fonradar

Yıllara Yaygın İnşaat İşlerinde Gider Dağıtımı

Üyelik
31 Tem 2006
Mesajlar
85
merhaba arkadaşlar;
bildiğiniz üzere yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerini (YYİO) diğer işlerle birlikte yapan mükellefler genel giderlerini GVK. 43.maddesine göre YYİO işi maliyetleri ile diğer satışlar tutarı toplamına oranlıyarak bir kısmını gelir tablosuna aktarırken diğer kısmını da YYİO işlerin maliyetlerine ilave edip sonraki yıllara devretmektedirler.
Tebliğ ve sirkülerde açıklanmamasına rağmen YYİO işlerine ait KKEG var ise bana göre bunlarda ait olduğu gider kalemleri gibi oranlanarak (hatta nazım hesaplarda inşaat bazında takip edilerek) ilgili işin bittiği yılın vergi matrahına eklenmelidir. Bo konuda farklı görüşü olan varsa bilmek isterim. Ayrıca excell tablosunda yukarıdaki örneği içeren (KKEG) dağıtımı da kapsayan bir GİDER DAĞITIM TABLOSU var ise göndermenizi rica ediyorum. teşekkürler.
 
Dostum aslını istersen ben bu dönem pek KKEG ile uğraşmadan direk kara ekledim büyük rakam değildi zaten..Ama kayda değer bir rakamsa dediğin şekilde gider yazılmadan o gidere ait KKEG in matraha eklenmesi söz konusu olamaz..YSİOİ dışındaki işlere verdiğin Genel gider payı oranında kadar KKEG'i matrahına ekle bunda kafa karışcak bir şey ben göremedim
iyi çalışmalar
 
Aşağıdaki linkten konu ile ilgili örnek bir tabloya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Excel tablosu korumasız olup ihtiyacınıza göre formülize edebilirsiniz.

www.sirdasymm.com Faydalı Dosyalar Bölümünde Müşterek Gider Dağıtım Tablosu vardır
 
Sayın Haydar Turna

Sorunuzda "farklı görüşü olan varsa bilmek isterim" demişsiniz. Benim görüşüm farklı onun için cevap yazdım.

Mükellefler vergi kanunlarında kıyas yapamazlar. Vergi kanunlarını lafzı ile uygulamak zorundadırlar. Kıyas ve yorum idari ve yargı mercilerine aittir. Aksi halde yeknesak bir uygulama mümkün olmazdı.

Mesla; Gelir vergisi kanununda zirai faaliyette bulunanlar kollektif şirket şeklinde organize olurlarsa zirai kazaca değil, ticari kazanca tabi olurlar. (GVK. Md:52) Bundan kalkarak kollektif şirket şeklinde organize olan serbest meslek erbabının da ticari kazanca tabi olacağın söylemek mümkündür. Ancak bu böyle değildir. Bu nedenle kıyasen uygulamadan kaçınmak ve kanunları lafzı ile aynen uygulamak gerekir.
--------------------------------------------------------------
 
Sayın Osman Erol Bey,

Sayın Haydar Turna mevzuatta göremediği bir uygulamaya cevap istemiş siz de "kanuna bak lafzı aynen uygula demişsiniz". Benim sizden ricam bu aynen uygulanacak lafzı Haydar Turna'nın problemi için buraya aynen yazmanızdır ki aynen uygulayalım yorum yapmayalım. (Çünkü ben çok araştırdım ve bulamadım bilgi sahibi olmak da istiyorum ilginç bir konu ve firma fonlamasını ilgilendiriyor)

Hadar Tuna demişki (örnek):

İnşaası 10 yıl sürecek bir gökdelen yapıyorum kar/zararı 10. yılın sonunda iş bitince çıkartıp vergisini ödeyeceğim.

Ama,

1. yılın sonuda iş makinam çalındı 100.000.-YTL KKEG var bu KKEG'nin vergisini 1. yılın sonunda mı ödeyeceğim yoksa 10.yılın sonunda iş bitince mi?

Bu örneğin cevabı Haydar Tuna'nın sorusunun cevabıdır.
 
Soru konusu giderler değil kanunen kabul edilmeyen giderlerdir. Halbuki kanunda (GVK.md.43) müşterek genel giderler ve amortismanların dağıtılmasından söz ediliyor. Şimdi bu maddeden kalkarak kanunen kabul edilmeyen giderlerin de vergi matrahına YYİO işi payını ayırarak ilave edilmesi kıyasen uygulamaya girer ki bu mümkün değildir. Benim anlatmak istediğim budur.

