Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İçin Süre Başlangıcı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yesil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yeminli mali müşavirlik sınavına girmek için sürenin başlaması ile ilgili:
Büro açısından söylüyorum. Yalnızca büro açıp,maliyeye başlama verince bu 10 yıllık süre başlıyor mu. Yani müşterimiz hiç olmasa bile süre başlıyormu yoksa kaşe basmaya başladıktan sonra mı?

Ynt: yeminli mali müşavirlik sınavı için süre başlangıcı

Büroyu açman yeterli.

Ynt: Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İçin Süre Başlangıcı

Selam..Acaba SMMM Stajında geçen (2 yıl)süre bu 10 yıla dahil ediliyormu..?

hayır.

bağımlı çalışanlar için durum nasıl?
yani bağımsız çalışan vergi mükellefi olunca ispatlar..bağımlı çalışan neye göre ispatlar? SSK kayıtları makul görünmüyor.

Murat bey yanlış anladınız.bağımlı çalışmak yada bağımsız çalışmak, kıstas bu değil.
önemli olan SMMM Belgesini almış olmak ve mesleki ünvanınızla 10 yıl çalışarak bu süresi doldurmuş olmaktır.

çok doğru nokta..
benim de vurgulamak istediğim bu idi..mükellefiyet kaydı yaptırıp smmm bürosunda hizmet veren bağımsız çalışan vergi dairesi kaydı ile süreci ispatlar..
ancak bağımlı çalışanın ispatında sıkıntı olabilir. bağımlı çalışanlarda mesleki ünvanın kullanılıp kullanılmadığının tesbiti nasıl olacak? ben smmm belgemi aldıktan sonra personel müdürü olarak bir işyerinde çalışabilirim ve smmm belgem olduğunu işverenim bilmeyebilir, yada bilse dahi mesleki ünvanımı kullanmadan sadece pazarlama müdürü (personeli) yada personel özlük memuru olarak da çalışabilirim. yani bu durumda bağımlı çalışanların ispat zorluğu doğmuyor mu? vurgulamak istediğim bu idi..

yoksa belge alındığı tarihten sonra bağımlı veya bağımsız ünvan altında çalışılmamış dahi olsa 10 yıllık süreç sonunda sınavlara katılmaya hak kazanılır mı?

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI

MADDE 9- Yeminli mali müşavir olabilmek için:

a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak,
b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak,

c) Yeminli mali müşavirlik ruhsatını almış olmak,

şartları aranır.

Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri, serbest muhasebeci mali müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.

Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar ile yukarıda sayılan konularda profesörlük unvanı almış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

''En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak'' dediğine göre,herşeyden önce bu yetki ile çalışmış olunmalıdır.
bağımlı olarak çalışan smmm'ler ;
1- ssk lı olarak çalışacaklarından,kayıtlarda isimleri olacak.
2- işyerinin beyannamelerini,kendilerine şifre alarak yollayacakları için,vergi dairelerindede bu
durum kayıt altında olacaktır.
3- bağımlı çalıştığınız, hangi firmada çalışıyorsanız,bağlı olduğunuz smmm odasındada bu durum
bellidir.

bilmem yardımcı olabildimmi ?kafanızdaki soruları çözmenize.dahada tereddütünüz olursa,bağlı olduğunuz odayı arayıp,detaylı bilgi alabilirsiniz.

demişsiniz ki
ben smmm belgemi aldıktan sonra personel müdürü olarak bir işyerinde çalışabilirim ve smmm belgem olduğunu işverenim bilmeyebilir, yada bilse dahi mesleki ünvanımı kullanmadan sadece pazarlama müdürü (personeli) yada personel özlük memuru olarak da çalışabilirim.

o zaman olmazki,belgenizdeki yetkiyi kullanmış olmuyorsunuz.

slm

bağımlı olarak çalışan bir smmm niye ispatta zorlansın. zaten vergi dairesine ve ssk'ya bilgi vereceksiniz. en basiti beyanname imzalayıp veya şifre alacaksınız. smmm belgesini alıp imza yetkisini kullanmayan birisi için 10 sene evde otur sonra sınava gir olmaz böyle şey.

ben de bunları ortaya koymak adına sordum soruyu....
bu arada şifreyi bağımlı çalışan meslek mensubu değil işyeri alır, beyannameyi meslek mensubu düzenler...

Murat CER ' Alıntı:
bu arada şifreyi bağımlı çalışan meslek mensubu değil işyeri alır, beyannameyi meslek mensubu düzenler...

sizin dediğiniz ssk da geçerlidir.vergi beyannameleri gönderilirken,smmm vergi dairesinden şifre alır.o şifre ile beyannamelerini yollar.

burda benim açımdan enteresan bir durum çıktı ortaya.Ben de bağımlı çalışıyorum.Ve şu ana kadar vergi dairesinden aldığım şifrenin çalıştığım firma adına alındığını sanıyordum.Ama o dönemde vergi dairesinden şifre isterken bizden smmm ruhsatınınn fotokopisini istedi onuda verdik dilekçe ekinde.Alınan şifrenin çalışıtğım firma adına alındığını sanıyorum...
yada şöyle sorayım.vergi dairesi mükellefi olmayan bir sm ve smmm ruhsatına sahip birisi gidip te e beyanname için şifreyi nasıl alabilirki.?.Bağımlı çalışıyorsa bağımlı çalıştıran firma diyecek bordrolu çalışaınım belgesi var bana şifre ver diye.?
başka açıdan işsizim belgem var bürom yok dolayısıyla vergi mükellefi değilim başvursam bana şifre verecekmi vergi dairesi?

Merhaba,
Bağımlı olarak çalışanlar;
Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe
birimlerinde birinci derece imza yetkisine haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare
edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerinde geçen süreleri,

Merhaba,
bu yetkileri Ticaret Sİcil Gazetesinde yayınlanacak.