Ynt: Yıl içinde bitecek inşaatın diğer yıla sarkması
Farklı kaynaklardan bilgiler buldum fakat sonuç olarak düzeltme vereceksiniz gibi gözüküyor
B- Cezalı Çalışma Nedeniyle İşin Yıllara Sari Hale Gelmesi
Ek süre verilmemekle birlikte yüklenicinin kusuru nedeniyle iş yıllara sari hale gelmişse, ertesi yıl başından itibaren ödenecek hak edişlerden gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır. Yine burada geriye dönük bir tevkifat yapılmayacaktır.
Örneğin 2007 yılında başlayıp 25.11.2007 yılında bitirilmesi planlan bir inşaat ve onarım işi, yüklenicinin kusuru nedeniyle 2008 yılına sarkmış ise 01.01.2008 tarihinden sonra düzenlen hak edişlerden gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır. Bu tarihten önce ödenmiş olan hak edişlerden ise geriye dönük bir kesinti yapılmayacaktır.
Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı Özelge Örnekleri:
Süre uzatımı nedeniyle yıllara sari inşaat ve onarma işi niteliği kazanan iş nedeniyle önceki dönemler için tevkifat yapılıp yapılmayacağı hakkında.
? Süre uzatımı nedeniyle işin bir sonraki takvim yılına sarkacağı anlaşıldığı yıl içinde yapılacak istihkak ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu?na göre %3 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Sözleşmede işe başlama ve bitirme tarihleri ile süre uzatımına ilişkin bir hüküm bulunmadığı hallerde önceki dönemler için de gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. (Maliye Bakanlığı GVK-42/12216 Sayılı Özelgesi) ?
Yukarıdaki mukteza örneğindeki gibi sözleşmesinde işin başlangıcına, bitimine ve süre uzatımına ilişkin hüküm bulunmayan ve daha sonradan yıllara sari hüviyet kazanan her işin geçmişe yönelik stopaj yükümlülüğü de getirmeyeceği (mücbir sebepler ve haklı durum halleri) de muhakkaktır.
Yıllara sari inşaat işinde geçici kabul tarihinden sonra yapılacak ödemelerden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hakkında.
? Geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan ve birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işinde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih işin bitim tarihi olarak kabul edilecek olup, bu tarihe kadar, firmanıza ödenecek istihkak bedelleri üzerinden gerekli tevkifatın yapılması ve bu tarih itibariyle çıkarılan kar ve zararın bu yılın geliri olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak, işin bitim tarihini belirleyen geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihten, işin kesin kabulünü sağlamak için kesin (kati) kabul tarihine kadar yapılan işler karşılığında firmanıza ödenecek istihkak bedelleri, ilgili yılın hasılatı olarak beyan edileceğinden, bu istihkak bedelleri üzerinden söz konusu tevkifatın yapılmasına gerek yoktur.( Maliye Bakanlığı GVK-42/12856 Sayılı Özelgesi) ?
C- TAŞERONUN YAPTIĞI İŞİN SÜRE UZATIMI İLE YILLARA SARİ HALE GELMESİ
Taşerona yaptırılan işin aynı yıl içerisinde bitmesi öngörülürken, işin aynı yılı içinde bitirilememesi nedeniyle süre uzatımı durumunda, taşerona işverenler süre uzatımının kesinleştiği tarihten sonra yapılan hakediş ödemesi üzerinden %3 oranında tevkifat yapacaktır. Süre uzatımının kesinleştiği tarihten önceki tarihlerde yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden gerek Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 15. maddesine göre gerekse de GVK?nın 94. maddesine göre tevkifat yapılmayacaktır.
Süre uzatımı nedeniyle inşaat taahhüt işinin yıllara yaygın hale gelmesi durumunda, bu işten elde edilen kazançlar geçici vergi matrahına dahil edilmeyecektir. Söz konusu (sonradan yıllara sari kapsamına giren iş) yıllara sari iş nedeniyle daha önceki geçici vergi beyannamesi üzerinden tahakkuk ettirilen geçici verginin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 116 ve müteakip maddeleri uyarınca düzeltme işleminin yapılması mümkündür