Kanunen kabul edilmeyen giderler sadece demirbaş veya sabit kıymetlerin çalınması veya zayi olmasından medya gelmez. Örneğin limiti aşan bağışlar da KKEG mahiyetindedir.

Sizin verdiğiniz örnekte bir sermaye kaybı söz konusudur. Sermayede meydana gelen kayıpların gider sayılmaması nedeniyle, ticari bilançoda gider yazılan bu kayıp mali bilanço düzenlenirken gider kalemlerinden çıkarılır, yani dönem atlatmadan ticari bilançoya göre tespit edilen cari dönem matrahına ilave edilir.
---------------------------------
 
Osman Erol,

benim yorumum da tamamen sizinle aynı doğrultudadır. Fakat bu sizin yorumunuz mudur yoksa mevzuatta yeri var mıdır. Yani sizin değişinizle "Vergi kanunlarını lafzı ile uyguladınız yoksa kıyas ve yorum mu yaptınız"?


"bir sermaye kaybı söz konusudur. Sermayede meydana gelen kayıpların gider sayılmaması nedeniyle," diyerek sanırım örtülü sermaye ve kazanç vs...konusuna atıfta bulundunuz.

Ama çalınan malın KKEG olması örneğini bu cevabı vereceğinizi bildiğim için yazdım. (Artık nelerin KKEG olduğunu KKEG nin sadece çalınan malardan ibaret olmadığını meslekdaşlar olarak bilelim değil mi? :) )

İrademiz dışında sermaye kaybı (çalıntı mal) örtülü kapsamına girerek vergilendirilir mi?

Aslında yazımın özü gerektiği zaman yorumlara da ihtiyaç olabileceğidir. Değil mi?
 
Sn. Butterfly


Bu konuda kesinlikle size katılıyorum. Daha önce de defalarca yazdım.
Kanunları, mevzuatı lafzen yorumlarsak, hiç bir zaman değişik durumlar karşısında karar veremeyiz sonuç olarak işimizi yapamaz, başkalarının onu elimizden alıp gitmesine seyirci kalabiliriz. :cry:
Hepimizin bildiği gibi mevzuatımızda bir silsile var. En alttan başlayarak en üste yani sirküler, yöenetmelik,genelge, tebliğ, sonraki yasa, önceki yasa en son da anayasa silsilesi ve maddelerin gerekçeleri, yurt dışındaki uygulamalar, yasa koyucunun amacı . Bütün bunlar yeni bir durumla karşılaştığımız zaman bize yorum için veriler sağlar..
Ezbercilikten kurtulduğumuz ölçüde, toplum olarak başarımız da yükselecektir. :)
 
sayın butterfly effect

100.000. YTL çalınan makina için o dönem ne kadar gider yazmışsanız o kadar KKEG ekleyeceğiniz için vergisel açıdan hiç bişey değişmemektedir..bence ortada bi tereddüt yok ne kadar gider yazmışsanız o nispete sirayet eden kadar KKEG ekleyeceğiniz için bi problem görünmüyor..

herkese iyi çalışmalar..
 
Accounter soruyu yanlış anlamışsınız galiba. Tutar dediğiniz gibi gider yazılsaydı o soruyu sormazdım zaten.

Bu yıllara yaygın bir inşaat olduğu için bu tutar yıllara sari inşşatlar hesap kalemi içinde aktifleştirilecek 10 yıl sonra mı gider yazılacak yoksa aktifleştirilmeyip direkt gider mi yazılacak.

Arasındaki fark (yoktur diyorsunuz) birinde matraha 1. yıl diğerinde 10. yıl sonunda eklenmesidir.
 
Hayır dostum yanlış değil şimdi demek istediğim şu senin örneğinle

aktifinde 253 hesabında 100.000 YTL lik bir makina var ve çalındı..

ve sen bunu gider yazacaksın ve o dönem matrahına gider yazdığın kadar KKEG Ekleyeceksin..

eğer şu şekilde tamamını aynı dönem gider yazmışsan ki bana göre
böyle olağandışı oluşmuş ve KKEG olacak bir gideri YSIOİ ile paylaştırmanın bi manası yoktur çünkü bu dönemde olsa 10 yıl sonra da işbitimi olsa KKEG vergi matrahından indirilemez dolayısıyla hiç bi şey değişmeyecektir..şu şekilde olmalıdır

_______________/.............../________________________

689.DİĞ.OLĞ.DIŞI GİD. VE ZAR.(B) 118.000

253. MAKİNA TESİS VE CİHZLR (A) 100.000

391. HESAPLANACAK KDV (İlave KDV(A) 18.000

900.KKEG (B) 118.000

910 KKEG KARŞILIK HS (A) 118.000


Çalınan Makina Kaydı
_________________________________________________

Eğer dediğin şekilde bu giderden YSOİ ye 20.000 YTL pay verdiğimizi düşünelim (ki bence gereksiz)


o zaman Dönem sonu maliyeler oluşturulurken şu kayıt yapılacaktır..

_______________/.............../________________________


170.YSOİ X PROJESİ(B) 20.000

689.DİĞ.OLĞ.DIŞI GİD. VE ZAR.(A) 20.000

910.KKEG KARŞILIK HS (B) 20.000

900.KKEG (A) 20.000

YSİOİ projesine pay verilmesi
_________________________________________________




GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE KKEG PROJE MALİYETİNE VERİLEN PAY KADAR AZALTILDIĞINDAN VERGİLENDİRMEDE HERHANGİBİ DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR..TABİKİ PROJE BİTİP GEÇİCİ KABUL YAPILDIĞINDA GİDER O DÖNEM YAZILDIĞINDAN KKEG İLGİLİ DÖNEM MATRAHINA EKLENMELİDİR..OLAYI ANALİZ EDERKEN ŞU KADEYİ ATLAMAYALIM KKEG BİR KAR UNSURU DEĞİLDİR YAZILAN BİR GİDERİN MEVZUAT GEREĞİ KURUM KARINDAN İNDİLEMEMESİ NEDENİYLE MATRAHA EKLENMESİDİR..YANİ GİDER YAZILIR SONRA MATRAHA KKEG OLARAK BEYANNAME ÜSTÜNDE MATRAHA EKLENİR..GİDER OLARAK KAYDETMEDİĞİN Bİ RAKAMI TUTUP BEYANNAME ÜSTÜNDE MATRAHA EKLEMEYİ DÜŞÜNMÜYORSUN HERALDE :D
 
GİDER OLARAK KAYDETMEDİĞİN Bİ RAKAMI TUTUP BEYANNAME ÜSTÜNDE MATRAHA EKLEMEYİ DÜŞÜNMÜYORSUN HERALDE.

Hayır ben bu rakamı aktifte tutup inşaat bittiği yılın beyannamesinde KKEG olarak matraha eklemeyi düşünüyorum. Sen de gider yazmalısın demişsin YSİİ ile ilişkilendirmezsin demişsin.

işte bu topikteki soru budur.

Gider yazma ya da aktifte tutma ile ilgili kanuni dayanaklar arıyorum.
 
Dostum aynı şeyi söylüyoruz bunda problem ne anlayamadım..
Tabiki iş bitiminde bu giderden YSOİ'ye verdiğin pay kadar KKEG yazacaksın..
 
Sayın Turna,

Üzerinde durduğunuz konu doğrudur.

Yalnız, konuyu biraz açmak gerekir.

Diğer işlerin yanında bir kaç yıllara yaygın iş yapan bir işletmeyi ele alırsak, bu işletmede iki türlü KKEG oluşur.

1) Doğrudan yıllara yaygın işlerle ilgili KKEG

2) Ortak giderlerle ilgili KKEG

1. şıktaki KKEG tutarı, bilançoda devreder, o işin bittiği ve sonucun beyan edildiği yıl matraha eklenir. Çünkü o giderler, o yıl giderleşmiştir.

2. şıktaki giderler ise, önce doğduğunda örneğin 770 hesaba alınır. (Doğallıkla aynı anda 950 01 hesaba da alınır.

Dönem sonunda giderlerin dağılım oranları hesaplanarak, devam eden inşaata ne kadar gider payı dağıtıldığı bulunur. Doğal olarak, ortak giderlerin toplamı içerisinde var olan KKEG tutarının o orandaki tutarı da o inşaata gider olarak dağıtılmış olur.

İşte bu tutarın da, o inşaatla ilgili olarak bilançoda devredecek olan KKEG tutarına eklenmesi gerekir.

Bu arada, KKEG tutarları, yıllara yaygın inşaat firmaları dışında bilançoda yer alması da zaten olanaklı değildir. Bu olay, bu nedenle sadece yıllara yaygın iş yapan işletmelerde olur.
 
Sayın Kurdoğlu

Cevabınızdan çıkardığım sonuç, müşterek olan fakat kanunen kabul edilmeyen giderin YYİO payına düşen kısmın o yıl hesaplarında kaale alınmayıp devredilmesi oluyor.

Bu duruma göre mefhumu muhalifinden hareketle mesela her iki işte müşterek olarak kullanılan bir aracın satılması halinde meydana gelen kar da YYİO işi payı o yıl beyan edilmeyip inşaatın bitimine kadar ertelenmelimidir?
---------------------
 
Sayın Erol,

Hayır.

