fonradar

Yıl.Yaygın Olmayan İnşaat Taah.Hakediş Damga Vergisi

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
İyi Çalışmalar
Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.işleri için aylık olarak düzenlenen ve faturalanan hakedişlerde damga vergisi kesintisi olmalımıdır? Olmalı yada olmamalı ise nedendir? İnşaat işi özel bir şirket için yapılıyor.
Saygılar
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Hakediş ödemesinin kesin ödeme niteliğinde olması halinde, (örneğin; özel sektörün taşeron
firmaya iş yaptırması, sözleşmede hakediş düzenleneceğine ilişkin hükümler bulunması durumu)
hakediş faturada yazılı işin içeriğini açıklar nitelikte bir belge olacağından damga vergisine tabi
değildir. Diğer bir ifade ile resmi daireler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerce yaptırılan inşaat ve
5onarım işlerine ilişkin ödemelerde sadece avans ödemeleri ile ilgili olarak düzenlenen makbuzların
binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması, kesin hakediş ödemeleri üzerinden ise herhangi
bir damga vergisi kesintisi yapılmaması gerekmektedir. Ancak makbuz karşılığı avans ödemesi söz
konusu ise binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekir.
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Normalde 8 aylık alınmış bir iş var ancak tabi her ay sonu hakediş düzenleniyor ve faturası kesilerek ödeme yapılıyor
Fatura düzenlendiği için avans olmuyor mu?
Saygılar
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Benim görüşüme göre bu durumda zaten iş bitiminde tek bir fatura kesilmesi gerekir. Çünkü inşaat işleri doğası gereği kısım kısım hizmet ifasının yapılamayacağı işlerdendir. Bir inşaatı baştan sona siz yüklendiyseniz, tek bir ütün olarak kabul etmelisiniz.

Tek fatura kesilmesi konusunda anlaştıysak, bunun doğal sonucu olarak yapılan aylık ödemeler avans niteliğinde olacak ve bunlara ilişkin avans makbuzları damga vergisine tabi olacaktır.
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Örneğin, Normalde 8 aylık alınmış bir inşaat tahhüt işi var ancak tabi her ay sonu hakediş düzenleniyor ve faturası kesilerek ödeme yapılıyor
Fatura düzenlendiği için avans olmaz mı? Avansın ayırımı hakediş için fatura kesilip kesilmemesine göre belirleyebilirmiyiz?
üstadım iş 8 aylık ancak aylık olarak yaptığı iş tespit edilip hakediş belgesi düznleniyor ve bu kısım için fatura kesiliyor
Bu şekilde olan hakedişler için damga kesilmeli mi? Bunlar avans olur mu?
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Aslında karar vermemiz gereken durum öncelikle KDV Kanunu açısından madde 10/c'ye girer mi girmez mi? Eğer yapılan sözleşmede her iki taraf örneğin işin 8 parçaya bölüneceğini kabul etmişse, her bir parçanın inşaatının tamamlanmasıyla bir vergiyi doğuran olay gerçekleşecek ve fatura kesilecek. Bu durumda bir avanstan söz edemeyiz ve damga vergisi olmaz.

Ancak inşaatı bir bütün halinde düşündüğümüzde (aksi sözleşmede kararlaştırılmadıysa böyle düşünmek gerekir) aylık yapılan ödemeler avans niteliğinde olacaktır.

Sonuç olarak yüklenim sözleşmesini detaylı olarak incelemeden kesin bir sonuca varmayız buradan. Siz artık sözleşmeyi benim yaptığım açıklamalar çerçevesinde değerlendireceksiniz.
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Üstadım
sözleşmede işin 8 aylık olduğu ancak her aysonunda yapılan işe göre hakediş belirlenip bu hakediş belgesine göre o kadarlık işin teslim edildiği kabul edilip faturası kesilecektir
denmektedir
Bu avans mı olur olmaz mı? Aslında bence avans olur çünkü sonuçta iş parça parça olarak verilmemiş iş toptan verilmiş ancak aylık olarak taşerona ödeme yapmak için yepılan bir uygulamadır
Saygılar Teşekkürler
 
Ynt: Yıl.yaygın olmayan inşaat taah.hakediş damga vergisi

Hmmm, eğer böyleyse yine ilk başladığımız noktaya dönelim bence de avans ödemesi sayılır. Bu durumda en sağlıklısı avans makbuzları üzerinden damga vergisi hesaplamak olacaktır.
 
Damga vergisi ile ilgili bir konuyu araştırırken bu konuya rastladım.

