Yeterlilik Sınavı Eziyeti yine Vizyonda...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bybye09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeterlilik Sınavı Eziyeti yine Vizyonda...

Sınavın test usulü olmasına bende katılıyorum. Test usulü demek basit bir sınav sistemi demek değildir. Örneğin SPK da sınavlarını test usulü yapıyor ve sadece iyi çalışanlar bu sınavı geçebiliyor.

Yapılan sınavlarda amaç anlamsız sorularla ters köşe etmek, sorumlu tutulmadığımız yerlerden soru sorarak insanların zamanından, emeğinden ve maddiyatından çalmak olmamalıdır.

Bence sınav test usulü, kaliteli ve bilgiyi ölçen nitelikte olmalıdır.

Bende size katılıyorum.Ancak şuna inanıyorum ki test sistemi olduğunda tüm büyü bozulacaktır onlar için ....düşünün kü soruların nasıl punalandığını bile bilmiyoruz...birileri çıkıp 100 bekliyordum 30 aldım derken diğer taraftan başka biri 20-30 beklerken 70-80 aldım diyor ...bu nasıl bir adalet anlamadım ....
şeffaf olmak ,ve işlerin daha kolay işlemesi onların işine gelmeyecektir.

ben piyasada çok SMMM olmasının sakıncasına inanmıyorum. yani deniyor ki tabi kazık sorulacak sorular, böylece piyasadaki SMMM enflasyonu azalsın ve az olan değerlidir anlayışı hakim kılınsın. bu doğru değil, her şeyden önce haksızlık. her sınav döneminde aynı zorlukta soru sorulsun ve çalışıp hakkıyla geçen belgesini alsın. zaten piyasada atıyorum 100 tane mali müşavirlik bürosuna ihtiyaç varsa en iyi 100 tanesi layıkıyla para kazanabilir. Dİğerleri para kazanamayıp geçinemeyeceğinden bürosunu kapatıp bir yerde sözleşmeli olarak çalışmak durumunda kalacak ama belgesi de elinde olmuş olacak.

O .

Birde şunu merak ediyorum. Örneğin; bir finansal muhasebe sınav kağıtlarını kaç kişi okuyor. Her okuyanın not verme sistemi aynı mı? Belki de otuz beklerken altmış alanlar veya geçmeyi beklerken kalanlar bu sistemin kurbanı veya şanslı kişileridir.

Finansal muhasebe sorularını yetiştirebilmek için o kadar hızlı ve çirkin yazdım ki o kağıdı okumaya çalışan kişi bana ne kadar adil davranabilecek?

Sınavın kesinlikle test usulü olması gerektiğine inanıyorum. Böylece sınav sonuçlarını öğrenmek için seksen gün beklemeye gerek kalmaz ve kaldığımız dersleri zamanında öğrenip
çalışacak vaktimiz de olur.

bence mart 2009 sınavı çok adaletsiz yapılmış bir sınav olarak tarihe geçti,
benim tek dersim kaldı denetim kasım dönemi mağdurlarındanım kasım döneminde o kadar kastılar ki vede sınavı o kadar geç açıkladılar ki mart sınavı için adam akkılı çalışma süresi bırakmadılar bende mart sınavının aynı zorluk derecesi içerinde geçer beklentisiyle sınava girmeme kararı aldım. düşüncem temmuz sınavına daha iyi çalışır kazanırım diyordum. taki soruları görünceye kadar, hiç bir sınavda bukadar üzülmemişimdir sınava girmediğim için. iki gündür o kadar pişmanım ki, sınava girmiş olsam şuanda kendime mali müşavirim diyebilirdim. peki şimdi temmuz sınavında da gene kasmaya devam ederlerse bende kalırsam şimdi soruyorum tesmer başkanına ben mali müşavir miyim yoksa değilmiyim bence bir sınav bukadar saçma yapılamaz. sırf insanları geçirmek için yapılmış bir sınavdı o zaman bukadar çaba niye neden insanlarla bukadar oynuyorlar.hadi benim gene şansım var peki kasım sınavına girpte son hakkı kalan ve kazanamayan arkadalarımızın şu neydi.bence bu sınav tamamen saçma sapan bir düzen içerisine kurulmuş bir sınav.şansın varsa geçersin şansın yoksa işin zor. yani hiçbir standartları yok. bunun bence dile getirilmesi şart tesmer başkanına mağduriyetim akkında mail atacağım bakalım cevapları ney olacak.bence daha adaletli sınav yapmaları gerekiyor.

