Yeni Nesil Ökc

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, bir vakıf iktisadi işletmesi yazar kasa kullanıyor, sanırım bu yenisini alıp kullanmak zorunda 01/01/2016 dan itibaren. Bir diğer vakıf iktisadi işletmesiyse organizasyon işi yapıyor ve fatura kesmek suretiyle satışlarını yapıyor, bu yeni nesil ökc almak zorunda mı?
 
Arkadaşlar ayrıca bir başlık açmak istemedim Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar için süre uzatımı var diyorlar lakin her hangi bir tebliğ bulamadım.
Acaba bilgisi olan arkadaşlar var mıdır_?
 
bende bulamadım bit tebliğ..birde izin yazısını aldığım iki mükellef var.uzatmaları durumunda bu izin yazılarının durumu nasıl olacak acaba?
 
Alıntıdır...Yalnız GİB yazısına ulaşamadım..

Yazar kasa pos zorunluluğunda değişiklik! Yazar kasa kademeli değişiklik
Yazar kasa pos zorunluluğunda değişiklik meydana geldi. Daha önce 1 Ocak 2016 yılında zorunlu değişiklik yaşanması beklenen yazar kasa pos cihazlarında kademeli olarak değişikliğe gidildi.
İşte GİB tarafından yapılan açıklama ve yazar kasa pos zorunluluğu…
Yazarkasa pos zorunluluğunda kademeli olarak değişikliğe gidildi. Gelir İdaresi Başkanlığı ( GİB ) yazarkasa pos dönüşüm takvimini açıkladı ve 1 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan yenilikte kademeli olarak değişikliğe gidildiğini açıkladı.
Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB), ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) üretici ve satıcılarının temsilcileriyle geçen kasım ayında düzenlediği toplantıda yeni yazarkasa dönüşüm takvimini açıkladı. Kısacası yazarkasa dönüşümü için ciro bazlı “kademeli erteleme” geldi.
Buna göre yıllık cirosu;
10 milyon TL’ye kadar olanlar 1 Ocak 2016
10 milyon ile 5 milyon TL arasında olanlar 1 Temmuz 2016
5 milyon ile 1 milyon TL arasında olanlar 1 Ekim 2016
1 milyon TL’nin altında olanlar 1 Ocak 2017 tarihine kadar mevcut yazarkasalarını yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla değiştirecek.
Değiştirmeyenleri başta para cezası olmak üzere ciddi yaptırımlar bekliyor.
Süpermarketlerde, mağazalarda kullanılan bilgisayar bağlantılı sistemler (PC POS) için 1 Nisan 2016,
Akaryakıt istasyonları içinse 1 Ocak 2017 tarihine kadar süre tanındı…
KAYNAK: yenisafak.com
 
......
Edit: Eski duyuruyu gönderdiğimden tarafımdan silinmiştir.
 
Son düzenleme:
Kademeli süre geçişleri mümkün olurmu dersiniz? 01.01.2016 tarihi ödeme kaydedici cihaz levhası üzerindeki tarihmi yoksa izin yazısı alındığı tarihmi baz alınır.
 
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:426’da Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayınlandı. Kademeli geçiş olarak düzenlemeye gidilmiştir. Hayırlı olsun arkadaşlar.
 
Bana da müşterinin biri aradı, uzatılmış diye, bende arıyorum tebliğ vs, bulamadım. Ne oda, ne de maliyenin sayfasında yok.
 
Kademeli geçiş konusunda taslak yayınlanmış.Ayın 22'si olmuş, hala uzatılacak mı uzatılmayacak mı beklentisi var.Alan aldı,geçen geçti zaten.Canım gelir idarem,her zamanki gibi,erken ve zamanında müdahale etmiş olaya..
 
Kademeli geçiş konusunda taslak yayınlanmış.Ayın 22'si olmuş, hala uzatılacak mı uzatılmayacak mı beklentisi var.Alan aldı,geçen geçti zaten.Canım gelir idarem,her zamanki gibi,erken ve zamanında müdahale etmiş olaya..

Yazdığınız taslaktaki ciro 2014 cirosu mu dikkate alınacaktır?
 
Taslakta 2014 yılı satış veya gayri safi iş hasılatı diyor.İşletme defteri olan kuyumcu firmam var.2014 yılı satışı 146.000 ama gayri safi iş hasılatı kısmı 255.000 çünkü stokları da içine dahil.Hangisini dikkate almamız gerekir ?
 
Gayri safi iş hasılatı kuaför gibi hizmet işletmeleri için. Siz sadece satış rakamınıza bakacaksınız.
 