Bir duran varlığın doğrudan işlerle ilgisi yoktur. O işletmenin aktifindedir.

Dolayırıyla duran varlık satışlarının ve o satıştan elde edilen karın elde edildiği dönemde beyan edilmesi gerekir.

İnşaat maliyetine yazılan bir giderin iade edilmesi hali farklı bir durumdur. İade durumunda iade tutarı düzeltme kaydı olarak 740 hesaba alacak yazılacağından beyan edilecek bir gelir doğmaz. Ama duran varlık satışı öyle değildir.
 
Sayın Kurdoğlu

Evet doğrudur.Demirbaş satışından hasıl olan karın içinde bulunulan dönem karı olarak beyan edilmesi gerekir.

Diğer taraftan yaptığınız tahlil ticari bilançonun tespiti ile ilgilidir. Hal böyle olunca mesele kalmıyor. Tacir defterini muhasebe kuralları içinde istediği gibi tutar. Ancak, konuyu vergi mükellefiyeti açısından değerlendirdiğimizde muhasebeleştirme tekniği değil, vergi mevzuatının amir hükümleri karşımıza çıkıyor. GVK’nun 40. ve 4857 sayılı KVK’nun 8. maddesinde sayılan giderler dışında kalan giderler vergi mevzuatı açısından gider kabul edilmez. Dolayısıyla, vergi mevzuatı açısından keyfi olarak da değerlendirilebilecek bu harcamaların bir gider gibi değerlendirip yıllara sari işe ait payının ayrılarak vergi matrahının azaltılması gelirin dönemsellik ilkesine ters düşer. Bu nedenle kanunen kabul edilmeyen giderlerin tamamının dönem atlatmadan vergi matrahına ilave edilmesi gerektiği kanaatindeyim.
-----------------------------
Saygılarımla
Osman Erol
 
Sayın Erol,

Konu ticari karla ilgili olsaydı, 950 - 951 Nazım hesaplarına da gerek kalmazdı.

Galiba tam açıklayamadım.

Diyelim ki, 2006 yılı içerisinde 770 hesapta 200.000 YTL oluştu.

Ama bu tutarın 25.000 YTL lık kısmı KKEG niteliğinde.. Bu nedenle de bu giderleri 770 hesaba yazarken, aynı anda 950 - 951 hesaplara da yükledik.

Dönem sonu geldi, işletmede 4 adet şantiye var. Her biri 740 hesabın alt hesaplarında ayrı ayrı izleniyor. Bu şantiyelerin 2 tanesinin işi 2007 yılına sarkıyor.

Bu durumda, ortak giderler arasında yer alan 770 hesaptaki tutarın, GVY 41 ... ve devamındaki maddeler uyarınca dağıtılması, devam eden inşaatların payına düşen bölümün ise, 17 grubundaki ilgili şantiye hesabına aktarılarak bilançoda ertesi yıla devrettirilmesi gerekiyor.

Örneği devam ettirelim, diyelim ki devam eden A inşaatına düşen GYG payı % 20, B inşaatına düşen GYG payı da % 25 olsun..

Ne yapacağız, 770 hesapta biriken 200.000 YTL lık tutarın % 20 si olan 40.000 YTL nı A inşaatı maliyetine, % 25 i olan 50.000 YTL lık kısmı da B inşaatı maliyetine aktaracağız. Ve bu tutarlar bilançoda diğer maliyetlerle birlikte 2007 yılına devredecek.

Ama unutmayalım, bu 200.000 YTL GYG içerisinde 25.000 YTL tutarında KKEG de var. Yani bu KKEG tutarından, 5.000 YTL A inşaatına, 6.250 YTL de B inşaatına otomatikman gitti. Ve (770 de yer alan bu KKEG tutarı)bu gelir tablosuna gitmedi.

İşte bu ayıklamayı yapmadığımız takdirde, dünem sonunda aslında gelir tablosuna gitmediği halde, 5.000 + 6.250 = 11.250 YTL na ulaşan KKEG tutarını dönem matrahına 2006 yılında eklemiş olacağız.

Oysa bu tutarlar, A ve B inşaatlarının gelir tablosuna gönderileceği dönemde gelir tablosuna gönderilecek..

Üzerinde durulan konu bu ve görüleceği gibi bütünüyle vergisel bir konu..
 
Ynt: Yıllara Yaygın İnşaat İşlerinde Gider Dağıtımı

Elinde ortak giderlerin dağıtılmasıyla ilgili excel tablosu olan var mı arkadaşlar? Örnek olması açısından çok iyi olur.
 
Ynt: Yıllara Yaygın İnşaat İşlerinde Gider Dağıtımı

Yok mu yardımcı olacak kimse??
 
Üst