin maliyetinin oluşturulması ne kadar doğru olur? yoksa bu işçilik ve nakliye masraflarını başka (hangi) hesapta izlemek doğru olur? tşk.
 
Ynt: yem maliyeti

Siz yemleri satıyor musunuz? Yoksa hayvancılık işletmenizde mi kullanıyorsunuz?
 
Ynt: yem maliyeti

Eğer işletmede kullanıyorsanız 153 nolu hesabı kullanmamalısınız.
150 nolu hesapta yem alış tutarını nakliye giderlerini takip etmelisiniz.
Satış yaptığınızda satılacak yemin maliyetini 150 hs.'tan 153 hs. virman yaparak satış yapılacak yemi takip edebilirsiniz.
 
Ynt: yem maliyeti

son bir soru :) hayvanlar için aldığımız ilaç,serum...vs? teşekkürler
 
Ynt: yem maliyeti

NİSANK ' Alıntı:
son bir soru :) hayvanlar için aldığımız ilaç,serum...vs? teşekkürler

150 nolu hesapta izlenir

Siz yemi ham olarak alıp daha sonra işleyerek kullanılabilir hale mi getiriyorsunuz?
 
Ynt: yem maliyeti

şöyle... tür yem var.biri paket halinde geliyor hiçbir şey yapmıyoruz.ama benim bahsettiğim,silaj denilen kavram,tarlaya mısırı ekiyoruz,büyütüyoruz kesip ambalajlayıp kendi işletmemizde kullanıyoruz.kesilmesi ambalajlanması esnasında oluşan maliyetler var dolayısıyla.
 
Ynt: yem maliyeti

Esas faaliyet konunuz et üretimi mi?
 
Ynt: yem maliyeti

esas süt...faaliyeti konusu sağmal inek çiftiği. ancak erkek buzağı satışı da var.
 
Ynt: yem maliyeti

Yem hammadesi 150 nolu hesaba işçilik giderleri 720 nolu hesaba GÜG'ler 730 nolu hesaba daha sonra yansıtmalarla 151 nolu hesaba aktarılmalı ve yem yarı mamülü maliyeti 151 nolu hesapta bekletilmeli sütün de maliyetleri yine aynı şekilde kayıtlarla 151 hesaba süt yarı mamülü olarak bekletilmeli süt üretimi için gerekli olan yem sağma giderleri gibi giderler 151 hesapta toplanınca artık mamül duruma geldiğinden 152 hesaba aktarılmalı
 
Ynt: Yem Maliyeti

Selam,

Canlı Varlık Muhasebesi, TMS 41 kapsamında muhasebeleştirilmesi uygundur, Ancak VUK değerleme hükümleriyle çelişen noktalara dikkat etmek kaydıyla tabi ki;

TMS 41 değerleme için piyasa değerini öngörürken, VUK maliyet bedeliyle değernlemelidir. Der

İşletmenzde üç tip hasat vardır;
1. Süt Hasatı
2. Erkek Buzağı Hasatı;
3. Sütten kesilen inek hasatı;

Burada Canlı varlığın yediği yemler ve yapılan diğer masraflar; Süt hasatı içinmidir, yoksa biyolojik dönüşüm için midir bunun kesin olarak ayrıştırılması gerekir;

Süt Hasatı , Süt veren hayvanların, süt verdiği süre boyunca yediği yemler ve yapılan masraflardan oluşmalıdır. Aynı zamanda süt veren hayvanın amortismanıda bu dönemde süt maliyeti olarak değelendirilir;

Bir dişi buzağı süt vermeye başladığı zamana kadar yediği yem ve yapılan masraflar; yapılmakta olan yatırımlar altında takip edilmeli; süt vermeye başladıktan sonra 256 diğer duran varlıklara alınmalıdır.

Erkek Buzağı Hasatı; Bir inek dağumuna yaklaşık 60 gün kala Sağılır hayvanlardan ayrılarak farklı yem verilmeye başlanır; Bu dönemde yediği yemler doğacak buzağı maliyeti olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca amortismanıda çalışmayan kısım gider ve zararlara atılmalıdır.

Kullanılacak hesaplar;
1. Erkek buzağı satılana kadar 151 satış anında 152
2. Dişi Buzağı Süt verene kadar 258 süt vermeye başladıktan sonra 256
3. Sütten kesilmiş inek; Satılanan kadar 256 hesapta kalmalı satış anında duran varlık satışı gibi muhasebeleştirilmelidir.

4. Yemler 150 hesaptan dağıtım yapılmalıdır.
5. İşçilik 720 üretim giderleri için 730 hesapları kullanılır.

İşte Böyle Yapılmalı,

Sağlıcakla Kalın,
 
Ynt: Yem Maliyeti

merhaba...yine aynı konu.elime ulaşan bir makale var.erkek buzağı yetiştiriciliğini besi (et) üretimi olarak değerlendiriyor.ve 198 Diğer çeşitli dönen varlıklar ( kısa dönemde elden çıkcaklar için) hesapta takibi,uzun dönemde elden çıkarılacaklar için 297 hesapta takip edilmesi uygundur denmiş.biz daha önce erkek buzağılar için satılana kadar 151,satış anında 152 hesap olarak konuşmuştuk.makaledeki yaklaşımın avantajı ya da dezavantajı var mı sizce? ve ben nasıl tercih yapmalıyım? tşk.
 
Ynt: Yem Maliyeti

merhaba yine aynı konu ama kusura bakmayın.

şimdi daha önce konuştuğumuz gibi, süt vermeyen düveleri 258 hesaba, süt vermeye başlayıncada 256 hesaba aldım.

yeni doğan buzağıları da 258 hesaba borç kaydettim.154 canlı hayvan stoklarını alacaklandırdım.işlem doğru mu? 154 hesabın bu durumda alacak bakiye vermesi bana sanki birşeyler yanlışmış gibi hissettirdi :) teşekkürler.
 
Üst