Selamlar
Gayri safi iş hasılatını sadece hizmet sektörleri için değerlendirmemek lazım.Hem yedek parça satıp,hemde işçilik hizmetini bir arada kullananlar içinde geçerlidir.Hatta kuaför sektöründe tabii yapılıyorsa,ayrıca ürün satışı (yani ticari mal satışı da) mevcut olabilir..Yıl içerisinde bu ayırımı iyi yapmak gerekir.
örneğin anahtarcılar; kilit ve göbek değişim işçiliği gibi bir faturada nasıl bir ayırım yapılacak.Tamamı iş hasılatı değil,tamamı mal satışı da değil.
O nedenle faturaların ayrıntılı düzenlenmesi,işleyiş ve bu hadlerin takibi açısından önem arzeder..yani ürün bedeli ile işçilik bedelinin ayrı ayrı belirtilmesi bu durumda çok önemlidir.
İlaveten belirtmek isterim...
 
Cevaplar için teşekkürler.Birde yazar kasa izin yazılarını ne yapmamız gerekir çünkü firmalara izin yazılarını almış bulunduk ama erteleme sonrası almayanlar bekleme yolunu seçti ,bunlar için iptal dilekçesi yazmaya gerek var mı yoksa süresi bitince geçersiz mi sayılacak ?
 
İade dilekçesi yazarak vergi dairesine süresi içinde iade etmeniz gerekiyor.
 
Hayırlı olsun tebliğimiz yayınlandı..Hadler,neden ters yazıldı,hazırlayana bi sormak lazım :)

25 Aralık 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29573
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:426) NDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SIRA NO: 466)
15/6/2013 tarihli ve 28678 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 426)'nin . Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma Mecburiyetinin Başlama Tarihleri başlıklı bölümünde yer alan (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e), (f), (g), (ğ), (h) ve (ı) bentleri eklenmiştir.
(c) (a) ve (b) bentleri dışında kalan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti; 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiş olup, 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı:
- 1 milyon TL yi aşan mükellefler için, 1/4/2016 tarihinden,
- 1 milyon TL den 500 Bin TL ye kadar olan mükellefler için, 1/7/2016 tarihinden,
- 500 Bin TL ile 150 Bin TL arasında olan mükellefler için, 1/10/2016 tarihinden,
- 150 Bin TL den az olan mükellefler için, 1/1/2017 tarihinden,
itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti başlayacaktır.
Dileyen mükellefler, yukarıda belirtilen tarihlerden önce de Bakanlıkça (Maliye Bakanlığınca) onaylanmış Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları alarak kullanabileceklerdir.
Nitelikleri 10/5/1991 tarihli ve 20867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ Seri No: 31 de belirlenmiş olan "Bilgisayar Bağlantılı Ödeme Kaydedici Cihazları" kullanan mükellefler için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyetinin başlama tarihi; bu tür cihazların, aynı veya şube şeklindeki işyerlerinde çok sayıda kullanılıyor olmaları, birbirleri ile olduğu kadar değişik çevre birimleri ile de entegre olacak şekilde kullanılmaları, farklı teknik özelliklere sahip olmaları gibi nedenlerle ve bu cihazların kullanıldığı işyerlerinin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz sistemine en uygun şekilde entegrasyonunu sağlamak amacıyla, yukarıda yer verilen yıllık satış ve gayri safi iş hasılatı tutarlarına bağlı olmaksızın, 1/1/2017 olarak belirlenmiştir.
d) Mükellefler, 3100 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tâbi mevcut ödeme kaydedici cihazlarını bu bölümdeki bentlerde belirtilen tarihleri geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilirler. Bu Tebliğin yayım tarihinden geçerli olmak üzere, belirtilen tarihlerden önce mali hafızaları dolan mevcut ödeme kaydedici cihazlara yeni malî hafıza takılmaz ve cihaz Bakanlıkça yayımlanan Genel Tebliğlerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayrılır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir."
“e) 1/1/2015 ila 31/12/2015 tarihleri arasında işe başlayan/başlayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanım mecburiyeti 1/1/2017 tarihinden itibaren başlayacak olup dileyen mükellefler bu tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları alarak kullanabileceklerdir.
f) 1/1/2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti işe başlama tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde başlayacaktır.
g) 3100 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf tutulanların, muafiyetlerinin devamı süresince Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
ğ) 3100 sayılı Kanun ile ilgili mevzuata göre ihtiyari olarak sinema giriş bileti, yolcu taşıma bileti düzenleyen veya faaliyetlerinde ihtiyari olarak ödeme kaydedici cihaz kullanmak isteyen mükellefler, bu bölümde yer verilen bentlerdeki sürelerden sonra ödeme kaydedici cihaz kullanmayı tercih edecek olmaları halinde, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
h) Akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti, Gelir İdaresi Başkanlığınca konuya ilişkin hazırlanacak teknik kılavuz ve mesajlaşma protokolü dokümanlarının hazırlanarak ilan edilmesi ve zorunluluk başlangıç tarihlerinin Bakanlıkça belirlenmesini müteakip belirtilen tarihlerden itibaren başlayacaktır.
ı) Mükellefler Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihaz alarak kullanmaya başlamalarını takiben, işletmelerinde mevcut 3100 sayılı Kanuna tabi eski ödeme kaydedici cihazlarını Bakanlıkça yayımlanan Genel Tebliğlerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayırma işlemine tabi tutacaklardır."
Tebliğ olunur.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst