fonradar

Yeni Nesil Ökc Bilgi Fişi Uygulaması

Aquatim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ara 2012
Mesajlar
402
Konum
İzmir
Arkadaşlar, bir konuda görüşlerinizi rica edeceğim.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlardan "Bilgi Fişleri" düzenlemesine ilişkin Teknik Klavuz'da yazan bir kaç husus hakkında (02.Aralık.2015)

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARDAN BİLGİ FİŞİ DÜZENLENMESİ GEREKEN DURUMLAR
Mükellefler YN ÖKC kullanmak suretiyle gerçekleştirilen;

a) Fatura ile belgelendirilen satışlarında,
b) Yemek fişi/yemek kartı karşılığı verdikleri mal satışı ve hizmet ifalarında,
c) Mal teslimi veya hizmetin ifasından önce ön tahsilat (avans) mahiyetinde aldıkları tutarların belgelendirilmesinde,
d) Otopark giriş işlemlerinde,
e) Fatura tahsilatı işlemlerinde,
f) GİB tarafından belirlenecek benzeri diğer işlemlerde,

YN ÖKC’den bilgi fişi düzenleyerek müşterilerine vereceklerdir.

"Mal teslimi veya hizmetin ifasından önce ön tahsilat (avans) mahiyetinde aldıkları tutarların belgelendirilmesi" başlıkta ise şöyle bir ibare geçmektedir.

"Avans bilgi fişlerinin mal teslimi ve hizmet ifasının gerçekleşmesinden itibaren vergi mevzuatında öngörülen kanuni süre dahilinde faturaya dönüştürülmesi zorunludur."

Bir Eğlence parkında, müşterilerin tesis içindeki harcamaları için müşterilere verilen akıllı kartlar var. Müşteriler bu kartlara önceden para yüklemesi yapıyorlar. Satış noktalarında ise ürünleri bu akıllı kartlar vasıtasıyla alabiliyorlar. Harcama esnasında da kendilerine yazarkasa fişi veriliyor, talep edilmesi halinde ise fatura veriliyor.

Bu tesiste yazarkasa kullanılıyor. 01.04.2016 tarihinde de Yeni nesil ÖKC' za geçmiş olacağız. Fakat, bu tebliğe göre bizim önceden aldığımız paralar, ön tahsilat (avans) mahiyetinde ise, akıllı kartlara paranın yüklendiği noktalarda müşterilere Yeni nesil ÖKC'lardan Bilgi Fişi düzenlememiz gerekmekte. Ve bunları da faturaya dönüştürmemiz gerekmekte.

Tüm işlemlerimiz ön tahsilat şeklinde gittiği için, Yeni Nesil ÖKC almamızın mantığı yok. Hem bilgi fişi düzenleyeceğiz, hem de bu bilgi fişlerini faturalaştıracağız. Bu şekilde yapmak yerine, ya satış noktalarında müşterilere günde en az 1.500 adet e-arşiv fatura düzenleyeceğiz (Bu sene e-arşiv mükellefi olduk). Yada yükleme noktasında tüm tahsilata fatura, harcanmayıp iade edilen kısıma gider pusulası düzenleyeceğiz.

Ben bu klavuzda yazanları yanlış mı anladım. Yoksa başka özellikli bir durum var? Yeni nesil ÖKC ları kullanarak eski sistemde de devam edebilir miyiz?

Saygılarımla,
 
ön ödeme nakitte alınıyor, kredi kartı ile de alınıyor. Müşteriler tesis içinde mayo ile dolaşıp, havuza giriyor, kaydırakları kullanıyor. Nakti mayo içinde tutamaz:) Şezlongun oraya da koyamaz, çalınma riski nedeniyle. Biz de ne yapıyoruz, kendilerine bir akıllı kart veriyoruz. Müşteri tüm naktini bu karta yüklüyor, harcama niyeti olmasa da. Bu kartla havuza da girer, kaydıraktan da kayar. Fast food tarzı noktalarında nakit ödeme geçmiyor, bu kartla ödeme gerçekleşiyor.