Koray Bey yukarıdaki ilk mesajınızda :

Diğer bir ifade ile resmi daireler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerce yaptırılan inşaat ve 5onarım işlerine ilişkin ödemelerde sadece avans ödemeleri ile ilgili olarak düzenlenen makbuzların binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması, kesin hakediş ödemeleri üzerinden ise herhangi bir damga vergisi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

demişsiniz. Binde 8,25 damga vergisinin aşağıdaki hükme istinaden sadece resmi dairelerle ilgili kağıtlara uygulanması gerekmiyor mu?

1. Makbuzlar:

a) Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya
emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar .............................. Binde 8,25

Yoksa resmi daireler dışındaki avans ödemelerini aşağıdaki kapsamda mı düşünmek gerekir? Aşağıdaki madde hangi kağıtları kapsar?

c) Ödünç alınan paralar için verilen makbuzlar veya bu mahiyetteki senetler ...................................... Binde 6,6
 
Benim görüşüme göre bu durumda zaten iş bitiminde tek bir fatura kesilmesi gerekir.

kv.gif
 
Sayın Cerrah; öncelikle ilgi ve dikkatiniz için teşekkür ederim. Zira dönüp baktığım zaman vergi oranını yanlış yazdığımı gördüm.

1-İşveren resmi daire ise IV/1-a'ya göre ödemeye ilişkin kağıtlar üzerinden vergi oranı % 0,825 olacak.

2-İşveren özel şirket ise IV/1-c'ye göre sadece avans olarak ödenen hakedişler üzerinden vergi oranı %0,66 olacak.

Teşekkür ediyorum uyarınız için.
 
Estağfurullah, rica ederim. Bu arada konu ile ilgili olarak başka bir hususta değerli görüşünüzü almak isterim mümkünse :

Avans ödemesi banka havalesi ile yapılır ve karşılığında bir makbuz düzenlenmezse damga vergisi hesaplanması gerekir mi sizce?
 
Rica ederim ve hemen sorunuza cevap vereyim. 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1'inci maddesine göre bu kanuna ekli (1) sayılı listede belirtilen kağıtlar damga vergisine tabidir. Yani kağıt varsa damga vergisi vardır, kağıt yoksa damga vergisi yoktur.

Eğer verilen avans için avans makbuzu düzenlenmezse elbette damga vergisi açısından vergiyi doğuran olay tekemmül etmemiş olacaktır.
 
Ustad

b) Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (Ek: 5766/10-ç md.) (Yürürlük: 6.6.2008) (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar

(Binde 6,6)

Hakedis bu kapsama girer mi?
 
488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı 1 sayılı tablonun IV. makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 1/d pozisyonu, bilûmum avans makbuzlarını, ihtiva ettiği meblâğ üzerinden binde 4 damga vergisine tabi tutmuş bulunmaktadır.
Bu duruma göre tatbikatta, alacaktan bir kısmının vaktinden evvel ödenmesi karşılığında veya henüz hak edilmemiş olan bir kıymet veya bir mal bedeli karşılığında verilen makbuzlar avans makbuzu sayılmış ve bu makbuzlar nispî damga vergisine tabi tutula gelirken, inşaat ve onarım işlerinde muvakkat stuasyonlara müsteniden müteahhitlere ödenen paralar mukabilinde verilen makbuzlar da avans telâkki edilmiş ve bu nevi makbuzlar nisbi vergiye tabi tutulmuştur.

Yukarıda zikredilen makbuzların avans makbuzu olup olmadığı hususunda tahaddüs eden ihtilâflar dolayısiyle gerek malî kaza mercileri ve gerekse Danıştay'ca verilen ve hak ediş raporlarına istinaden müteahhitlere ödenen istihkakların bir iş mukabili ödendiği, hak kesbedilen paranın herhangi bir sebeple defaten verilmeyip kısım, kısım ödenmesinin avans olamayacağı yolundaki kararlar tevali ettiğinden kaza mercilerinin bu içtihadı müstakar bir hal almış bulunmaktadır.

İdarî kaza mercilerinin bu içtihadına uyulması muvafık bulunduğundan, bundan böyle aşağıda tespit edilen esaslar dairesinde muamele ifası icabetmektedir :

1. İnşaat ve onarım işlerinde düzenlenen mukavelelerde, işe başlamadan evvel ödenmesi şart koşulan paraların avans sayılması ve mezkûr paraların ödenmesinde düzenlenen makbuzların binde 4 vergiye tabi tutulması,

2. Mukavelede böyle bir şart yoksa yapılan iş ve görülen hizmet karşılığı ödenecek paralar bir istihkak raporuna müsteniden ödendiği takdirde bunun avans sayılmaması,

3. Resmî dairelerce yaptırılan işler mukabili ödenen paralar karşılığında verilen makbuzların her halükârda, 488 sayılı Kanuna bağlı 1 sayılı tablonun IV. makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 1/e pozisyonu gereğince binde 4 damga vergisine tabi tutulması,

4. Bu konudaki Danıştay kararlarına müsteniden kendilerine iade yapılmış olan mükellefler evvelce, ödemiş oldukları damga resimlerini (vergilerinin ticarî kazançlarının tespitinde gider olarak hasılâtlarından indirmiş olmaları sebebiyle sonradan geri aldıkları bahis konusu paraların, iadenin vuku bulduğu yılın hasılâtı meyanına ithali suretiyle vergilendirilmesi, lâzımdır.

