Yıl Sonunda Kesilen Fatura

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gencmuh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Ağu 2006
Mesajlar
11
Kdv de dönemsellik esas ve yıl atlayan faturalarda kdv indirim konusu yapılamamakta...
İşletmelerin devir veya nevi değiştirmesi durumlarında (işletme sahibinin şirket kuruluşu yoluyla emtia yı şirkete devri) 31/12/2006 tarihinde kapanışı yapılıp yeni işletmeye kesilen emtia faturaları yeni işletmenin 01/01/2007 açılış yapması dolayısıyla yıl atlamış olmaktadır. Bu durumda Kdv nin durumunda bir istisna olup olmadığı hakkında yasal dayanak varmıdır.
Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...
Hayırlı Bayramlar...
 
Kurumlar Vergisi Kanununun 8/b. maddesine göre; ilk tesis ve taazzuv (kuruluş ve örgütlenme) giderlerinin indirimi mümkündür. Yapılan giderlerin belgelerinin önceki yıla ait olması bu haktan yararlanmayı engellemez.

Kurumlar vergisi mükellefleri ilk tesis ve taazzuv giderlerini yapıldığı yılda gider yazmak veya aktifleştirmek hususunda seçimlik hakka sahiptirler. Aktifleştirdikleri taktirde, VUK’nun 326’ncu maddesi uyarınca, mukayyet değerleri üzerinden eşit miktarlarda ve beş yıl içinde itfa etmeleri gerekmektedir.

Harcama belgelerinin ilgili olduğu dönemin aşılması ile birlikte, aktifleştirildiği ya da gider yazıldığı dönemin işletmenin kuruluş dönemi olmasından dolayı harcamanın ilgili olduğu dönemin aşılmasından bahsedilemez. Bundan dolayı, ilk tesis ve taazzuv giderlerine ilişkin yapılan harcamaların KDV’lerinin KDVK’nun 29’ncu maddesi uyarınca indirimi mümkündür.


Kolay gele...
 
Sn.Andaç,
Merhaba.
KDV Kanunu madde 29/3 :İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla,ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.
Bu sebepten 31.12.2006 tarihinde kesilen faturanın KDV si 2006/Aralık dönemine ait KDV beyannamesi ile ilgilendirilebilir.2007 takvim yılında indirim konusu yapılamaz.
31/12/2006 tarihinde kapanışı yapılıp yeni işletmeye kesilen emtia faturaları yeni işletmenin 01/01/2007 açılış yapması dolayısıyla yıl atlamış olmaktadır. Bu durumda yeni işletmenin açılışınında 31.12.2006 olarak düşünülmesi gerekir.(KDV indirimi için)

Sakarya dan selam ve saygılar.
 
Merhaba,

1. KDV İstisnası ile ilgili sorunuz:

Öncelikle yapılan devrin KDV' den istisna olabilmesi için Gelir Vergisi Kanunu' nun 81/2. maddesine uygun olarak yapılması gerekir.

Bu madde şöyledir :

" Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.)

Yukarıdaki madde kapsamında yapılmayan devirler için fatura kesilmesi ve KDV hesaplanması gerekir.

Sanırım, sizin yaptığınız devirde fatura kesilmesi ve KDV hesaplanmasını gerektiren bir devirdir.

2. KDV İndirimi hakkında :

Devir yapılan mallarla ilgili kesilen faturalardaki KDV' nin indiriminde YIL ATLAMASI yapılmaması gerekir.
 
Üst