Aslında mart 2009 adeletsiz değil de, 2008 kasım sınavının bazı dersleri adeletsiz ve tamamen bırakmaya yönelik bir sınavdı. Ben sınava ilk kez martda girdim. Fakat kasım sınavında çok çalışanın bile yapamayacağı sorular vardı.

Yukarıda da dediğim gibi sınav mutlaka test usulü ve tamamen bilgiyi ölçen nitelikte olmalıdır.

yazılı olması daha doğru bence. bu özel bir meslek imtihanı.

yazılı olarak yapılmaya devam edecekse de o zaman daha fazla soru sormaları gerekir, adayı layıkıyla değerlendirebilmek için. yani 3-5 soru ile olmaz, en azından farklı konularda 10-15 soru sorulmalı ve cevapları da kısa olmalı. ayrıca sınavı da en azından 2 ayrı kişi okumalı ki adaletli olunsun. tabi tüm bunlar da prosesi uzatan şeyler.

temenni ' Alıntı:
yazılı olması daha doğru bence. bu özel bir meslek imtihanı.

arkadaşa kesinlikle katılıyorum.
ancak kasım sınavının çok adaletsiz bir sınav olduğunu düşünüyorum. kasımda özellikle vergi son hakkı olup dosya yakan arkadaşların vebalini nasıl taşıyacaklar bilemiyorum.
bir de kızacaksınız biliyorum ama :) aramızda hiçbirşeyden memnun olmayan arkadaşlar var. yani ne yapılsa yaranılamayanlar ???

sudemira ' Alıntı:
bir de kızacaksınız biliyorum ama :) aramızda hiçbirşeyden memnun olmayan arkadaşlar var. yani ne yapılsa yaranılamayanlar ???

Kanarya adalarında olsun sınav. Hamak + içecekte istiyorum. Klimalar çalışsın. bir yandan avakado servisi yapılsın. ardından 15 yıllık hocalarımız hemen bize hizmet için kağıtları okusun. telkinler etsin bize. olmadı alsın silgiyi silsin biz düzeltelim.

Arkadaşlar ne diyorsunuz siz ben anlamadım ki. Bu sınavın yazılı olmaması demek faciadır. Bu yazılı sınavdan da 15 soru beklemek Zeytinburnu - Kabataş Hattında Yüksek Hızlı Tren beklemek gibi birşey.

Herşeye çalışalım. İyi çalışalım ama. Sınav şekli değil sistem üzerinde konuşalım. Yoksa Kanarya adasında sınav istiyorum bende...

muryil ' Alıntı:
sudemira ' Alıntı:

Kanarya adalarında olsun sınav. Hamak + içecekte istiyorum. Klimalar çalışsın. bir yandan avakado servisi yapılsın. ardından 15 yıllık hocalarımız hemen bize hizmet için kağıtları okusun. telkinler etsin bize. olmadı alsın silgiyi silsin biz düzeltelim.

Arkadaşlar ne diyorsunuz siz ben anlamadım ki. Bu sınavın yazılı olmaması demek faciadır. Bu yazılı sınavdan da 15 soru beklemek Zeytinburnu - Kabataş Hattında Yüksek Hızlı Tren beklemek gibi birşey.

Herşeye çalışalım. İyi çalışalım ama. Sınav şekli değil sistem üzerinde konuşalım. Yoksa Kanarya adasında sınav istiyorum bende...

