Yıllık Aidatların %50 ödenememesi (Şartları taşıdığınız halde)

ardahan75

Katkı Sunan Üye
Geçen yıl %50 sini ödediğim aidatın bu yıl aynı şartları taşıdığım halde nedense bu yıl tamamını ödemek zorunda kaldım. Geçen yıl karışıklık olmuş SGK lıysam ne iş yaparsam yapayım ödemek zorundaymışım. İşyerinin muhasebesi dışarıda tutulduğu ve bunu belgelediğim halde benden tam aidat alan İZMİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞACVİRLER odasını kınıyorum. Meslek adabına uymadığı için içimden geçenleri buraya yazamıyorum. Ama kimin boğazına haksız olarak bu paralar gidiyorsa haram zehir zıkkım olsun. Yemek nasip olmasın. Kusura bakmayın çok sinirliyim.

Duyduğuma göre mesleği icra etmeyenler bir dilekçe ile üyeliklerini dondurabiliyorlarmış. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum.

Ynt: Yıllık Aidatların %50 ödenememesi (Şartları taşıdığınız halde)

YILLIK AİDAT
Madde 6? Yıllık aidat her yıl alınan aidat olup, maktu ve nispi olmak üzere iki çeşittir.

a) Maktu Aidat: Odaya kayıtlı her meslek mensubunun ödemekle zorunlu olduğu aidattır. (Her yılın Ocak ayında)
b) Nispi Aidat: Çalışanlar listesinde kayıtlı meslek mensubundan alınan aidattır. (Mayıs ve Ekim aylarında)

Anladığım kadarıyla siz mesleği icra etmiyorsunuz. SGK lı olarak bir işyerinde çalışıyorsunuz. Ancak odaya üyeliğiniz bulunduğu için maktu aidatı oda tahsil etmek durumunda, nispi aidatı tahsil edemez. Ödediğiniz aidat maktu aidattır. Her kayıtlı üyenin( ister mesleki faaliyette bulunsun, ister bulunmasın) ödemesi gereken aidattır.

Dilekçe ile üyeliğin dondurulmasını hiç duymadım.

Benim kızdığım nokta geçen yıl %50 sini öderken bu yıl tamamını ödemek zorunda kalmam. Tabiki bende hiç ödemiyeyim demiyorum lakin geçen yıla göre tüm şartlar aynı olduğu halde hiç bir şey değişmediği halde bu yıl tamamını almaları. Geçen yıl tamamını alsalardı gene birşey demiyecektim. Geçen yıldan bu yıla ne değişti anlamadım.

Geçen sene %50 ödemek istemiştim ismmmo beni kortkuttu neyse dedim, Bu sene dilekçe verdim, hemen uygulama yapıldı. Aidat borcu %50 indirimli hesaplandı.

neden korkuttu ki oda anlamadım

Cuma günü ismmmo da 2010 aidatımı %50 ödemek için geekli evraklar ile başvuru yaptım. Bankoda görevli arkadaş bu evrakların yönetim tarafından inceleneceğini uygun göründüğü takdirde indirimden yararlanabileceğimi söyledi.

Kendisini yönetmelikte ''Fiilen mesleğini icra etmeyenler...'' ibaresinin olduğunu ve belgelerimde açıkca göründüğünü 2009 da da aynı şekilde verilerek idrimden faydalandığım konusunda ısrar ettim. Sonuç değişmemekle beraber aidatı %50 ödeyerek ayrıldım. Sonuç daha sonra bildirecekler.

Ancak farklı olan bir durumda şu, mesleliğle ilgili bağımlı çalışmayanlarında Yeminli sürelerinin kabul göreceği şeklinde bir açıklamasıda olmuştu. Buda çok ilgiç bir husus....

Kimileri gerçekten çalışmıyor... Kimileri ise Uyanıklar.....
1-%50 ind aidat yatıranlar hiçbir suretle YMM süresinden faydalanamaz...
2-Formda zaten %50 nin nedeni yazıyor... Bugün kabul etsede yarın önüne şak diye koyarlar...
Onun için %50 ödeyen SMMM sokaktaki adamdan bir farkı yok...çünkü mesleğini icra etmedini belirtiyor....

Konuda bende mutabıkım ancak odanın yorumu tam aksi yönde. çünkü sgk lı olarak görünenden ben tam aidat alırım diyor. Hal böyle olunca YMM süresinide işletmesinin yolu bir hayli açılıyor.

Tabiki sen istersen SGK ya tabi olarak bekçilik yap, odayada aidatını tam olarak öde YMM den sayılıyor. Bu da çok yanlış ama böyle suan için.
Fakat SGK bağlı çalışıpda %50 yatırırsan burda YMM süresinde ilerde problem çıkar... Çok basit bakın su adamın odadaki siciline aidat ne ödemiş, işte orda top patlar....

%50 indirim için evrakları bırakıp 105 TL olarak ödememi yapmıştım dün Oda dan arandım. kendileri evrağımın bu şekilde işleme aldırmamamı ilerideki YMM süresini zedeliyeceğini, aidat ödemesini tam yaptığımda ise 10 süreye sayılacağı yönünde bilgiye ulaştım.

Karşımdaki kişiye bu görüşün İSMMMO nu mu TÜRMOB kararı olup olmadığımı sorduğumda kararın TÜRMOB tarafından deklare edildiği söylendi.

Özetle bağımlı çalışan meslek mensubunun imza yetkisi aranmaksızın (ve ayrıca muhasebe ile ilgili branşa bakılmaksızın) 10 yıllık YMM süresinden sayıldığını bilginize sunarım. Bizim için (bağımlılar) sevindirici bir gelişme........

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/ForCevap.asp?cevap=19951
Tarih Gönderen Soru
21.01.2010 09:21 Oğuz ALPER
(Üye) Soru : Sayın Yetkili, SMMM Ruhsatına sahibim. Şu an bir inşaaat şirketinde SGK lı olarak muhasebe dışı farklı bir iş kolunda çalışıyorum. Yani mesleğimi fiilen icra etmiyorum. YMM olabilmek için 10 yıllı smmm'lik yapmış olmak şartını yerine getirmiş oluyor muyum. Ruhsatımı aldığım zaman bunu sorduğumda Ruhsatı aldığınız tarihten itibaren süre işler demişlerdi. Bu konuda çeşitli söylemler var. Aydınlatırsanız memnun olurum. Ayrıca bir başka konu da; 10 yıllık süre YMM olabilmek için geçmesi gereken süre, YMM sınavlarına girebilmek için 5 yıllık süre yeterlidir ibaresi doğrumudur. Şimdiden teşekkürler

Cevap : Sayın Alper, TESMER Başkanlığının sitesinde sadece SGK lı çalışmanın yeterli olduğu bilgisi bulunmaktadır. detaylı bilgiyi TESMER Başkanlığı'ndan alabilirsiniz. Yasa gereği 10 yıl dolmadan YMM sınavlarına katılmak mümkün değildir. İyi çalışmalar, Genel İdare Müdürlüğü