Yetim Aylığı Alınabilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan LNAU
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
328.jpg

Babamın sıgorta bılgılerı yukardakı gıbı askerlık borçlanması yapılarak anneme dula aylıgı cocuklarına yetim aylıgı baglanabılırmı?
Babam 2007 de vefat etti yardımlarınız için şimdiden tsşk ederim arkadaşlar...

Ynt: Yetim Aylığı Alınabilir mi?

eski yasaya göre 5 yıl ve 900 gün prim ödeme şartı vardı ve eksik günlerde askerlik borçlanması ile tamamlanabiliyordu
420 gün
560 gün-askerlik
980 gün tamamdı
fakat yeni yasa ile 1800 gün prim ile 10 yıl süre ve ayrıca askerlik borçlanması olmuyor
fakat siz tam emin olmamakla birlikte alablirsiniz gibi geliyor çünkü yasa çıkmadan babanız vefat etmiş sgk ya sorun ve askerliği borçlanın
tam kesin bilgi bulursam gönderirim

2- Borçlanmalarınızı ölmeden mutlaka ödeyin

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası?nın (SS ve GSS?nin) yürürlük (1 Ekim 2008) gününden sonra vefat ederseniz veya daha önce vefat ederseniz de geride kalanlarınız askerlik borçlanması veya yurtdışı borçlanmalarınızı 1 Ekim 2008 gününden sonra yaparlarsa kendilerine dul-yetim aylığı da verilmeyecektir.? 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ölüm yani dul-yetim aylığı bağlanması şartları değiştiriliyor. 5510 sayılı Kanun?un 32?nci maddesi ile getirilecek olan yeni düzenlemeye göre, sigortalının vefatından sonra geride kalan eş ve çocuklara ölüm (dul-yetim) aylığı verilebilmesi için; ?En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4?üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,? olması gerekmektedir. Dikkat ettiyseniz madde içinde, 4/a?lılar yani eski adıyla SSK?lı veya Tarım SSK?lılar için getirilen düzenlemede ?her türlü borçlanma süreleri hariç? ibaresi vardır bu ibare nedeniyle 1 Ekim 2008 günü ve sonrasındaki ölümlerde yurtdışı borçlanma süreleri ile askerlik borçlanmaları gibi borçlanmalar 900 günün hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu getirilen acayip hükmün Anayasa?ya ne kadar uygun olduğunu hiç hukuk eğitimi almamış birisine sorsak bile Anayasa?ya aykırı, en azından vicdana aykırı diyecektir ve bana göre bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi?nden geçme şansı bana göre yoktur ama yine de madde iptal edilinceye veya değiştirilinceye kadar yerinde durmaktadır.? Ölüm bu kime ne zaman geleceği belli olmaz geride kalacak eşinizi (erkek-kadın fark etmez) ve çocuklarınızı veya ana-babanızı düşünüyorsanız ve SSK?ya ödenmiş 900 gününüz de yoksa askerlik borçlanmalarınız ile varsa yurtdışı borçlanmalarınızdan 900 gün kadarını borçlanıp 1 Ekim 2008 günü gelmeden ödemekte fayda var.

Çok tşk ederim arkadaşım Bende orada takılı k aldım ynei yasa etkılermı etkılemezmı dıye teredüte kalıyorum...

Ali Tezel in bu yazısına göre borçlanma 1 Ekim 2008 den sonraya kaldığı için yapılamaz deniyor yani alamazsınız diyor bu yazıya göre
bence sgk müdürlüğüne gidip durumu bizzat orda görüşün zaten borçlanmayı yaparız derlerse mecburen maaşta bağlanacaktır
İnşallah işiniz olur

Yardımlarınız İçin çok tşkr ederim arkadaşlar ben en kısa zamanda olayı araştirip sgk da görüşeceğim tekrardan hepinize tsk ederim...