fonradar

Yemek Y.Kasa Fişinin Gidere Konu Olması

Üyelik
29 Eki 2005
Mesajlar
44
arkadaşlar herkese kolay gelsin
öncelikle sormak isteğim şey bir şirket y.kasa fişi şeklinde düzenlenmiş yemek bedelini personele verdiği içn indirim konusu yapabilirmi?
Böle bir tebliğ varmı?
 
Re: Yemek y.kasa fişinin gidere konu olması

volt' Alıntı:
arkadaşlar herkese kolay gelsin
öncelikle sormak isteğim şey bir şirket y.kasa fişi şeklinde düzenlenmiş yemek bedelini personele verdiği içn indirim konusu yapabilirmi?
Böle bir tebliğ varmı?

Sayın volt
Şirketlerin bu tip uygulamaları giderleştirilemez.yanlız yemek yenilen yerden bu fişlerin toplamında yazarkasafişi veya ft alınırsa giderleştirebilirsin
FERHAT
 
öncelikle teşekkür ederim Şirket personeline günlük 3 Ytl yani ayda 90 ytl yemek parası veriyor. Ve bunu karşılığında personelden okadar fiş istiyor.Ve fişleri masafına işliyormuş. Böyle bir durum sözkonusu olurmu?
Bu fişler gidere işlenirmi fatura kesilmesi gerekli değilmi?
Yemeğin işyerinde yenmesi karşılığında sevk irsaliyesi ile beraber fatura düzenlemesi gerekli değilmi?
 
Merhaba,
Sayın "volt" bahsetmiş olduğun uygulama;

Gelir Vergisi Açısından

Çalışanlara yemek ücreti (her ne kadar resmiyette görünmüyor olsa bile) nakit olarak ödendiği için Ücret olarak değerlendirilmeli ve brütleştirilerek Gelir Vergisi ile Damga Vergisi kesintisi yapılması gerekir.

SSK Açısından

Nakit ödeme söz konusu olduğu için aynı şekilde brütleştirilen tutar SSK primine tabi kazanca ilave edilmelidir.
 
Sayın Başkan

Herhalde gözden kaçmış. 506 sayılı Kanunun 77. maddesinde 4958 s.k. ile yapılan değişiklik ile, sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin %6'sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaması, dolayısıyla bu tutardan sigorta primi kesilmemesi kararlaştırılmıştır. Buna göre nakit olarak ödenen yemek bedelinin aylık 30 YTL’lık kısmı SSK priminden müstesna tutuluyor. Demek ki ödenen 90 YTL’nin 60 YTL’sı SSK primine matrah teşkil edecektir. (Sigorta Primlerinin Hesabına Esas Tutulacak Kazançların Aylık Tutarının Tespitinde Nazara Alınmayacak Olan Yemek Parası ile Çocuk ve Aile Zamlarının Günlük ve Aylık Tutarlarının Tespitine İlişkin Tebliğ Madde:4/a) (29 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete;Sayı: 25361) )

Gelir Vergisi açısından değerlendirmeye gelince, eğer işyeri ve müştemilatında işveren tarafından yemek verilmiyor da bu hizmet dışardan sağlanıyorsa, bunun için ödenen bu paranın 2005 yılı için 7,50 YTL’sı vergiden müstesna dır. Sorudan pek anlaşılmıyor ama, eğer işveren bir yemek firması ile anlaşma yapmış ve işçilere orada yedikleri yemek bedelinin (tike olarak) 3 YTL’lık kısmını ödüyorsa, bu defa 7,50 sınırı aşılmadığından vergi istisnasının uygulanması gerekecektir.
-------------------------------
 
Sayın volt

GVK Mad. 23/8 göre 186 sayılı Tebliğ sizi yeterince aydınlatacağına inanıyorum. Tebliğde yemek bedeli istisnasının hangi durumlarda nasıl
geçerli olduğu anlatılmış.

Kolay gelsin.
 
ilginiz dolayı herkese teşekkür ederim.Burda Benim anlatmak istediğim personelden istenen Y.kasa Fişlerinin masrafa işlenip işlenmemesinin doğru olup olmuyacağı hakkında teşekkürler
 
Merhabalar

Sayın volt başkası adına kesilen fişlerin, işçiniz dahi olsa deftere gider olarak işlenmesi mümkün değildir. Kaldı ki fişlerde isim yazılmaz, yani kime ait olduğu tespit edilemez. Yemek bedellerinin indirim yapılması konusuna gelince; İşçiye yapılan ödemelerin dışarıdan getirecekleri fiş, fatura gibi belgelerle tevsikine gerek yoktur. Yapılan her ödeme ücret bordrosunun işçi tarafından imzalanması ile tevsik edilmiş olur.

Yapılan ödemenin vergi ve sigorta açısından değerlendirilmesine gelince:

Vergi yönünden:

-Ödemelerin yemeği veren firmalara ödenmesi ve bu firmalar tarafından fatura edilmesi halinde ücret olarak günlük 7,5 YTL vergiden müstesnadır. Aksi halde yapılan ödemelerin tamamı vergiye tabi olur.

SSK Yönünden:

- Yukarıda bahsettiğim gibi yemek bedeli olarak yapılan ödemelerin, işçinin ücretinin %6’sına tekabül eden kısmı SSK priminden müstesna tutulur. Asgari ücretli bir işçi için bu günlük 1 YTL dir.

Yapılan ödemelerin işveren tarafından limitine bakılmaksızın gider yazılacağı tabiidir
--------------------
 
Üst