Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Detaylar Hakkında

Üstatlarım merhaba,

Malum yıllık gelir vergisi dönemi bazı konularda sizlere birkaç sormak istediğim bir kaç şey var, yardımcı olursanız çok sevinirim,

• Bir mükellefim 2024 yılında, kira giderlerini fatura yolu ile yaptı stopaj ile değil kdv ile fatura edildi o şekilde kayıtlara aldık, gelir vergisini verirken kira bildirim kısmına kdv dahil yaptığı kira ödemelerini mi yazmak gerekir bu durumda,
  • İkincisi ise geçici vergi döneminin ilk dönemin de çıkan kardan indirim olarak bağ-kur ödemelerinin o döneme mahsubunu yapmıştık şimdi yıllıkları verirken kalan 9 aylık bağkur ödemesinin mi kardan düşmek gerekir,
  • İşletme defteri olup 2.sınıf olan mükellefler de defter beyan da dönem başı ve dönem sonu emtia kısmını nasıl hazırlamak beyan etmek gerekir,
  • Kesinti yolu ile ödenen vergilerden alacağı doğan serbest meslek erbablarının alacağını vergi borcuna veya bağ-kur borcuna mahsubunu yapmak istediğimiz takdir de ne yapmak gerekir,
Daha önce şirketler de Kurumlar vergisi çalışmalarını yapmış olsam da Gelir vergisi şahıs kısmında çok yetersiz kalıyorum bu detaylara takıldım, beni bu konuda aydınlatacak üstadım var ise şimdiden teşekkür ederim.

1- Kira fatura karşılığı ödenmiş, gider yazmışsınız kdv yi de düşmüşsünüz. YGV tekrardan yazmamanız gerekir.
2- Bağ-kur ne ödediyse toplamı yazın.
3- YGV beyanınızı oluştururken kesinti listesini dolduruyorsunuz toplamda alacaklı çıkarsanız internet vergi dairesinden iade talebi oluşturursunuz. Alacaklı olduğunuz tutar kadar da vergi borçlarınıza mahsup yaptırırsınız, bağ-kur olmaz.

1- Kira fatura karşılığı ödenmiş, gider yazmışsınız kdv yi de düşmüşsünüz. YGV tekrardan yazmamanız gerekir.
2- Bağ-kur ne ödediyse toplamı yazın.
3- YGV beyanınızı oluştururken kesinti listesini dolduruyorsunuz toplamda alacaklı çıkarsanız internet vergi dairesinden iade talebi oluşturursunuz. Alacaklı olduğunuz tutar kadar da vergi borçlarınıza mahsup yaptırırsınız, bağ-kur olmaz.
Üstadım kira da durum şu, işyeri mülkiyeti durumu ile bildirdiğimiz bir ek var ya Yıllık gelir vergisinde, vergi hesaplama konusunda bir etkisi olmayan bir kulakçık oraya yıl içinde ödenen toplam kira bedelini mi yazmamız gerekiyor ödenen verginin stopaj ya da KDV olması o kulakçığa girmemiz gereken bilgilerin durumunu değiştirir mi ? Bunu sormak istedim aslında. Teşekkür ederim değerli bilgileriniz dönüşünüz için.