Yılı Dolduramadan Yıllık İzin

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muhsbe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

2016/12 girişli bir personelimiz 3 gün yıllık izin hakkından kullanmak istediğini proje müdürümüze iletmiş ve izne ayrılmış. Personel 6 aylık süreyi doldurduğundan 7 gün yıllık izin hakkı doğmuş oluyor fakat yılı doldurmadığından 7 günden 3 gününü kullandığını bordrosunda yansıtmam da sakınca var mıdır?

Personele dilekçe yazdırmam gerektiğine dair bir yazı okudum. Şu şekilde;

MÜDÜRLÜĞÜNE

İşyerinizde 16.12.2016 tarihinden bu yana çalışmaktayım. Yıllık izin hakkına 16.12.2017 tarihinde hak kazanacağım. Yıllık izine hak kazanmadığımdan dolayı 16.12.2017 tarihinde hak edeceğim yıllık izin hakkımdan mahsup edilmek üzere 28/06/2017-30.06.2017 tarihleri arasında 3 gün yıllık izin kullanmak istiyorum.
Yıllık İzin hakkımı hak etmeden önceki bir tarihte işyerinden, gerek kendi isteğim, gerekse işyerinin iş akdimi fesih etmesi koşullarında, yukarıdaki kullanacağım yıllık ücretli izin günlerinin, ücreti karşılığının karşılaması durumunda son aylığımdan kesilmesini muvaffakat eder, son aylığımın izin ücretini karşılamaması durumunda izin ücreti tutarını işverenin söyleyeceği şirket banka hesabına yatıracağımı beyan ve taahhüt ederim.

böyle bir yazı imzalatmalı mıyım? Personele 1 yılı doldurmadan 3 gün yıllık izin verdiğime dair yıllık izin dilekçesi de imzalatmam da ve bordrosuna işlemem de yasal açıdan bir sorun olur mu?

Teşekkürler.
Saygılarımla.

'Personel 6 aylık süreyi doldurduğundan 7 gün yıllık izin hakkı doğmuş oluyor' şeklinde tanımlarsanız bu doğru değil, yıllık izin bir yıl çalışma karşılığı verilir, başka türlü hak edilmez. izin verme konusunda üç gün ücretli izin verip yıllık izni üç gün yapmış gibi gösterebilirsiniz, pratikte bu tür uygulamalar yapılabilir.

3 gün değil 7 gün yıllık izin verilmiş. Bilgisini dün akşam aldım. 7 gün için personele dilekçe ve yıllık izin formu imzalatıp bordrosuna işledim. Personel yılını doldurmadan yıllık izine çıkmasını bende doğru bulmuyorum. Verilmemesi taraftarıydım fakat, verilmiş bir şey olduğundan araştırma yaptım biraz. Yasal olarak 6 aylık süreyi doldurup yarısını hak ettiği ile ilgili yazı okudum. Ona istinaden bende kullandığını belirttim. Personele imzalattığım dilekçede yılını doldurmadan kendi isteği veya bizim fesih etmemiz halinde işten ayrılırsa, kullandığı 7 gün maaşından kesilecek. Kesilecek bir maaşı yoksa da, kendisi bizim ilgili banka hesabımıza yatıracak.

İş kanunda kıstaslar en az oluşması gereken şartlardır. İşv. 6 ayını doldurana da izin kullandırabilir, 30 günde yıllık izin verebilir, yıllık izin hak etmeden yıllık izne mahsuben önceden de izin kullandırabilir.

İş kanunda kıstaslar en az oluşması gereken şartlardır. İşv. 6 ayını doldurana da izin kullandırabilir, 30 günde yıllık izin verebilir, yıllık izin hak etmeden yıllık izne mahsuben önceden de izin kullandırabilir.
Haklısınız elbette ama;
... Personel 6 aylık süreyi doldurduğundan 7 gün yıllık izin hakkı doğmuş oluyor.
Böyle bir hak doğmuyor, 364 gün çalışıp sözleşmesi sona eren kişi bile ücretli izin hakkına kavuşamadan ayrılmış olur.

İşçileri mağdur etmemek amacıyla 2 işçiye aynı şekilde izin uygulandı. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

İşveren razı olmuşsa sorun yok.
Bu olayda izin verilmeseydi de hukuken işçinin mağduriyeti sözkonu olmayacaktı,işin esası hak edilmeden kullandırılan y.izin var ortada,bu durumda işçi yılını doldurmadan ayrılır ise işveren bu izin ücretini talep edemez,işçinin alacağı varsa da ücretinden kesemez.