Yayınlanan teknik klavuza göre, ben maddeyi yanlış yorumlamadıysam akıllı kartlara para yükleyen tüm müşterilerimize Yeni nesil ÖKC lardan bilgi fişi düzenleyeceğiz, ve bunu faturaya dönüştüreceğiz. Bu doğruysa, benim eski yazarkasaları yeni nesil ÖKC larla değiştirmemin bir mantığı yok. Baştan fatura keseriz. Ama faturaya geçmenin bir sıkıntısı da, bir günde 3.000 adet fatura kesme durumu ortaya çıkıyor. Her fatura için Ad soyad, adres almak hızlı tüketim sektöründe bir handikap.

Ben yanlış yorumluyorsam eski sistem devam edeceğiz. Özelge talebinde bulunacağız. YMM kuruma gittiğinde, incelememiz gerekir özelge talebinde bulunun demişler.
 
Bir de bu bilgi fişlerinin verilmesi zorunlu. Düzenlenmemesi cezaya tabi. Yeni nesil ÖKC kullanıyorsun, müşteri fatura istedi veya fatura sınırına takıldı ödeme, bu bilgi fişi düzenlemek durumundasın. Yani konuyu bilmeyenler, bu bilgi fişini düzenlemeden fatura kesip müşteriye verebilir. Bu da cezaya tabi olacaktır. Çünkü slip var yazarkasa fişi /yok bilgi fişi yok.
 
Eğer ökc kullanmak zorunda iseniz mantıklı olsada olmasada yeni nesil ökc almak zorundasınız. (Geçiş Süresi içinde)
Ön yükleme yapılan kartta kişi oradan ayrılırken kullanmadığı parayı iade alıyor mu? kredi kartı ile ön yükleme yaptırdı ise müşterinize iade işlemini nasıl yapıyorsunuz?
 
İlk önce ilk slip tutarını iptal ediyoruz. Sonra harcama yaptığı tutar kadar kredi kartından tekrar çekim yapıyoruz. Tabi Gider ps. düzenleniyor, sonra diğer çekim kadar yazarkasa fişi düzenliyoruz.

Yaklaşık 15 tane kullanıyoruz. Daha önce bir tane yeni nesil ökc aldık. Şimdi bu durumda 15 tane alacağız, ama kullanamayacağız. Bunun bir orta yolu vardır.
Giyim mağazası, perakende satışı var ama yazarkasa kullanmıyor, fatura kesiyor. Biz de burada fatura keseceğiz desek olmuyor mu?
 
Ökc almak zorunda olup da almayabilecek mük. tüm satışları fatura kesme limiti üzerinde olanlardır. Bunun dışında almak istemiyorum diyemezsiniz.
İlk kart dolumunda ökc fiş veriyorsunuz ve kişi ön ödeme kartı ile alım yaptığında birde oradan mı ökc fişi veriyorsunuz? Farklı kdv oranı işlemlerini nasıl hallediyorsunuz?
Giyim derken bilgisayar destekli ökc makinaları kullanmasından bahsediyorsunuz. O makinalar ökc daha pahalı makinalardır.
 
İlk kart dolumunda ökc fişi verilmiyor. Ökc bilgisayarla bağlantılı, müşteriler satış noktalarında alışveriş yaptıklarında otomatik olarak ökc fişi kesiliyor. Kredi kartı ile yükleme yaparsa, yükleme anında ökc fişi kesiliyor, bu kartla yukarıda harcama yaptığında ise ökc fişi kesilmiyor, başta yükleme tutarı kadar ökc fişi kesildiği için.Turizm işletme belgemiz olduğu için, %18 kdv ye tabiyiz tüm ürünlerde. Ama öyle olmasa da, ürün bazında kdv oranı tanımlayabiliyorsunuz programa.
 

Benzer konular

Üst