sistem mistemle alakası yok bu işin. açıkça sınav içeriğinin bozuk ve dengesiz olması ile ilgili. KASIM'da genç işçi ve kadın işçi istihdamında tanınan prim teşvikinin şartları ile oranlarını soruyorlar, İdari yargılama usulü kanunu hükümlerine göre, vergi yargısında yürütmenin durdurulması müessesesini soruyorlar, o zaman gidip Moritanya Devlet Başkanının ilkokulunun ismini de sorsunlar. ne Arif Kocaman'da var, ne de çalışılması elzem olarak gösterilen bir kaynakta. Bir aday Kasım sınavı öncesi bu dersten nereye çalışır, geçmiş yıl sorularına ve Arif Kocaman'ın kitabına. Geçmişte bunu yapanlar sebepsiz zenginleşme, ltd, anonim şirket, haksız fiil gibi standart sorulara çalıştılar ve tıkır tıkır geçtiler. Millet de KASIM sınavı öncesi aynı kaynaklara çalıştı ve sudan çıkmış balığa döndüler. Mart'ta girenler de tıkır tıkır geçtiler. Ben mart'ta geçenlere bir şey demiyorum çünkü 2007'de girenler de bu şekilde geçmişti ama KASIM 2008'de girenlerin günahı neydi? Bu kadar dengesizlik olur mu? TESMER'in kaynak kitabı Arif Kocaman'ın kitabıdır, o halde tüm sorular o kitaptan sorulmalı, tıpkı MART 2009'da olduğu gibi. O kitaba adam akıllı çalışan herkes SMMM olsun, ne sakıncası var? Piyasada 75.000 değil, 140.000 SMMM olsun, ne sakıncası var? Zaten piyasa eğer 30.000 SMMM kaldırabiliryorsa gerisi zaten iş bulamayacak ve büro açamayacaktır.

Şimdi şöyle bir şey var. Bu meslek 3568 sayılı kanuna göre düzenlenmedi mi? evet düzenlendi. Sınavları odaları birlikleri kısaca herşeyi bu kanuna göre düzenlenmedi mi? evet düzenlendi?

3568 sayılı kanunun 50.maddesine göre yönetmelikler çıktı. Burada sınavla ilgili de yönetmelik var. bakalım neler yazıyor orda:

Sınav Konuları

Madde 14- Sınavlar, meslek mensubunun teorik ve uygulama bilgisini ölçmek üzere meslek unvanları itibariyle, aşağıda belirtilen konulardan ayrı ayrı yapılır.

a) Yeminli Mali Müşavirlik sınav konuları;

1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe,

2) Finansal Yönetim,

3) Yönetim Muhasebesi,

4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku, 5) Re-vizyon,

6) Vergi Tekniği,

7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler,

8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler,

9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı,

10) Sermaye Piyasası Mevzuatı.

b) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav konula-rı;

1) Finansal Muhasebe,

2) Finansal Tablolar ve Analizi,

3) Maliyet Muhasebesi,

4) Muhasebe Denetimi,

5) Vergi Mevzuatı ve Uygulaması,

6) Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, İdari Yargılama Hukuku)

7) Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hu-kuku.

Kanun bize Arif hocanın kitabına çalışın demiyor ki. ne diyor bunlardan sorumlusunuz. biz neden çalışmıyoruz kanuna o zaman? Yazmışlar işte yönetmeliğe neden bakmıyoruz. Çünkü 10 senedir idari yargılamadan çıkmadı dimi soru :)

Daha ciddi çalışmalıyız bu sınavlara. Kanunları iyi okumalıyız. İyi yorumlamalıyız. Herşey kanunlarda yazıyor...

Neyse uzar bu konu ama gelecek için, IFAC'ta sınav sistemi nasılsa bizde de o şekilde olacak. Türmob IFAC'ın yolunda.

sn.bybye09

Ben diyorum ki bu sistemde test sınavı olmaz. Olamaz yani. Ama siz derseniz ki ben enstitü şeklinde eğitim vereceğim. O zaman bende derim ki size evet test olsun. Hangimiz çok çok iyi bir eğitim alıyor bu smmm konularında? Soruyorum size üniversitedeki vergi hukukunu, finansal muhasebe dersini ne zaman ve nasıl aldınız?

Ben diyorum ki bu sistemin tamamı değişmesi lazım. sadece sınav şeklini değiştirerek sonuca ulaşılamaz.