Bu bakımdan, bu tebliğ tarihinden sonra hak ediş raporlarına istinaden resmî daireler dışında kalan daire ve müesseselerce yapılan tediyelerde düzenlenen makbuzlardan alınmış olan nispî damga vergilerinin iade edilerek nisbî vergi yerine mezkûr makbuzlara ihtiva ettikleri paraya göre 25, 50 ve 100 kuruşluk pul ilsak ve iptal edilmesi gerekir.
 
488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı 1 sayılı tablonun IV. makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 1/d pozisyonu, bilûmum avans makbuzlarını, ihtiva ettiği meblâğ üzerinden binde 4 damga vergisine tabi tutmuş bulunmaktadır.
Bu duruma göre tatbikatta, alacaktan bir kısmının vaktinden evvel ödenmesi karşılığında veya henüz hak edilmemiş olan bir kıymet veya bir mal bedeli karşılığında verilen makbuzlar avans makbuzu sayılmış ve bu makbuzlar nispî damga vergisine tabi tutula gelirken, inşaat ve onarım işlerinde muvakkat stuasyonlara müsteniden müteahhitlere ödenen paralar mukabilinde verilen makbuzlar da avans telâkki edilmiş ve bu nevi makbuzlar nisbi vergiye tabi tutulmuştur.

Yukarıda zikredilen makbuzların avans makbuzu olup olmadığı hususunda tahaddüs eden ihtilâflar dolayısiyle gerek malî kaza mercileri ve gerekse Danıştay'ca verilen ve hak ediş raporlarına istinaden müteahhitlere ödenen istihkakların bir iş mukabili ödendiği, hak kesbedilen paranın herhangi bir sebeple defaten verilmeyip kısım, kısım ödenmesinin avans olamayacağı yolundaki kararlar tevali ettiğinden kaza mercilerinin bu içtihadı müstakar bir hal almış bulunmaktadır.

İdarî kaza mercilerinin bu içtihadına uyulması muvafık bulunduğundan, bundan böyle aşağıda tespit edilen esaslar dairesinde muamele ifası icabetmektedir :

1. İnşaat ve onarım işlerinde düzenlenen mukavelelerde, işe başlamadan evvel ödenmesi şart koşulan paraların avans sayılması ve mezkûr paraların ödenmesinde düzenlenen makbuzların binde 4 vergiye tabi tutulması,

2. Mukavelede böyle bir şart yoksa yapılan iş ve görülen hizmet karşılığı ödenecek paralar bir istihkak raporuna müsteniden ödendiği takdirde bunun avans sayılmaması,

3. Resmî dairelerce yaptırılan işler mukabili ödenen paralar karşılığında verilen makbuzların her halükârda, 488 sayılı Kanuna bağlı 1 sayılı tablonun IV. makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 1/e pozisyonu gereğince binde 4 damga vergisine tabi tutulması,

4. Bu konudaki Danıştay kararlarına müsteniden kendilerine iade yapılmış olan mükellefler evvelce, ödemiş oldukları damga resimlerini (vergilerinin ticarî kazançlarının tespitinde gider olarak hasılâtlarından indirmiş olmaları sebebiyle sonradan geri aldıkları bahis konusu paraların, iadenin vuku bulduğu yılın hasılâtı meyanına ithali suretiyle vergilendirilmesi, lâzımdır.

Bu bakımdan, bu tebliğ tarihinden sonra hak ediş raporlarına istinaden resmî daireler dışında kalan daire ve müesseselerce yapılan tediyelerde düzenlenen makbuzlardan alınmış olan nispî damga vergilerinin iade edilerek nisbî vergi yerine mezkûr makbuzlara ihtiva ettikleri paraya göre 25, 50 ve 100 kuruşluk pul ilsak ve iptal edilmesi gerekir.

Avans makbuzlarından kesilen damga vergisi 01.01.2005 tarihinden itibaren kaldırılmıştır. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa bağlı 1 sayılı tablonun IV. makbuzlar ve diğer kâğıtlar bölümünün 1/a (resmi dairelerle ilgili olan) ve 1/b (maaş ve ücretlerle ilgili olan) kısımları hariç.
 
Son düzenleme:
Üst