konuyu açan arkadaşa sonuna kadar hak veriyorum ama bu yeni bi sorun değil!!!! önceki senelerdede olmuş böyle 2-3 soru ile insan değerlendirilmez ve dediğiniz gibi dönemler arasında çok fark var...bende geçen dönem zor diye denetime bu dönem girmedim sorular bi kere okunup cevaplanacak tarzda geldi sözel dersler beni şok etti ne diyeyim... amaç nasıl fazla para kazanırız konusundan başka bişey değil geçen dönem çok tepki oldu bu dönemde kolay sorulduki geçen dönem baş kaldıranlar geçsin kimsenin sesi çıkmasın olay bu dönemleri böyle atlatıyorlar işte...son derece adaletsiz bi sınav şekli :(

biz alamadık belki bu bahsettiğiniz eğitimi, burda sonuna kadar haklısınız... ama şimi takip ediyorsanız eğerki çoğu lisede resmi kurumlarla ilişkiler dersi veriliyor ve bunun gibi bir çok ders öğrenci iş hayatına girdiğinde sudan çıkmış balık olmıycak!! ben bu kurumlarla yaptığım mali müşavirlik stajında tanıştım:(((onlar arkamızdan dolu dolu geliyor anlıycağınız... tesmer sistemininde değişmesini umud ediyorum yada bundan önceki 9-10 sene nasıl olmuşsa o düzeyde devam etmesini...kasım sınavı bir değişimin habercisi sandık, mart sınavı ile bu geri alındı yada kedi fare oyunumu desek :(başka bişey bulamıyorum yaptıklarına çünkü:(((2008 marttan beri sınavlar dengesiz...ben bu martta geçerim, olmadı temmuzda ama kasım sınavında kaybettiğim zamanı bana kim verecek??burda da bi HAK söz konusu ve bunun telafisinin çokta kolay mümkün olduğunu sanmıyorum...

iyi çalışmalar...

yalnız işin kötü tarafı şurda, Kasım 2007'de sözel derslerden çok zor soru sorulduğunun farkında olan birlik, Mart 2009'da özellikle normal zorlukta soru sordu ki, geçen sefer ki haksızlığı dengelemiş olmak istedi ama sorun şu ki; Kasım'da ağzı yanan çoğu kişi yine aynı şekilde soru gelir diye korkusundan çoğu sözel dersin sınavına girmedi. Temmuz ve Kasım 2009 sınavlarının da Mart 2009 sınavı gibi olması lazım zorluk derecesi açısından.

mart sınavı önceki dönemlere nazaran ne kadar kolay olursa olsun ki ilk defa giren arkadaşlar için özellikle iki ders gerçekten zordu(analiz-maliyet)ben bunca yıllık hayatımda böylesi sınav sistemi hiç görmedim...3 saat ter dökülen öss bile yanında çerez kalır..ardı arkasına girilen sınavlar tıpkı beden eğitimi ile ilgili yaptırılan koşulardaki nefessiz kalmayan; bayılmayan kazanır 'a dönüşmüş...sınavların etkisinden bir kaç gün kurtulamamıştım..sonucların uzunca bir süre açıklanmaması,puanlama sistemini hiç bilememe vs gibi sebeplerde bu sınavlardan adayları soğutmaya yeter..bende bu sınavların test veya daha insani bir yöntemle bir sisteme sokulmasından yanayım...zorluk derecesini arttırmayla da smmm sayısı önüne geçileceğine inanmıyorum...inandığım şey ise çalışanın başaracağı,bence 20 beklerken 70 aldımlar ya da 70 beklerken 20 aldımlar biraz işin hikaye kısmı...naçizane görüşlerim.saygılar.

görüşlerine tamamen katıldığımı belirtmek isterim jale...mart sınavı yeterlilik maratonunda ilk hakkımdı...sözel dersler beklenilen ve çalışılan konuların çok dışında idi...insanlar kasım sınavından sonra ya daha ne sorabilirler diye kanundanda geçip tebliğlere bakmaya başlamışlardı ki bunların içinde bende varım....ancak sınavda sorulan sorular çok basit temel konulardı ve herkesin bir kaç cümle ile anlatabileceği şeylerdi...bence buradada bir tehlike var çünkü bu cevaplar en azından şahsım adına ezberlediğim o diğer yurtdışı çıkış yasakları,transfer fiyatlandırması,örtülü sermaye dağıtımları,ihtiyati tahakkuk haciz...vb derslerden çok kolaydı ama kimse bu kadar kolay beklemiyodu ve zor kısımlar konular değişiklikler tebliğler ezberlendi...şimdi aşağı yukarı herkezin özellikle hukuk derslerinde 2-3 cümle yazdığı bu tanım anlatım ve hatta betimlemeleri ağdalı bir dil kullanılmadığı yada hukuk dilinde değil halk ağzı ile basite indirgenerek yazıldı diye puan vermediklerini sahneleyelim...